Turks referendum: waar gaat het eigenlijk over?
Turks referendum: waar gaat het eigenlijk over?
- 2 minuten leestijd
Zo'n 250.000 Turken in Nederland gaan vanaf morgen naar de stembus.
Het is een veelbesproken onderwerp: het Turks referendum. Vanaf morgen mogen zo'n 250.000 Turken in Nederland stemmen voor belangrijke wijzigingen in de grondwet in Turkije. Het is aan de Turken of ze deze verandering wel of niet zien zitten.
Maar waar stemmen ze nou precies voor? NOS op 3 legt het je uit in deze video:
Vanuit beide kampen wordt al een maand lang campagne gevoerd in Nederland, zowel vanuit het ja- en nee-kamp. Wat drijft jonge campagneleiders om in Nederland voor Turkije te strijden? NOS op 3 sprak twee Turks-Nederlandse jongeren.
Kübra Aksoy (24), student Pedagogische wetenschappen, is duidelijk voor de wetswijziging. Volgens haar is het "te kort door de bocht" om te zeggen dat president Erdogan met een ja-uitkomst meer macht krijgt. "Met het nieuwe wetsvoorstel komt er meer democratie tot stand. Ik vind het raar dat er wordt gezegd dat die wordt ingeperkt."
Murat Memis (28) is juist tegen de verandering in de grondwet. "Als er een ja uit het referendum komt, krijgt één man meer macht en wat hij met die macht gaat doen weet niemand."
Lange arm van Erdogan
Maar de campagne in Nederland voor het referendum zorgde ook voor onrust. Zo was het kabinet het er niet mee eens dat de Turkse minister van Familiezaken Kaya en minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu hier campagne wilden voeren. De eerste werd zelfs het land uitgezet. Een diplomatieke rel en demonstraties volgden.
De hele rel was voor Arjen Lubach de aanleiding om eens uit te zoeken hoe het kan dat Turkse Nederlanders hier zo achter hun land staan. In Zondag met Lubach legt hij aan de hand van vijf vingers uit waar die zogenaamde 'lange arm van Erdogan' uit bestaat en hoe die zo lang is geworden.