Twintig jaar en slachten als werk: ‘Het is echt mijn passie’
- 4 minuten leestijd
Een levend dier slachten, onthuiden en in stukken snijden. Het is aan de orde van de dag voor Tycho (22) en Olquens (20). Zij werken in een slachthuis: “Er is bij ons altijd tijd voor een lolletje.”
Het begon als een vakantiebaantje om wat extra zakcenten te verdienen. Inmiddels doet hij het alweer vijf jaar en is het zijn fulltime werk: “Op maandag doe ik het slachten, de rest van de week het uitbenen en in stukken snijden van koeien, varkens en schapen”,vertelt Tycho (22) uit Vaassen.
'Ik vroeg de leerplicht of ik fulltime kon slachten’
“Ik hoorde dat het goed verdiende en het leek me wel interessant”, klinkt de opgewekte stem van Tycho. “Toen ik op mijn 17e in de slachterij begon dacht ik:ja, dit is echt mijn passie.”Na de middelbare school begon hij eerst met een opleiding ondernemen: “Al na twee weken vond ik het niets.” Tycho klopte aan bij de leerplicht om te vragen of hij fulltime kon slachten en de opleiding tot slager kon volgen. Dat mocht.
Wat trekt hem zo aan in het slachtersvak? Tycho: “Ik vind het gewoon heel leuk om te doen. Niet per se het doodmaken, maar dat het goed en netjes gebeurt. Dat je mensen blij maakt met een stukje vlees dat je voor hen klaarmaakt.”
Daarnaast vindt hij het uitdagend: “Het interesseert me omdat het best een diepgaand vak is: je kan je specialiseren in verschillende dingen, van het slachten zelf tot het uitsnijden, ontvliezen of nieuwe vleesproducten bedenken.”Bovendien is het een uitstervend vak: “Je ziet het niet veel meer.” Dat klopt: Nederland telt minder dan 100 zelfslachtende slagers, zoals waar Tycho werkt.
'Mijn eerste koe schieten was lastig, maar ook mooi’
Om een dier te slachten heb je een dierenwelzijnsdiploma nodig. Koeien doden gebeurt in Tycho's slachterij met een schietmasker. Dat is een spijkerpistool dat je tussen de ogen van het dier zet.
Hoe was Tycho’s ‘eerste keer’? “Ik weet nog heel goed dat ik mijn eerste koe moest schieten voor mijn diploma”, vertelt hij. “Dat was lastig, maar ook mooi. Je weet wel dat je het goed doet, dat het beest geen lijden ervaart.”
Olquens (20) uit Nunspeet werkt samen met Tycho. Ook hij begon met slachten als bijbaan, nu doet hij het vijf dagen per week. “De eerste keer met koeien vond ik wel een beetje spannend. Je ziet voor het eerst een dier naar de grond vallen. Daarna gaat de een na de ander achter elkaar en went het wel een beetje."
'Er zijn mensen die het vies of apart vinden’
In het NPO 3 programma ‘Vlees smakelijk’ adopteren influencers Kelly Mexy, Divaio en Perry de Man een koe die zij zelf naar de slacht moeten brengen. Tycho is een van de medewerkers die hun koe voor hun ogen vilt. Het panel heeft het er zichtbaar moeilijk mee.
Dat mensen zijn werk lastig vinden, snapt de 22-jarige Tycho wel: “Ik voel er zelf niet per se iets bij. Ik heb wel dat ik iets gespannener ben als ik dat werk moet doen (schieten, red.). Omdat ik zeker wil weten dat het goed gebeurt, dat ik mijn tijd ervoor neem en dat het niet fout gaat.”
Olquens (20) moet zijn werk soms aan mensen uitleggen. “Op verjaardagen zijn er wel eens mensen die het vies of apart vinden. Dan leg ik uit dat het wel meevalt, het gaat niet alleen om het bloed maar ook het proces erna: het uitbenen van het vlees.”
'Het verdient sowieso beter dan vakkenvullen’
Waarom niet vakkenvullen voor je geld? “Ik heb heel wat baantjes gehad. Dit betaalt per uur sowieso meer dan vakkenvullen,” lacht Tycho. Soms krijg je ook toeslag voor de vroege uren. “Maar het is voor mij belangrijker dat ik iets doe wat ik leuk vind.”
En leuk is het bij de slachterij: “Er is altijd tijd voor een lolletje en een grapje”, vertelt Tycho. In het slachthuis staat standaard 3FM op en wordt er meegezongen. “Op maandagochtend eten we altijd worstjes. In de middag grillworst of een gehaktbal, allemaal van eigen maak.” Maar, zegt Olquens: “Tijdens werk blijf je heel serieus. Het is gewoon heel belangrijk, met levende dieren, dat je weet wat je doet.”