Veel studenten leven in verschrikkelijke omstandigheden. Maar: “Voor jou tien anderen”.
- 3 minuten leestijd
Het aantal studenten is gegroeid de afgelopen jaren, maar het aantal studentenhuizen niet. Het resultaat? De dupe worden van huisjesmelkers, wekenlang in een tentenkamp moeten bivakkeren, overnachten in een koud bushokje of couchsurfen bij vrienden.
De landelijke studentenvakbond (LSVb) maakt zich grote zorgen. In Nederland komen we namelijk 27.000 studentenwoningen tekort. De verwachting is dat dit tekort in de komende jaren alleen maar gaat oplopen tot bijna 45.000 in 2029/2030. (Kences).
Door dit groeiende tekort stijgen niet alleen de huurprijzen van studentenkamers, maar wordt ook de toegankelijkheid van het onderwijs slechter. Joram van Velzen, voorzitter van de LSVb: “In sommige steden sta je langer op de wachtrij voor een studentenwoning dan dat de duur van je studie is. Door dit tekort blijven studenten vaak gedwongen langer in hun ouderlijk huis wonen.” Dit is vooral nadelig voor studenten die verder weg wonen van de stad waar ze studeren. “Zij worden gedwongen uit pure wanhoop op zoek te gaan naar soms verschrikkelijke alternatieven, om zo toch de studie van hun dromen te kunnen volgen,” zegt van Velzen.
“Voor jou tien anderen”
Studenten die uiteindelijk toch een kamer weten te vinden, nemen vaak contact op met het LSVb over de hoge huurprijzen: “De eigenaren van panden maken misbruik van het enorme tekort aan studentenwoningen: ze vragen ontzettend hoge huren voor woningen van zeer slechte kwaliteit. Studenten zijn gemiddeld ongeveer de helft van hun huur aan inkomen kwijt.” Huisjesmelkers komen dan ook weg met dingen die juridisch gezien eigenlijk echt niet mogen. “We horen vaak dat studenten bang zijn om hier melding van te maken, omdat ze weten dat er voor hen toch tien anderen in de rij staan om hun plek in te nemen. Dit veroorzaakt veel stress,” aldus van Velzen.
Betaal jij ook te veel huur?
Wat studenten vaak niet weten is dat hun kale huur wettelijk ligt vastgesteld en dat ze de teveel gevraagde huur kunnen terugvragen via de huurcommissie. De LSVb raadt dan ook iedereen aan door het invullen van de “check je kamer”-vragenlijst te controleren of ook zij te veel huur betalen.
Hoe nu verder?
Begin september presenteerde het kabinet het landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030, waarin verschillende oplossingen voor de woningnood besproken worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het creëren van 60.000 extra betaalbare studentenwoningen. Van Velzen: “Dat het plan er na jarenlang discussiëren eindelijk ligt, is positief. Het is dan ook echt een zéér ambitieus plan, maar ambitie is wel iets wat we nodig hebben in deze tijd van grote nood. Of deze plannen waargemaakt kunnen worden, komen we snel genoeg achter.”
Wat kan je als student doen?
Hoe erg de verhalen van sommige studenten ook zijn, zorgen deze er wel voor dat het lijkt alsof verschillende partijen eindelijk iets willen doen om het probleem aan te pakken. De LSVb wil studenten dan ook op het hart drukken zich uit te spreken over de huidige situatie: “Hoewel we een grote groep zijn in Nederland, wordt in de politiek vaak geen rekening gehouden met ons perspectief. We begrijpen dat je moedeloos wordt van de situatie, maar juist daarom is het des te belangrijker om je uit te blijven spreken. Alleen samen krijgen we de woningnood onder controle.”
Tekst: Omar Osman