Verplicht betaald studiereisje? Dat mag dus niet
Verplicht betaald studiereisje? Dat mag dus niet
- 3 minuten leestijd
Hogescholen en universiteiten vragen soms meer geld dan collegegeld en dat mag niet.
Studiereisje met je studie naar Barcelona? 300 euro. Een paar readers en wat licenties voor programma's? 100 euro. Het kan zomaar lekker aantikken als je aan het studeren bent. En dan hebben we het nog niet eens over je collegegeld. Zo'n studiereisje is best leuk, maar dat je er veel geld voor moet neerleggen is een beetje jammer. Zeker als je dat geld niet hebt en al die dingen wel verplicht zijn. En dat mag helemaal niet.
"De afgelopen maand hebben we weer bijna honderd meldingen gekregen van studenten die onrechtmatig extra bijdrages moeten betalen", zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige tegen NOS op 3. "Geen bijdrage betekent in die gevallen geen studiepunten. En dat is in strijd met de wet.”
Geen cursus, geen diploma
Het gaat dan bijvoorbeeld om een cursus van 35 euro, of een studiereis van honderden euro's. "Die zijn formeel niet verplicht, maar als je niet meedoet, krijg je geen diploma."
Dit probleem speelde drie jaar geleden al. Toen kreeg het ISO binnen een paar maanden honderden meldingen. Minister Bussemaker van Onderwijs liet toen aan hogescholen en universiteiten weten dat ze zulke extra bijdrages niet mogen vragen. "Toen was het een tijd rustig, maar op de een of andere manier is het aantal meldingen weer toegenomen. Ze lappen de regels aan hun laars."
Ook op de Hogeschool Windesheim meldden zich anderhalf jaar geleden flink wat studenten bij de medezeggenschapsraad omdat ze tegen extra kosten aanliepen bij hun studie. Student Boy Rolloos (24) ging erover in gesprek bij de hogeschool, zo vertelde hij vanochtend op 3FM in gesprek met dj Domien.
Ruim vijftig studenten van de Hogeschool Windesheim eisten de extra studiekosten terug die ze naast hun collegegeld moesten betalen. Het gaat om een bedrag van ongeveer zesduizend euro. Maar dat bedrag kregen ze niet.
Zo waren enkele activiteiten toch niet zo verplicht als dat de studenten dachten. Ook waren er genoeg gratis alternatieven. "Maar die waren slecht vindbaar." In het geval van de studiereis naar Lissabon konden studenten een vergelijkbaar project in Nederland doen.
Geld terugkrijgen
Sinds het goed geregeld is in Zwolle valt Boy trouwens wel wat op. "Nu er een gratis alternatief blijkt te zijn voor studiereizen, maakt niemand daar gebruik van. De studenten hoopten denk ik vooral dat ze het geld terug zouden kunnen krijgen."
"We hebben afgedwongen dat alternatieven nu altijd in de studiegids worden opgenomen." En: alle readers en boeken staan tegenwoordig in de mediatheek zodat arme studenten ze daar kunnen lezen.
Ruim 50 studenten van Hogeschool Windesheim eisen extra studiekosten terug die ze naast collegegeld moesten betalen https://t.co/Ku3wDZWtGW
— DUB (@dubnieuws) 11 november 2016