Vlees = honger
Vlees = honger
- 2 minuten leestijd
Vlees = honger
Als je vlees eet, eet je veel meer dan dat alleen. Dat zit zo: het meeste vlees dat in Nederland wordt verkocht is, komt van dieren die zijn gevoerd met voer. Dat voer bestaat meestal uit gewassen als mais en soja. Maar mensen kunnen ook mais en soja eten. En daarmee concurreert de voedselvoorziening voor dieren met die van mensen.
Op de plaats waar het voer voor dieren verbouwd wordt, wordt geen eten voor mensen verbouwd. Op die manier draagt vleesconsumptie indirect bij aan hogere voedselprijzen en voedselschaarste. Bovendien heb je voor vlees veel voer nodig. Zo is er voor 1 kilo rundvlees gemiddeld zo’n 8 kilo* veevoer nodig. Varkens doen het efficiënter, met zo’n 4 kilo* voor een kilo vlees. Een kip is nog efficiënter: de efficiëntste kippen hebben slechts zo’n 1,6 kilo* voer nodig voor 1 kilo vlees.
Onthoud daarom dat als je vlees eet dat je misschien wel 8 x zoveel in plantgewassen eet. Als je de totale voedselvoorziening op de planeet ziet als een taart, neem je als je vlees eet dus een relatief groot stuk van de taart. En dat betekent dat er minder taart is voor anderen. Een goede reden om zuinig aan te doen met vlees dus.
*Overigens hangt de precieze conversieratio af van veel factoren. Een vrije-uitloopkip wordt bijvoorbeeld veel ouder en verbruikt (met al dat lopen) veel meer energie. Daarom is er meer voer nodig om de kip op slachtgewicht te krijgen. Qua energie-efficiëntie is een vrije-uitloopkip daarom minder ‘goed’ dan een ‘plofkip’. Maar voor de kip is het waarschijnlijk prettiger. Wil je de conversieratio omzeilen, maar wel af en toe vlees eten? Ga dan op zoek naar vlees dat niet is bijgevoerd. Dus bijvoorbeeld koeien die alleen gras hebben gegeten. Dat noemen we ‘grondgebonden’. Dan eet de koe gras, wat mensen niet kunnen eten en wat dus niet concurreert met voedselproductie voor mensen.