Waarom matchfixers niet zonder Robin kunnen
- 2 minuten leestijd
In Voetbalmaffia heeft Robin (Egbert-Jan Weeber) een online business die onmisbaar is voor matchfixers. Maar hoe zit dat nou precies?
Matchfixers willen eigenlijk het liefst enorme bedragen inzetten op een bepaalde uitkomst of gebeurtenis in een wedstrijd. Ze hebben namelijk een (aantal) speler(s) omgekocht en weten daardoor vrijwel zeker dat de wedstrijd op die manier gaat verlopen. Maar zo'n bizarre inzet valt bij veel gokbedrijven direct op.
Eric Konings werkt als integriteitsmanager bij gokbedrijf Unibet, en spreekt namens ESSA, een Europees samenwerkingsverband van 25 bedrijven die online kansspelen aanbieden. "Het is mijn taak fraude en matchfixing op ons platform tegen te gaan. We volgen de gokpatronen op de voet, en rapporteren het als er verdachte inzetten worden gedaan." Ze gebruiken daarvoor de Know Your Customer tactiek. "We weten precies wie welke bedragen op welke wedstrijden inzet. Als iemand grote inzetten op verdachte wedstrijden doet, gaan bij ons alle alarmbellen af."
Robin en Floris uit Voetbalmaffia zagen hier een gat in de (zwarte) markt. Zij richtten een bedrijf op dat grote inzetten automatisch opdeelt in een heleboel kleine bedragen die niet opvallen. Zo zorgen ze ervoor dat bergen zwart geld van hun criminele klanten kunnen worden witgewassen op de online gokmarkt. Maar nu zijn ze dus zo belangrijk dat ze niet meer mogen stoppen. (Oké, Floris is nu gestopt met werken, maar hij is vermoord, dus hij kon niet echt anders).
Medewerkers van gokbedrijven die kennis hebben van verdachte inzetten horen dat natuurlijk te melden, maar soms gebruiken ze die kennis in hun eigen belang. Wil je hier meer over weten? Brandpunt+ legt het uit in het laatste deel over matchfixing: Hoe online gokbedrijven verstrengeld raken met matchfixing.