Waarom verdienen voetballers zo ontzettend veel?
Waarom verdienen voetballers zo ontzettend veel?
- 5 minuten leestijd
En waar komt dat geld vandaan?
Iedereen is een beetje gebaat bij een slim uitgavepatroon: als je een maand met de hand op de knip leeft, kan je de volgende maand dat leuke snoepreisje naar een Zuidoost-Aziatisch oord veroorloven. Zo werkt het over het algemeen. In het leven van een professionele voetballer is dat allesbehalve nodig: het geld stroomt als water!
Een reisje naar Zuidoost-Azië? Tuurlijk, dat vinden ze ook leuk! Zeker na zo’n hectisch WK. Of om gewoon in een luxueus en tropisch oord te herstellen van een blessure. Maar een maand op een houtje bijten? Ho maar. Voetballers betalen zonder al te veel problemen de vliegtickets en verblijf van hun familie, vrienden, familie van vrienden en vrienden van familie.
Hoe dan? Of liever gezegd: waarom verdienen profvoetballers eigenlijk zoveel? Tijd voor een lesje voetbaleconomie.
Weet jij welk van de onderstaande salarissen bij welke spelers hoort? Test je voetbalkennis en maak de quiz onderaan dit artikel!
Les 1: vraag en aanbod
We gaan weer even terug naar het allereerste lesje economie van de middelbare school: het principe van vraag en aanbod. Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat de grote voetbalclubs aan de vraag kant bevinden.
Aan de kant van het aanbod staan de voetballers. Die laten in hun nationale of internationale competitie – zoals het WK – zien wat ze in huis hebben. Als ze floreren, kunnen ze op de transfermarkt terechtkomen en gaan vervolgens naar een andere club toe. Voor heel veel geld.
Die hoge salarissen worden geboden omdat het aanbod van wereldspelers bijzonder klein is. Sterker nog: in de Premier League, de Engelse competitie, geldt volgens journalist Michael Calvin zelfs dat slechts 180 op de 1.500.000 (!) Engelse jeugdspelers een professionele carrière tegemoet zal gaan.
In zijn boek “No Hunger in Paradise: The Players. The Journey. The Dream” gaat Calvin zelfs nog een stap verder: hij stelt dat de kans dat jeugdspelers geraakt worden door een meteoriet nog groter is dan dat ze door zullen breken als profs. Clubs zijn zich maar wat bewust van deze statistieken en moeten daarom flink wat geld neer leggen. Kwaliteit kost nou eenmaal geld. Veel geld.
Les 2: er gaat gewoon megaveel geld om in de voetballerij
Oké. Een tikkeltje flauw. Maar het is wel zo. Weer even terug naar het voorbeeld van de Premier League: het Engelse mediabedrijf BBC stelt dat er in de jaren negentig ongeveer 191 miljoen pond (GBP) omging in de voetballerij. Dat is dus, mocht je het willen weten, zo’n 215 miljoen euro. Aan tv-geld, welteverstaan. Dat zijn namelijk de inkomsten die voetbalcompetities genereren door uitzendrechten van wedstrijden te verkopen aan mediabedrijven. Kort gezegd: het kost geld om de derby Manchester United tegen Manchester City uit te mogen zenden. Véél geld.
Volgens de BBC stond de teller in de jaren negentig op ongeveer 200 miljoen GBP. Nu, bijna 28 jaar later is dat bedrag slechts een schijntje. Een fractie van wat er nu omgaat. De teller staat nu ongeveer op 5.1 miljard Britse ponden.
Afhankelijk van de wisselkoers tik je dan al vrij snel de 6 miljard euro aan. Alleen al aan de overkant van onze Noordzee!
Van het tv-geld gaat een bepaald percentage naar clubs toe, meestal aan het begin van het voetbalseizoen. Ook hierin geldt het principe van vraag en aanbod: met aan de vraagkant de mediabedrijven en aan de aanbodkant de clubs.
De kwaliteit van binnenlandse voetbalwedstrijden bepaalt mede de vraag in het buitenland. Dat verklaart waarom er op het gebied van tv-geld veel verschil is tussen voetbalcompetities. Tv-geld in Nederland is bijvoorbeeld aanzienlijk minder dan in landen als Spanje en Engeland, omdat het voor buitenlandse afnemers minder aantrekkelijk is om Eredivisiewedstrijden uit te zenden. Dit betekent dus dat spelers hier in Nederland minder verdienen dan in andere landen. (En dat maakt ze dus juist supermakkelijk over te kopen door clubs uit rijkere voetballanden..!)

Les 3: in de markt net zo goed zijn als op het veld
Spelers als Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi verdienen uitzonderlijk veel. En dat komt vooral omdat ze het niet alleen op het veld fantastisch doen, maar ook buiten het veld: in de markt, welteverstaan.
Commerciële bedrijven staan in de rij om met ze te werken vanwege hun imago. Als je op het veld een slecht imago hebt, dan word je natuurlijk niet gevraagd om het gezicht te worden van een nieuwe lijn schoenen of aerodynamisch ondergoed. Goed gedrag loont dus letterlijk en figuurlijk, en ook dát verklaart waarom de ene speler meer verdient dan de ander (want ook topvoetballers zijn niet altijd de grootste rolmodellen).
Weet jij welk van de onderstaande salarissen bij welke spelers hoort? Test je voetbalkennis en maak de quiz!
(function(b,o,n,u,s){var a,t;a=b.createElement(u);a.async=1;a.src=s;t=b.getElementsByTagName(u)[0];t.parentNode.insertBefore(a,t);o[n]=o[n]||[]}) (document,window,'_qual_async','script','//npo.qualifioapp.com/kit/qualp.2.min.js'); _qual_async.push(['init', 'ws/load.cfm', 'qualifio-', false]); _qual_async.push(['createIframe', 'qualifio_insert_place_492922', 'npo.qualifioapp.com', '20', 'F2CA9D09-D64A-2CF0-24A8-178283CD93F4', '100%', '1000', '', '', '', 'max-width:810px;margin:0 auto;']);