Waarom we moeilijk doen over 'anders' zijn
Waarom we moeilijk doen over 'anders' zijn
- 3 minuten leestijd
Genderbende vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man en geen vrouw voelen.
Selm, Lashawn, Anne, Lisa en Dennis voelen zich geen man en geen vrouw, maar iets daartussenin. Zelf hebben ze dat volledig geaccepteerd, maar worden wel dagelijks geconfronteerd met het ‘anders’ zijn. De vijf jongeren doen hun verhaal in de documentaire Genderbende van Sophie Dros.
Om daar zo open over te zijn moet je stevig in je schoenen staan, zegt socioloog en docent genderstudies Laurens Buijs van de Universiteit van Amsterdam. “Je kiest ervoor om tegen de stroom in te zwemmen en dat kan onaangename, soms zelfs agressieve reacties opleveren. Sommigen zullen zeggen dat ze hier helemaal niet mee geconfronteerd willen worden.”
“Het kan ook een enorme spiegel zijn voor iemand”, zegt Laurens. “Bijvoorbeeld mensen die dachten dat ze gewoon een man waren, gaan daar opeens aan twijfelen.”
Maar hoe komt dat dan, dat we er zo ‘moeilijk’ over doen of iemand een man of vrouw is? Volgens Laurens heeft dat ermee te maken dat we verwachtingen hebben hoe iemand van een bepaald gender is. “Mensen hebben allerlei verschillen in hun hoofd zitten hoe je als man en vrouw bent. Volgens de aannames zijn vrouwen bijvoorbeeld emotioneler en nemen mannen vaker de leiding. Als mensen daartussenin zitten en met die verwachtingen spelen, dan leidt dat tot verwarring.”
En dat is volgens hem wat de mensen in Genderbende doen. “Heel veel mensen zullen het niet zo uitdragen. De vijf die het in de documentaire wel doen, hebben een sterke persoonlijke overtuiging en willen zich echt niet anders voordoen dan ze zijn.”
Volgens Laurens helpt de documentaire bij het begrip en de beeldvorming over het onderwerp gender. “Het leidt ongetwijfeld tot een maatschappelijke discussie.”
Mensen aan het denken zetten, dat is ook wat documentairemaker Sophie Dros met Genderbende hoopt te bereiken, zo zegt ze tegen BNN. “Mijn drijfveer is het ontbreken van kennis. Dan ga ik door tot ik antwoorden heb. En die reis van vooroordeel naar herkenning en acceptatie wil ik ook mijn kijker laten meemaken. In de kern gaat deze film over acceptatie van jezelf en van anderen. We hoeven elkaar niet per se te begrijpen zolang we elkaar maar accepteren en respecteren.”
Sophie: "Ik vind het belangrijk dat mensen erover nadenken en naast de traditionele genderrollen, ook alles wat daartussenin zit proberen te accepteren en te begrijpen.”
3Doc: Genderbende, dinsdag 30 mei, 21:55