Waarom zij 'He kale!' niet hoeven horen
Waarom zij 'He kale!' niet hoeven horen
- 3 minuten leestijd
Bijna elke vriendengroep heeft er wel één: een kale vriend(in).
Niet zo gek, in ons land krijgt ongeveer 1 op de 5 mensen te maken met kaalheid. Dat kaal worden niet altijd even makkelijk te accepteren is merk je wel aan de markt in haargroeimiddelen. Die is booming. In 2010 werd er wereldwijd 2 miljard dollar uitgegeven aan middeltjes om haaruitval tegen te gaan, nu is dat al 40 procent meer, 2,8 miljard dollar.
Willem (27) was er vroeg bij. Tegen zijn zin in. Op zijn twaalfde begon zijn toch al sluike haar, steeds dunner te worden. "Vrienden en medeleerlingen maakten er dan opmerkingen over, dat het wel dun werd", vertelt Willem. "Zo irritant! Alsof ik dat zelf niet weet."
"Ze zeiden dan dingen als: 'Ah, je haar groeit naar beneden, of niet?' Of je wordt 'kale' genoemd, dat vond ik toen echt niet chill. Ik probeerde dat altijd maar te negeren en hoopte dat het daardoor zou stoppen."
Voor Frerik (30) is het verhaal van Willem heel herkenbaar. Inmiddels heeft hij er niet zo'n probleem meer mee als hij op zijn kaalheid wordt aangesproken. "Ik ben nu 30, dus ik ben zo aan mijn hoofd gewend", vertelt Frerik. "En ik heb er ook wel een goed hoofd voor, zeggen mensen."
"Maar toen ik al mijn haar er noodgedwongen afhaalde was ik 17", zegt Frerik. "Ik was toen nog een heel onzeker mannetje en in het begin vond ik het echt vervelend als mensen erover begonnen. Ik was het zelf nog aan het ontkennen en wilde het er niet over hebben. Het heeft wel een paar jaar geduurd voordat ik dat van mij af kon zetten."
Veel jongeren vinden het lastig om al op jonge leeftijd kaal te worden. Hoe ze hun kaalheid ervaren zie je in deze video:
Alopecia
Frerik en Willem worden kaal op een manier waarop veel mannen kaal worden, alleen dan wel een flink stuk vroeger. Het verhaal bij veel jonge vrouwen die kaal worden is vaak anders.
In veel gevallen is alopecia de oorzaak. "Je eigen lichaam valt al je lichaamshaar dan aan", legt Tecilla (23) uit. Binnen een half jaar ging zij van een vrouw van 18 met een flinke haardos, naar helemaal kaal. "Het lastigste vond ik dat je heel snel moet kijken hoe je er zo snel mogelijk weer zo normaal mogelijk uitziet."
Dat er veel geld omgaat in de haarindustrie om kaalheid tegen te gaan weet Tecilla maar al te goed. Een beetje mooie pruik, of haarwerk zoals veel mensen het liever noemen, kost al snel 1500 euro.
"Een boel geld, maar dan heb je er wel een van echte haren", vertelt ze terwijl ze net haar nieuwste aanwinst laat zien: een pruik met lange roodbruine haren.
"Eerder wisselde ik elke week wel van haar. Dan nam ik een synthetische pruik van 30 euro en had ik elke week nieuw haar. Heel leuk natuurlijk, maar met het warme weer zit zo'n pruik niet echt lekker."