Wat als de hele school je naaktfoto ziet?
Wat als de hele school je naaktfoto ziet?
- 4 minuten leestijd
De webserie De Slet van 6 VWO gaat hard. Op Youtube werden de afleveringen meer dan 100.000 keer bekeken.
Stel je voor: jij stuurt een NSFW-foto van jezelf naar je vriendje of vriendin en een dag later weet de hele school ervan. Als je daarna ook nog eens gechanteerd wordt om meer foto’s te maken, weet je niet meer wie je kunt vertrouwen.
Het overkomt Laura (Lisa Zweerman) in de webserie De Slet van 6 VWO. Manju Reijmer (27) schreef het script en had nooit verwacht dat de serie het zo goed zou doen. "I don’t know man. Ik denk dat er gewoon te weinig tienerdrama’s in Nederland worden gemaakt. Je hebt natuurlijk Spangas, maar voor de doelgroep daarboven zit er een enorm gat."
In de serie komen veel heftige onderwerpen aan bod. Ook staat diversiteit centraal: één van de hoofdrollen is weggelegd voor een transgender. Voor Manju is dat logisch. "Ik was altijd al heel veel met het onderwerp bezig. Ik werk ook met activistische organisaties en ben heel erg voor het promoten van diversiteit." Eén blik op de Twitter-account van Manju zegt al genoeg. De meeste tweets gaan over seksisme of diversiteit.
Hij: “Waarom maken we dit onderscheid?”
— Manju Reijmer (@manjureijmer) 6 november 2017
Hij: “Waarom noemen we ze divers als ze assimileren?”
Hij: “zullen we het ooit weten? Debat!”
Me: pic.twitter.com/n1PlyeJuIn
"Tuurlijk wil ik met de serie wel iets over diversiteit zeggen. Daarom heb ik de cast ook zo divers gemaakt. Zo zien veel scholen er in het echt ook uit, die van mij wel tenminste." Dat hij soms wel eens in stereotypen vervalt, geeft hij eerlijk toe. "Ik had Ramona achteraf wel iets menselijker mogen maken. Ze is heel erg een stereotype geworden en daar heb ik wel spijt van."
Ramona (Fenna Ramos) is de beste vriendin van de hoofdrolspeelster en wordt volgens Manju te overdreven neergezet. "Ik vond het heel belangrijk om een explosief karakter in de serie te verwerken." Volgens de scenarioschrijver is hij daarin een beetje te ver gegaan. "Veel vrienden van me zeiden ook tegen me dat ze echt een stereotype was, echt zo’n sassy black friend."
De kritiek van de Volkskrant dat de serie een drammerige moraal zou hebben, wuift hij weg. "Ik vind dat diversiteit niks met moraal te maken mag hebben." Creatief producent Maurits is het daar mee eens. "We steken een keer onze nek uit voor diversiteit en dan is het weer te drammerig. Dat vind ik een beetje flauw."
De serie was volgens Maurits bedoeld als entertainment, maar hij ontkent niet dat er een duidelijke boodschap in zit. "We willen zeker iets aankaarten, want sexting is heel normaal onder jongeren. We willen dat ze er door de serie in ieder geval over gaan praten."
De serie wordt onder andere door de politie als voorbeeld gebruikt. Ook in de klas is de serie een hot topic. "Meester Bart, de bekende socialmedia-leraar, liet ook weten dat hij het als discussiemateriaal gebruikt." Door al die aandacht voelt scenarioschrijver Manju best veel druk om het goed doen. "Ik dacht eerst dat het gewoon een webserie was, maar het wordt dus echt gebruikt om kinderen te informeren."
De eerste episodes van #DeSletVan6VWO staan online. Het kringgesprek in de klas gaat daarna echt betekenisvol zijn. https://t.co/lkxS3fh7tB
— Meester Bart (@meesterbart) 3 november 2017
Maurits en Manju zijn blij met de populariteit van de serie en hopen dat jongeren zich kunnen verplaatsen in Laura. Maurits: "Je begeeft je best wel op glad ijs. Natuurlijk zit er een hele duidelijke moraal in, maar aan de andere kant hebben we wel een hele spannende serie."
Een webserie van 5 minuten werd volgens Maurits in Nederland nog niet eerder in deze vorm gemaakt. Hij en Manju hopen dan ook op een vervolg. "Ik hoop dat NPO gaat geloven in het internet. Dan wil ik zeker nog zo’n soort serie maken."
De Slet van 6 VWO werd uitgezonden in het kader van de seksweken op NPO3. Daarin staat het thema seksualiteit en sexting centraal. Iris van Youtube-kanaal Mashup ging bij een slachtoffer van slutshaming langs en testte de nieuwe methode van Halt om sexting in de toekomst te voorkomen.