We fotografeerden 30 naakte mensen en dit zijn de resultaten
We fotografeerden 30 naakte mensen en dit zijn de resultaten
- 25 minuten leestijd
Een gespierd lijf, ronde borsten en grote billen. Onze feeds staan er vol mee. Maar ondertussen lopen veel van jullie liever niet naakt rond, behalve onder de douche of tijdens de seks. En zelfs dán is er vaak onzekerheid. Geen wonder, met al die eindeloze ideaalbeelden. Wist je dat bijna de helft van Gen Z zichzelf preutser vindt dan hun ouders?
Tijd om daar verandering in te brengen. Daarom lieten wij, in samenwerking Leon Schröder, dertig mensen anoniem uit de kleren gaan. Geen filters, alleen échte lichamen. Klaar voor een dosis pure realiteit?
Alle onderstaande foto’s staan op ons limited editon NAAKT OP DE KAART spel. Wil jij er eentje winnen? Klik dan op deze link.
Luna (28)
Ingenieur
"De eerste 25 jaar heb ik een relatie met mijn lichaam gehad die voelde als die met het kabinet Rutte, langdurig maar zonder de veranderingen waar ik naar verlangde. Een soort gedoogbeleid. Als trans vrouw ben ik nu een jaar in medische transitie met hormonen, en hoe meer ik mijn lichaam zie veranderen, hoe groter mijn tevredenheid. Deze transitie voelt als een tweede puberteit, vol nieuwe ontdekkingen en soms onzekerheid. Maar mijn zelfliefde is sterker dan ooit.
Dit is het laatste jaar voor mijn operaties, en met elke dag zie ik mijn lichaam meer veranderen – en dat is goed. Zelfs de onvolmaaktheden die horen bij mijn vrouwelijke ontwikkeling brengen me dichter bij mezelf en geven me een diep gevoel van gendereuforie."
Dylan (26)
Sauna medewerker
"Drie jaar geleden ging ik voor het eerst naar de sauna. In een andere stad nog wel, omdat ik het heel spannend vond. Ik was bang voor wat anderen van me zouden denken of dat ik bekenden zou tegenkomen. Na twee jaar als gast ben ik in een sauna gaan werken. Naakt zijn is voor mij inmiddels heel normaal. Een naaktshoot zie ik dan ook niet als iets spannends meer.
Maar als ik terugkijk naar hoe ik was rond mijn 18e, herinner ik me die onzekerheid over hoe lichamen van anderen eruitzagen. Online zie je vooral stereotype beelden: op Instagram lijken alle lichamen perfect, en advertenties pushen constant het idee dat je lichaam anders zou moeten zijn. Sinds ik als saunameester werk, merk ik hoeveel verschillende soorten lichamen er zijn, en dat iedereen daar trots op mag zijn. Dit komt vaak ter sprake, vooral bij de mensen die op badkledingdagen komen."
Laila (22)
Student interdisciplinaire sociale wetenschappen
"Ik vind dat we allemaal wel wat meer naakt mogen zijn. Wanneer ik hoor dat mensen niet naakt durven te zijn uit onzekerheid, vind ik dat zo zonde. Misschien is er wel iemand die zich door dit project minder onzeker voelt. En als ik daaraan bij kan dragen vind ik dat geweldig.
Het is niet zo dat ik zelf nooit onzeker ben geweest. Ik heb best kleine borsten en ging vroeger nooit zonder pushup bh de deur uit. Nu draag ik nooit meer een bh. Waar ik nog wel eens onzeker over kan zijn, is mijn gewicht. Dan denk ik: ik wil er toch nog drie kilo af. Maarja, dan zijn mijn billen weer kleiner. Het is eigenlijk nooit goed. Die constante strijd met eten en voeding probeer ik nog altijd te overwinnen. Ik wil dit graag delen omdat ik weet dat heel veel jongeren zich herkennen in deze problemen. En ik hoop mensen mee te geven dat je uiterlijk niet iets zegt over de waarde van jou als persoon."
Ralf (28)
Jurist
"Ik was een lange tijd erg onzeker over mijn lichaam. Ik hoor wel eens dat mijn lichaam niet ideaal is voor de gay dating life. Ik ben niet lang, niet in Nederland tenminste. Daarnaast ben ik niet zo gespierd. Op dates hoor ik wel eens: ‘O, je bent kleiner dan ik had verwacht.' Als ik op social media of naar porno kijk dan herken ik mijn lichaam niet. Ik denk dat de gay dating scene ook lastiger kan zijn dan bij hetero’s. Want van meiden krijg ik wel aandacht.
Het is een lange weg geweest, maar sinds kort leer ik mijn lichaam te accepteren. Ik hoop dat anderen zich herkennen in mij of juist wat diversere lichamen zien. Daarnaast hoop ik met deze shoot nog wat zelfverzekerder te worden."
Maya (20)
Begeleider gehandicaptenzorg
“Ik vind het zelf heel fijn om verschillende soorten lichamen te zien. Toen ik voor het eerst door een boek bladerde met foto’s van allerlei vulva’s, voelde ik een enorme opluchting. En als ik hetzelfde bij anderen kan bereiken, draag ik daar graag aan bij. Ik hoop dat iemand zich herkent in mij en de schoonheid inziet van dit lijf.
Ik ben opgegroeid in een hele witte buurt. En mijn huidskleur en haren waren altijd mijn onzekerheid. Door meer diverse lijven op sociale media te zien, ben ik daar zelf overheen gekomen. Nu ben ik juist trots op hoe ik er uit zie en wil ik dat graag delen met anderen.”
Marieke (25)
Student orthopedagogiek
“Dit project spreekt me enorm aan omdat ik lange tijd onzeker ben geweest over mijn lichaam. Ik vond mezelf te dun, in tegenstelling tot wat je vaker hoort: dat mensen zichzelf te dik vinden. Op de basisschool ben ik hiermee gepest. Ik was erg mager en mijn huidskleur was erg bleek; dat was voer voor pestkoppen en voor mijn onzekerheid. Op de middelbare school werd deze onzekerheid versterkt. In een periode waarin je de mening van anderen juist zo belangrijk vindt en je graag knap en leuk gevonden wil worden, werd het tegendeel juist geuit. ‘Kijk eens hoe dun jij bent, dat is echt niet normaal hoor.’ Vriendinnen waren bruin als zij terugkwamen van vakantie en ik was niet meer dan gebroken wit.
Na de middelbare school kreeg ik een relatie en kwam ik (eindelijk) aan. Waar ik eindelijk van mijn magere imago af was, was het wéér niet goed. ‘Goh je hebt wel een dikke kop gekregen.’ Toen mijn relatie uitging ben ik weer veel afgevallen en kreeg ik weer te horen dat ik te dun was. Al met al was het dus volgens anderen nooit goed. Dat is het moment dat ik voor mijzelf ben gaan kiezen. Nog steeds schommelt mijn gewicht en word ik niet bruin, maar ik ben trots op mijn lichaam. Door mee te doen aan dit project wil ik laten zien dat ieder lichaam mooi is op zijn eigen manier en dat anderen trots mogen zijn op hun lichaam. Dat je jezelf fijn voelt bij je lichaam is namelijk het belangrijkst.”
Alexandra (26)
Medewerker bloedafname
“Ik voel zelf helemaal geen taboe over naaktheid. Maar doordat dit taboe in de wereld om mij heen zo heerst merk ik dat ik er soms zelf onzeker van word. Ik zie dat mensen constant een mening hebben over lichamen en dat overal schaamte opgelegd wordt.
Na mijn keizersnede, die niet heel mooi genezen is, had ik tijd nodig om mijn lijf te accepteren. Maar juist daarom wil ik meedoen aan dit project. Ik ben trots dat mijn lijf een kind op de wereld heeft gezet. En ik wil met dit project aan mezelf en anderen laten zien hoe mooi dat is.”
Anne (27)
Maatschappelijk werker
"Hoe meer ik op social media zit, hoe vaker ik denk: ah, dat kan ik blijkbaar ook nog verbeteren. Zo zag ik een video waarin werd uitgelegd hoe je ’hip dips’ (een soort inkeping tussen je heup en dij) eraf kan trainen. Ik wist voor de video niet eens dat dat een ding was. Het creëert een ideaalbeeld waar niet aan te voldoen is, maar als je dat anders bekijkt geeft dat ook wel rust. Accepteer je lichaam, maar zorg dat het gezond is.
Zo struggle ik ook al mijn hele leven met eczeem. Vroeger zei een ander kind tegen mij: ‘Je hebt oma handen!’ Laatst zei een vrouw: ‘Je hebt oude, wijze handen.’ Hierdoor ging ik mijn unieke uiterlijke kenmerken waarderen. Nu ik 28 ben kan ik zeggen dat ik erg tevreden ben met mijn lichaam. Ik durf zelfs naakt op de foto. Mijn lichaam is krachtig, mijn huid is uniek. Het is een lichaam dat leeft, vol ervaringen.Vol trots kan ik nu bijdragen aan het laten zien van echte lichamen."
Ammishaddai (26)
Compliance medewerker
“Ik voel me lekker in mijn vel en ben niet verlegen. Ik merk om me heen dat leeftijdsgenoten niet veel naakt durven te zijn, zelf heb ik daar geen last. Vroeger was ik wel onzeker over mijn overgewicht, maar ik heb dat goed besproken met mijn ouders. Zij hebben me geleerd dat zelfliefde essentieel is en op de lange termijn goed voor je zal zijn.
Natuurlijk kan je eraan werken om fit te worden, maar het is niet iets dat moét. Ik wil graag deelnemen aan dit project om te laten zien dat lichamen in allerlei maten en vormen komen. En dat je op je gemak kan zijn om speciale personen je lichaam te laten zien.”
Marco (27)
Schilder-decorateur
"Er nog steeds een groot taboe op lichaamsbeharing. Daardoor vind ik het lastig om naar openbare plekken zoals het zwembad of de sauna te gaan. Door mee te doen met dit project, hoop ik lichaamsbeharing wat meer in het licht te brengen. Want er is echt niets mis mee.
Voor de rest voel ik mij best zeker over mijn lichaam. Maar dat deze jongere generatie jongeren steeds preutser en kritischer wordt, herken ik wel. Ik heb stiefkinderen en zie dat er bij hen veel commentaar komt op elkaars lijf."
Alix (24)
Student psychologie
"Ik vind het belangrijk dat jongeren een realistisch beeld krijgen van verschillende lichaamstypes. In veel biologieboeken zien we bijvoorbeeld getekende lichamen, wat een afstand creëert tot de werkelijkheid.Als non-binair persoon heb ik altijd geworsteld met mijn lichaamsbeeld. Ik wilde dun en gespierd zijn om minder vrouwelijk over te komen, maar raakte daardoor verstrikt in een vertekend zelfbeeld en ervoer mijn lichaam als dikker dan het eigenlijk was.
Realistische voorbeelden voor mijn uiterlijk vond ik nauwelijks, wat die onzekerheid versterkte. Dankzij therapie heb ik leren accepteren hoe ik eruitzie en voel ik me meestal mooi zoals ik ben. Alleen wanneer ik moe ben, merk ik weer te kritisch word op mijn uiterlijk. Ook wil ik graag vastleggen hoe mijn lichaam er nu uitziet, omdat medische interventies mijn lichaam in de toekomst zullen veranderen."
Jonathan (24)
Beleidsmedewerker
"Ik wil graag bijdragen aan een realistisch beeld van lichamen en laten zien dat er veel verborgen kan zijn op een mensenlichaam, maar dat dat juist mooi is. Ik heb vrij grote en aanwezige stretch marks op mijn buik, bovenbenen en biceps waar ik soms best onzeker over ben. Gelukkig voel ik mij er al een stuk zekerder over dan vroeger. Toen durfde ik mijn shirt echt niet uit te trekken.
Bij vrouwen wordt striae meer genormaliseerd, maar bij mannen mis ik die representatie nog erg. Wanneer iemand ze ziet, moet ik altijd uitleggen wat ze zijn. En ik hoop er met deze foto’s wat meer bekendheid over te genereren."
Niek (20)
Student product ontwerp
"Ik ben erg onzeker geweest over mijn lichaam, en het duurde best wel even voordat ik mezelf had geaccepteerd. Tegenwoordig ben ik van mening dat het maar een lichaam is en dat het niet zo veel uitmaakt. Dit project lijkt me een geweldige kans om dit voor mezelf en iedereen die kijkt te benadrukken.
Ik ben heel lang en dun. In de pubertijd dacht ik: ik ga veel sporten en eten. Maar dat wilde ik ook niet, want dan ben je alleen maar met je lichaam bezig. Nu heb ik mijn lichaam al veel meer geaccepteerd. Dit jaar droeg ik bijvoorbeeld voor het eerst korte broeken. Dat was wel een dingetje."
Koos (22)
Werkloos
"Ik wil graag het taboe op echte naaktheid doorbreken. Sinds anderhalf jaar heb ik nudisme ontdekt en heb ik echt kunnen ervaren hoe bevrijdend dat is. Daarvoor ben ik een lange tijd niet tevreden geweest over mijn lichaam, voornamelijk omdat ik vroeger dik was. Ook werd ik op school gepest vanwege mijn uiterlijk. Hierdoor raakte ik in een sociaal isolement. In die tijd woog ik ruim 110 kilo en bedekte ik mijn lichaam constant. Inmiddels heb ik mijn levensstijl aangepast en ben ik afgevallen, ik weeg nu 77 kilo. Mijn onzekerheden werden minder, maar ik loop nog altijd tegen dingen aan. Zo voel ik me nog wel eens onzeker over mijn piemel. En denk ik dat ik mij altijd dik zal blijven voelen.
Het is een lange weg geweest, en dit is de volgende stap. Ik wil met mijn kwetsbaarheid wat realistisch naakt laten zien als tegenpool voor alle picture perfect en bewerkte lichamen op social media. Die eenzijdige lichamen maken mij soms nog erg onzeker."
Vienna (27)
Leerling verpleegkundige
"Ik ben zelf in het verleden heel onzeker geweest. Nu voel ik me heel zelfverzekerd en hoop ik dat de ík die ik nu ben, mensen inspireert om zichzelf te accepteren. Veel mensen hebben het idee van ‘één normaal’ voor lichamen, wat ik graag de wereld uit zou helpen. Want dat zorgt natuurlijk voor heel veel onzekerheid. Iets waar ik zelf erg onzeker over ben geweest is mijn vulva. Toen ik vroeger porno keek, zag ik alleen maar van die perfecte kutjes. Toen dacht ik echt: o, nee. Wat heb ík daaronder zitten dan? Ik werd bang voor wat mannen er onder de lakens van zouden denken. Toen ik later seks ging hebben met vrouwen kwam ik erachter dat elke vulva er super anders uitziet en dat dat allemaal oké is.
Ik zou ook graag zien dat we minder commentaar leveren op anderen, laat anderen gewoon in z’n waarde. Die negatieve reacties op social media richten soms meer schade aan dan de post zelf."
Dorrit (27)
Ontwerper en kitesurf instructeur
"Ik ben zelf niet preuts opgevoed en vind het soms heel heftig om mee te krijgen hoe dat bij anderen thuis zo anders is geweest. Ik ben zelf pas echt blij met mijn lichaam en mijn curves geworden, toen ik erachter kwam dat lang en dun zijn niet het enige lichaam is wat mensen mooi vinden. Dus ik vind dit een hele mooie missie!
Vroeger vond ik mezelf altijd te dik. Ik had in mijn jeugd soms periodes waarin ik heel erg bezig was met mijn eetpatroon aanpassen en excessief sporten, om telkens weer terug te vallen. Daarnaast geloofde ik heilig dat lang en dun zijn, is hoe je lichaam eruit moet zien voor anderen. En dat iets anders niet mooi is. Sinds ik studeerde in Colombia en erachter kwam dat mensen daar een fortuin uitgaven om mijn curves te hebben, heb ik mijn eigen lichaam pas écht kunnen omarmen. Nu is actief zijn een natuurlijk onderdeel van mijn leven, waar ik bovenal blij van word. Daardoor blijft mijn lichaam vanzelf fijn en fit. Ik heb kunnen omarmen dat ik op mijn fitste, toen ik zeven dagen in de week als kitesurf instructeur het hele strand over banjerde, nog steeds vetjes heb. Die horen nou eenmaal bij mij."
Pouchon (25)
Automonteur
"Als ik kritisch naar mijn lichaam kijk, vind ik mijn borstkast niet zo mooi. Die staat best ver naar voren. Mijn voeten vind ik echt lelijk en ik heb dubbele knieën, daarom heb ik ook vaker lange broeken aan. Maar ik wil mezelf graag met dit project blootgeven om te laten zien hoe echte lichamen eruitzien.
Tegenwoordig zit er zo’n taboe op bloot dat je steeds minder naakte lichamen ziet. Daardoor gaan mensen aan zichzelf twijfelen, terwijl diversiteit en imperfecties juist zo mooi zijn. Hopelijk voelen mensen zich na het bekijken van onze foto’s wat minder onzeker."
Marco (29)
Cameraman
"Ik denk dat het gezond is om een realistisch beeld te stellen tegenover alle perfecte beelden die we door de media voorgeschoteld krijgen. Als je telkens alleen die beelden ziet, levert dat veel onzekerheden op. En vooral als je in de pubertijd zit, ga je jezelf meten aan wat je om je heen ziet. Terwijl in de beelden die wij zien een selectie plaatsvindt, waar je jezelf helemaal niet aan moet meten.
Ik had dit project zelf heel graag gezien toen ik jonger was. En nu hoop ik anderen te laten zien dat je heel veel onzekerheden veel sneller los kunt laten dan je denkt. Tot slot vind ik het belangrijk om te laten zien dat we best wel een preutsere samenleving met elkaar creëren, dat naakt niet altijd seks betekent."
Roos (28)
Student social work
"Ik vind het ontzettend belangrijk om van jongs af aan te leren dat iedereen uniek en mooi is op zijn of haar eigen manier. In een tijd waarin sociale media zo’n enorme invloed hebben op jonge mensen, kunnen juist dit soort projecten helpen om een realistischer zelfbeeld te behouden.
Soms voel ik onzekerheid over mijn lichaam, zoals over mijn onderbuik die ik niet altijd plat genoeg vind. Ook was ik vroeger onzeker over de pigmentvlekken op mijn vulva en mijn schaamlippen die naar buiten hangen. Door dit te doen, geef ik eigenlijk ook een stukje erkenning aan mijn jongere zelf."
Romy (28)
Pedagoog
"Ik ben opgegroeid op Curaçao, waar de cultuur best preuts is. Het is daar zelfs verboden om topless te zonnen. Toen ik naar Nederland verhuisde, kreeg ik een vriendin die uit een familie kwam waar naakt zijn juist erg normaal was. Via haar ben ik zelf ook langzaam in de naturistenwereld gekomen. Inmiddels ben ik al vijf keer met mijn vriendinnen naar een naturistencamping geweest. Ik vind het mooi dat bloot daar losgetrokken wordt van seks en schaamte. Dat geeft een heel bevrijdend gevoel.
Ik ben de afgelopen jaren steeds zekerder geworden over mijn lichaam. Waar ik eerst focuste op mijn lichaam veranderen, focus ik nu meer op gezonder worden. Maar ik kan nog wel eens onzeker zijn over dat ik dun ben, maar ook wel wat vetjes zie. Dat vind ik soms een gekke combinatie. Ook zou ik wel eens willen dat ik wat ronder was op sommige plekken, dat ik die vetjes kon verplaatsen."
Lena (25)
Duurzaam projectmanager
"Over het algemeen ben ik als meisje en vrouw altijd redelijk tevreden geweest met mijn lichaam. Ik had er nooit moeite mee om wat blote huid te tonen, maar volledige naaktheid in het openbaar vond ik toch een ander verhaal. Ik voelde me het mooist in bikini of lingerie, omdat die kleding mijn borsten en heupen mooi vormde. Ik koos dan ook setjes die me dichter bij het lichaamsideaal brachten, met in mijn achterhoofd het idee dat ik er aantrekkelijk uit moest zien.
Het afgelopen jaar werd ik ongemakkelijk van dit idee. Ik realiseerde me dat mijn lichaam helemaal geen accentuering nodig heeft om mooi te zijn: het is pas echt mijn lichaam als elk onderdeel ervan zichtbaar mag zijn. Deze shoot past perfect bij de nieuwe manier waarop ik mijn lichaam ben gaan zien: puur, zonder vertekende of flatterende lagen. Ik draag mijn naakte lijf nu met veel meer trots en wil die trots graag delen."
Toon (26)
Analysetechnieker in de chemie
"Ik heb vroeger zelf struggles gehad met mijn gewicht en het uiterlijk van mijn piemel. Vooral wanneer ik porno keek kon ik mij daar onzeker over voelen. Ik doe graag mee aan dit project omdat ik merk dat mensen steeds preutser worden, ook in mijn omgeving. Ik denk dat we daar echt vanaf moeten omdat er dan eerlijkere gesprekken plaats kunnen vinden. Ook als mensen problemen ervaren met hun lichaam, maak je het dan bespreekbaarder.
Wat mij erg heeft geholpen, is naar plekken gaan zoals een sauna. Die plekken helpen erg met inzien dat seks en naakt niet altijd samen horen."
Ethan (26)
Docent
"Als docent vind ik het belangrijk dat de volgende generatie een gezonde openheid ontwikkelt rond het naakte menselijke lichaam. Ik merk dat dit onder jongeren steeds minder bespreekbaar wordt, laat staan dat ze zonder schaamte samen naakt durven te zijn. Hoewel naakt zijn altijd spannend blijft, zouden open gesprekken hierover vaker gevoerd mogen worden.
Inmiddels voel ik me zeker over mijn lichaam, maar toen ik op de middelbare school zat, was dat anders. Ik vermeed het naaktzijn onder vrienden, deels uit onzekerheid en deels omdat ik op mannen viel, wat het extra ingewikkeld maakte. Inmiddels zoek ik plekken op waar naaktzijn natuurlijk is, zoals het naaktstrand. Juist om op deze manier ook de lol van het samen naaktzijn te kunnen ervaren."
Noa (22)
Student
"Ongeveer twee jaar geleden begon ik met workouts om een beter beeld van mezelf te krijgen. Aanvankelijk richtte ik me vooral op sterker worden en minder op mijn uiterlijk. Ik voelde me fysiek altijd zwakker dan anderen, en dat vond ik hinderlijk. Maar nu merk ik dat ik steeds perfectionistischer ben geworden in de manier waarop ik naar mijn lichaam kijk. Er kan altijd wel iets beter, of het mag wel wat groter. Hoewel er een stem in me fluistert dat het goed is zoals het is, word ik me steeds meer bewust van hoe ik mezelf voortdurend vergelijk met een hogere standaard, en dat vind ik vervelend. Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk maakt dat intensief sporten ook kan leiden tot een perfectionistische kijk op je lichaam. Hoewel ik me ervan bewust ben en er een soort vrede mee heb gevonden, blijft het een uitdaging.
Daarnaast voel ik me anders in mijn lichaam door mijn veranderende seksualiteit. Ik ben biseksueel, en vind het lastig dat ik mij beter voel in mijn lichaam bij het ene gezelschap dan bij het andere. Dat verschil is soms best verwarrend."
Marijn (24)
Vrachtwagenchauffeur
"Ik merk dat er nog steeds veel taboes bestaan rondom dit onderwerp, vooral onder jongeren. Veel mensen lijken zich te schamen voor zichzelf. In tegenstelling tot de vrijere omgang die ik ervaar met oudere collega’s. Dit verschil komt waarschijnlijk voort uit het 'perfecte plaatje' dat we op sociale media, in porno en in andere media tegenkomen. Iedereen lijkt een mening te hebben over elkaar, vooral wanneer iemand afwijkt van wat als 'normaal' wordt gezien. Of je nu wat voller bent of juist dunner, meer of minder lichaamsbeharing hebt, of een groter of kleiner geslachtsdeel. Iedereen is uniek op zijn eigen manier, en ik geloof dat je daar trots op mag zijn en dat je je comfortabel moet kunnen uiten.
Persoonlijk voel ik me onzeker over mijn beharing, vooral op mijn schouders en rug. Maar wat de één als onzekerheid ervaart, kan een ander juist mooi vinden. Mijn vorige partner vond een voller buikje en buikhaar juist aantrekkelijk."
Alysia (28)
Fulltime moeder
"Ik wil graag meewerken aan dit project omdat ik iemand ben die zich goed voelt in haar eigen lichaam, ook al ben ik dikker dan de meeste mensen. Ik wil laten zien aan jongeren dat je trots mag zijn op je lichaam, ongeacht hoe zwaar je bent. Mensen schrikken soms ook als ik mezelf ‘dik’ noem. Dan zeggen ze: ‘Neeee, je bent niet dik. Je bent extra.’ Maar ik vind het woord 'dik' ook helemaal niet negatief. Ik ben gewoon dik, maar dat betekent niet dat ik zeg dat ik lelijk ben.
Ik was altijd heel onzeker over mijn buik omdat die een beetje naar voren valt. Maar daarover ben ik ondertussen gelukkig een stuk zekerder. Ik kan nog wel onzeker zijn over mijn armen omdat die door mijn gewicht een beetje hangen."
Patrick (28)
Militair
"Ik heb me hiervoor opgegeven omdat ‘naakt zijn’ gewoon is, en het mij persoonlijk niets uitmaakt hoe je eruitziet. De schaamte tussen mannen en vrouwen (en alles daarbuiten/tussenin) is naar mijn mening totaal achterhaald in een samenleving waar iedereen respectvol met elkaar om gaat."
Eline (29)
NGO met ongedocumenteerden
"Ik ben lang onzeker geweest over mijn lichaam. Ik ben geboren als vrouw, gesocialiseerd als vrouw en ik voel me vrouw. Vanaf het moment dat mijn lichaamsbeharing toenam, nam mijn onzekerheid toe. Ik heb vrij stug, donker haar en dit past niet binnen het plaatje dat de meeste mensen van vrouwen ontwikkeld hebben. Ik haalde mijn beenhaar, okselhaar en schaamhaar daarom standaard weg. Sinds een aantal jaar is deze onzekerheid langzaam verdwenen. Positieve reacties van partners en vrienden op mijn lichaam en zelfacceptatie hebben hierbij geholpen. Ik wil mijn lichaam vieren, elk onderdeel ervan, of dit nu past binnen het schoonheidsbeeld of niet. Het is mijn lichaam en ik vind het prachtig.
Dat ik queer ben en queer partners heb, heeft voor mij ontzettend bijgedragen aan acceptatie. Als queer persoon denk ik gemakkelijker buiten bepaalde hokjes: zo ook buiten de hokjes van het door het-cis mannen bedachte schoonheidsideaal. Deze fotoshoot is de kers op de taart voor de weg die ik heb afgelegd naar zelfacceptatie. Ouder worden maakt dat ik steeds meer rust ervaar in hoe ik in mijn lijf zit. Mijn lichaam verandert en mijn liefde voor haar groeit met haar mee. Ik zou mijn verhaal graag willen delen met jongvolwassenen die door dezelfde schaamte en/of onzekerheden gaan als ik ging, om ze een hart onder de riem te steken en te laten zien dat ze er niet alleen in zijn. Fuck het schoonheidsideaal, je bent prachtig zoals je bent."
Georgina (20)
18+ content creator
"Ik doe mee aan dit project omdat ik geloof dat er veel preutsheid in Nederland heerst. Ik hoop anderen te inspireren om te zien dat een normaal naakt lichaam volkomen oké is. Zelf ben ik nooit onzeker geweest over mijn uiterlijk, ook niet op het moment dat ik 100 kilo woog. Mijn vrienden zeggen vaak dat ik uitstraal wat ik ben: een zelfverzekerde en gedisciplineerde jonge vrouw. Ik wil deze boodschap aan meer mensen meegeven. Ik help vaker vrienden met anders naar hun lichaam te kijken, waardoor ze ook zelfverzekerder zijn geworden. Mijn motto is altijd: 'Fuck it.’
Niemand is perfect: ik heb ook mijn gebreken, maar daar ben ik nooit onzeker over geweest. Of het nu gaat om stretchmarks of puistjes, dat zijn voor mij geen redenen om mezelf niet sexy of mooi te vinden."
Teun (22)
Skileraar
"Ik moet eerlijk zijn dat ik absoluut niet preuts ben en dat ik er niet bewust van was dat er een toename is van preutsheid. Over het algemeen ben ik ook niet zo onzeker. Maar als jongen kijk je weleens porno en dan zie je alleen van die monsters van 40 cm, dat kan je wel eens onzeker maken.
Ook ben ik ben heel lang heel dun geweest. Mensen maakten daar vervelende opmerkingen over. Als je die vaak genoeg hoort, raken die je wel. Toen ik een bierbuikje kreeg, was ik er eigenlijk ook wel blij mee. Maar nu ben ik op een punt waarbij ik denk: het maakt me eigenlijk geen kut uit wat de rest denkt."