Weg met die kalknagel!
- 4 minuten leestijd
Kalknagels zijn vervelend. En als je van voet- & handmassages houdt: je ergste vijand. Lees dus snel deze 11 feiten over de bruingele nagel.
De Medicijnmannen geven je elf feiten over je nagel die je
waarschijnlijk nog niet wist. Maar hoe hardnekkig ook, je kan er smerend wel
vanaf komen!
Hallo huisarts!
1. In de volksmond is het een kalknagel, maar het is niet kalk dat de nagel zo lelijk maakt. Het is een schimmel. Daarom spreken deskundigen ook over een schimmelnagel in plaats van een kalknagel. Dus laat de anti-kalk maar staan en ga langs je huisarts.
Familie van Schimpie
2. Het is niet één simpele schimmel die te vinden is onder de nagels van mensen. Ook niet twee. Maar het zijn drie categorieën. In totaal zijn er meer dan honderd verschillende schimmels die de problemen veroorzaken. De familie van Schimpie bestaat dus echt. And it’s huge!
Gevoelig nageltje
3. In de eerste categorie vallen de dermatofyten. Deze schimmels leven onder andere van keratine. Materiaal dat ervoor zorgt dat je nagel sterk blijft. Mocht je een schimmel in deze categorie hebben dan verzwakt het dus de nagel en ben je sneller ontvankelijk voor andere schimmels. Gezellig voor Schimpie, minder leuk voor jou.
Geen tenen in je mond!
4. De tweede categorie zijn de candida gisten. De helft van de mensen heeft deze schimmel. Niet onder de teennagel maar in de mond en de darmen. Steek de nagel dus niet zonder na te denken op een plek waar de zon niet schijnt.
Hardnekkig nageltje
5. Dan heb je nog een derde categorie. Dit zijn de niet-dermatofyten. In deze categorie valt een hele hardnekkige schimmel: de Fusarium. Dat klinkt als een plant die je graag je oma cadeau doet, maar de kans is aanwezig dat ze hem al heeft.
Voor eeuwig en altijd..
6. De schatting is namelijk dat ongeveer één op de tien schimmelnagels de Fusarium is. De behandelingen tegen de Fusarium slaan slecht aan. In veel gevallen is de conclusie dat men er maar mee moet leven. In goede en slechte tijden en tot de dood jullie scheidt.
2 woorden 9 letters: duurt lang!
7. Sowieso loop je lang rond met een schimmelnagel. Een teennagel doet er namelijk een jaar over om uit te groeien. Wil je dus van een schimmelnagel af dan moet je een jaar consequent smeren met een kalknagelkwastje of stift. Je hebt dus pech gehad wanneer je aankomende zomer al goed voor de dag wil komen op je slippers.
Niet opgeven
8. Ook als je denkt dat je eerder dan een jaar van de schimmel af bent, moet je blijven doorsmeren. De schimmel kan namelijk ook onzichtbaar aanwezig zijn. Dus vergeet je nagels niet te behandelen wanneer je op vakantie toch al aan het smeren bent.
Te heet onder de voeten
9. Als je er eenmaal van af bent, maak dan wel goed je sokken en schoenen schoon. De schimmel kan zich daar ook in nestelen mocht het hem te heet onder de voeten worden.
Duplicaties
10. Met een beetje pech heb je niet één maar twee schimmels. Of de een neemt de andere schimmel over. Dus vraag eens rond wanneer jij en je schimmel uitgekeken zijn op elkaar. Wie weet heeft een vage kennis een andere schimmel die beter bij je past.
Besmetten maar
11. Wetenschappelijk bewijs is er nog niet maar als je de Fusarium schimmelt hebt, helpt het wellicht om je te laten besmetten met een andere schimmel. Dus hang een gevraagd/aangeboden kaartje op bij de plaatselijke supermarkt, je weet maar nooit.
In hoeveel weken je van de schimmeltjes af kan komen? De Medicijnmannen doken in het grootste schimmellab ter wereld. En onderzoeken welke middeltjes nu echt werken: