Wil jij financieel onafhankelijk worden? Vijf tips!
- 4 minuten leestijd
Geen zorgen over geld en op jonge leeftijd stoppen met werken. Wie wil dat nou niet? De internationale beweging die dat ideaal nastreeft staat bekend als ‘FIRE’, ofwel: Financial Independence, Retire Early – financieel onafhankelijk, vroeg met pensioen.
FIRE, dat opkwam aan het begin van deze eeuw, kon uitgroeien tot een levensstijl met miljoenen aanhangers wereldwijd. Veel mensen die FIRE willen ‘worden’ delen hun ervaringen middels blogs een podcasts. Zo inspireren zij anderen die óók het pad naar financiële onafhankelijkheid willen bewandelen. Hieronder vijf inzichten over FIRE worden, gegeven door experts.
1. Je geld of je leven
Ruim 20 jaar voor FIRE ‘een ding’ was, publiceerden Vicki Robin en Joe Dominguez het boek ‘Your Money or Your Life’. Het basisidee? Probeer financieel onafhankelijk te worden, in plaats van je jonge jaren te vergooien aan een negen-tot-vijf-baan om geld te verdienen, waar je vervolgens een spijkerbroek of een auto van koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Besteed je tijd en geld beter en efficiënter, zodat je daar uiteindelijk profijt van hebt. Het is een way of life die veel FIRE-aanhangers inspireert. Nieuwsgierig geworden? De Nederlandse pleitbezorgers van financiële onafhankelijk Hanneke van Veen en Rob van Eeden, vertaalden het boek dat gratis online beschikbaar is.
2. Doe de rekensom
Het beginprincipe van FIRE is net zo eenvoudig als dat het moeilijk is: zet elke maand een deel van je inkomen apart en zorg dat het groeit. Dit kan bijvoorbeeld door het geld te beleggen.
Het populaire YouTube-kanaal LangzaamRijker legt in deze video goed uit hoe je kunt uitrekenen bij welk bedrag op je bankrekening jij voorgoed uit de geldzorgen bent. Wanneer je jaarlijks vier procent van je geïnvesteerde vermogen kunt opnemen zónder dat je geld opraakt – dan ben je er. En dat reken je zo uit: als jij elke maand 2.500 euro uitgeeft, dan komt dat neer op 30.000 euro per jaar. Die 30.000 euro aan uitgaven moet gelijk zijn aan 4 procent van je vermogen. Dus vermenigvuldig 30.000 met 25 en je weet: bij een vermogen van 750.000 euro heb jij de status van FIRE bereikt.
3. Slapend rijk worden
Ga je naar het persoonlijke blog van Joe Udo (Retire by 40), dan zie je veel foto’s van prachtige stranden, azuurblauwe zeeën en verre reizen. Het is hem gelukt om FIRE te worden. Zijn sleutel tot succes? Zorg voor een passief inkomen, ofwel: zorg dat je vermogen groeit, terwijl jij iets anders doet. Wanneer je passieve inkomen je uitgaven overstijgt, ben je financieel onafhankelijk. Udo heeft zijn fortuin bij elkaar geschraapt door te beleggen, woningen te verhuren en te investeren in vastgoed. Belangrijke side note: zowel investeren als beleggen is niet zonder risico en je hebt er een beginkapitaal voor nodig. Maar je kan ook kleiner beginnen, bijvoorbeeld door een webshop te beginnen of een e-book te schrijven.
4. Leef intentioneel
Draait FIRE om het zo snel mogelijk krijgen van een dikke bankrekening? Nee, niet wat Ernst-Jan Pfauth betreft. Hij is één van de bekendste Nederlandse FIRE-aanhangers. Bovendien hoeft hij niet zo nodig morgen al met pensioen, want hij haalt juist veel voldoening uit zijn werk, schrijft Pfauth op zijn populaire blog. Waarom dan FIRE? Voor hem heeft het alles te maken met wat hij noemt ‘intentioneel leven’. Wat vind jij nou écht belangrijk in het leven? Als je dat voor jezelf kunt bepalen, ga je ook veel bewuster met geld om en ben je kritischer op de zaken waar je het geld aan uitgeeft. Klik vooral door als deze visie je bevalt, want Pfauth schreef een helder stappenplan over zíjn pad naar financiële onafhankelijkheid.
5. De weg van de samoerai
Met meer dan 90 miljoen unieke bezoekers is de Financial Samurai, alias van Sam Dogen, een van de beroemdste FIRE-bloggers ter wereld. Als bankier van beroep – hij werkte bij de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs – begon Dogen middenin de financiële crisis in 2009 zijn blog, om mensen te helpen met hun financiën. Hij raakte in de ban van FIRE en kon drie jaar later met pensioen. De samoerai schrijft over alle facetten van FIRE – van passief inkomen tot investeringen – en deelt ook zijn eigen visie. Belangrijk daarin: je mag nooit ergens in falen vanwege een gebrek aan inzet. Iets kan best mislukken door onvoorziene omstandigheden of door sterkere concurrentie, maar voor inzet heb je geen talent nodig, aldus Dogen. En nog een les van de samoerai: wanneer het je lukt om geld te verdienen met iets wat je leuk vindt, dan heb je de jackpot te pakken.