WTF is een retargeting pixel!?
WTF is een retargeting pixel!?
- 3 minuten leestijd
Grote kans dat jij hier bent gekomen vanwege één klein pixeltje. Hoe dat komt, lees je hieronder.
Vanaf maandag 17 oktober zijn het twee weken lang de Privacyweken op NPO 3. Alles wat we in die weken behandelen lees je hier.
Mocht je in het bezit van een Facebook-pagina zijn (en dat ben jij, want je bent hier uitgekomen), dan weten veel van de websites die je bezoekt meer van jou dan je zelf doorhebt.
Wat wil nou het geval: Facebook bouwt zogenaamde retargeting pixels (of conversie pixels), waarmee een hoop data heen en weer gegooid wordt. Zodra jij op een pagina terecht komt waar die pixel op staat, dan weet Facebook dat. Andersom krijgt het bedrijf achter die pagina inzicht in wie er op hun site komt en kan via die pixel de bezoeker gericht benaderen met advertenties.
Wil ik dat allemaal wel?
Is dat een zorgelijke situatie? Niet per sé. De meeste bedrijven gebruiken deze pixel namelijk alleen om jou beter te bedienen. Daar hebben zij voordeel aan, maar jij zelf ook. Door deze techniek op de juiste manier toe te passen krijg jij geen advertenties aangeboden waar je niks mee te maken wilt hebben. Een automerk zal zich eerder richten op mensen die op auto-websites speuren en speelgoedfabrikanten mikken op de ouders van kinderen en houden dus vooral in de gaten waar en door wie er naar kinderprogramma's gekeken wordt.
Dikke prima, toch? Vrouwen hebben tenslotte weinig aan advertenties voor penisvergroting. Jij zit ook niet te wachten op reclames van gehoortoestellen. Tenzij je net iets te dicht bij de speakers op ADE stond, ben je daar de komende jaren nog niet mee bezig. Bovendien kun je er ook nog eens makkelijk onderscheid mee maken voor onderzoeken als deze (redelijk SFW, maar niet al te veel doorklikken).
Minder onschuldig
Tot zo ver nog de leuke kant van dit verhaal. Maar wie weet op welke sites er nog meer van dit soort pixels staan? Wat weet Facebook nu al allemaal van jou? En wat doet Facebook nog meer met die informatie? Als jij net het artikel 10 tips voor fantastische seks op de werkvloer hebt gelezen, heb je liever niet dat dat met je baas gedeeld wordt, of wel?
Dit is overigens allemaal legaal. En dat terwijl jij er geen toestemming voor hebt gegeven. Toch? Misschien toch maar eens de voorwaarden van Facebook er bij pakken dan...
Wil je weten hoe je dit allemaal kunt voorkomen? Dan moet je sowieso even deze Privacy-programma's in de gaten houden en misschien ook even mee doen met de prijsvraag die we uit hebben staan. Maar onthoud bij alles wat je doet: Facebook kijkt misschien wel met je mee.