X-Y-SEX #2 - Homoseksueel | Feiten en Cijfers
- 3 minuten leestijd
In de tweede aflevering van X-Y-SEX gaan Robbert en Nicolaas in gesprek over hoe het is om homo te zijn. Nicolaas verwerkt deze inspiratie in een straatinterview over zijn seksualiteit, coming out en mentale gezondheid.
In de tweede aflevering van X-Y-SEX gaan Robbert en Nicolaas in gesprek over hoe het is om homo te zijn. Nicolaas verwerkt deze inspiratie in een straatinterview over zijn seksualiteit, coming out en mentale gezondheid. Maar wat betekent het precies om homo te zijn? Hoeveel homo’s wonen er in Nederland en waar komt de term ‘homoseksueel’ eigenlijk vandaan?
Homoseksueel
Homoseksueel zijn betekent dat je een man bent en dat je je aangetrokken voelt tot mannen. Deze aantrekking kan fysiek of romantisch zijn, of allebei. Net als bij lesbische mensen geldt hier ook dat het mogelijk is dat iemand zich homo noemt, maar dat hij af en toe ook op vrouwen valt. Sommige mensen laten zich liever niet in hokjes stoppen.
Cijfers
Volgens de LHBT-monitor (2018) geeft 4 tot 6% van de volwassenen aan zich aangetrokken te voelen tot iemand van hetzelfde geslacht of gender. Daarnaast geeft 2,6 tot 3,2% van de mannen aan homoseksueel te zijn. Onder jongeren is dat 3%. Het percentage mannen dat zegt zich (ook) seksueel aangetrokken te voelen tot mannen ligt een stuk hoger, dat is namelijk 12,4%.
Terminologie
Het woord homoseksualiteit is een samenstelling van het Griekse homoios, dat “gelijk” betekent, en sexus, Latijn voor “geslacht”. Een rechtstreekse vertaling van het woord homoseksueel zou “gelijkgeslachtelijk” zijn. Het woord homo komt dus uit het Grieks en heeft niets te maken met het Latijnse woord homo (sapiens) dat “mens” betekent. Het woord homoseksueel werd pas in 1869 bedacht door een Hongaarse journalist. Tegenwoordig noemen veel homoseksuele mannen in Nederland zich homo of gay.
Geschiedenis
De eerste tekenen van homoseksuele relaties kunnen we terugvinden bij de Oude Grieken en Romeinen. Homoseksualiteit werd in Europa pas verboden met de komst van het Christendom als de hoofdreligie van het Romeinse Rijk. In de periode daarvoor werd liefde tussen twee mannen als normaal gezien. Ook in andere delen van de wereld was dat zo, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. Bekende en gerespecteerde Perzische poëten uit de 13e en 14e eeuw, zoals Rumi en Hafiz, schreven al over homoseksuele gevoelens.
Verboden?
Tegenwoordig is homoseksualiteit verboden in meer dan 70 landen. Meer dan de helft van deze landen zijn voormalig Britse koloniën. De wetgeving die homoseksualiteit verbiedt werd ingevoerd in de koloniale tijd en bleef in veel landen bestaan na de onafhankelijkheid. Zo ook in India, waar een Brits koloniaal wetsartikel uit 1860 homoseksuele contacten verbood. Dankzij een sterke homorechtenbeweging is daar nu verandering in gekomen. Sinds 2018 is het in India niet meer strafbaar om seks te hebben met iemand van hetzelfde geslacht.
Pride
The first Pride was a protest! Je hebt het misschien al eens gehoord. Op 28 juni 1969 viel de New York City politie de homobar Stonewall Inn binnen. Na jarenlange treiteringen en geweldplegingen door de politie leidde deze ontruiming ertoe dat bezoekers van de bar en andere mensen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap besloten terug te vechten. Zes dagen lang protesteerden buurtbewoners en bezoekers van de bar in de buurt van Stonewall Inn. Deze rellen inspireerden de homorechtenbeweging wereldwijd. De Stonewall-riots worden dan ook herdacht met de jaarlijkse Pride evenementen. Vergeet dus vooral niet de strijders van Stonewall te eren wanneer je feest viert op Roze Zaterdag of bij de botenparade in Amsterdam.