X-Y-SEX #3 – Biseksueel | Feiten en Cijfers
- 3 minuten leestijd
In de derde aflevering van X-Y-SEX gaan Robbert en Victor in gesprek over de verwarring die biseksualiteit met zich meebrengt.
In de derde aflevering van X-Y-SEX gaan Robbert en Victor in gesprek over de verwarring die biseksualiteit met zich meebrengt. Wat betekent het eigenlijk om biseksueel te zijn? Hoeveel biseksuele mensen wonen er in Nederland en waar komt de term ‘biseksueel’ eigenlijk vandaan?
Biseksueel
Biseksueel zijn betekent dat je je aangetrokken kunt voelen tot mannen én vrouwen. Deze aantrekking kan fysiek of romantisch zijn, of allebei. Sommige mensen benadrukken daarbij dat ze zich aangetrokken kunnen voelen tot meer dan één gender, en dus ook (seksuele en/of romantische) gevoelens kunnen ontwikkelen voor bijvoorbeeld non-binaire mensen. Mensen die zich aangetrokken voelen tot mensen ongeacht hun sekse of genderidentiteit noemen zich ook wel panseksueel. Al zijn er ook mensen die het laatste ervaren maar zich biseksueel noemen.
Cijfers
3,3% van de volwassen vrouwen in Nederland geeft aan biseksueel te zijn. Bij de volwassen mannen is dat percentage 1,7%. Van de jongeren geeft 3% van de meisjes en 2% van de jongens aan biseksueel te zijn. Het is wel belangrijk om te vermelden dat niet alle mensen met biseksuele gevoelens er ook iets mee doen. Er is dus een groep mensen die zich niet biseksueel noemt, terwijl ze wel gevoelens kunnen ontwikkelen voor meer dan één gender.
Terminologie
De term biseksueel komt van de Griekse woorden bi, dat ‘(met) twee’ betekent, en sexus, Latijns voor ‘geslacht’. Een rechtstreekse vertaling van het woord biseksueel zou dus “met twee geslachten” zijn.
Voorkeur?
Biseksueel zijn betekent niet dat je 50% hetero- en 50% homoseksueel bent. Ook hier kun je seksualiteit zien als een spectrum. Sommige biseksuele mensen hebben een (lichte) voorkeur voor vrouwen, en sommige biseksuele mensen hebben een (lichte) voorkeur voor mannen. Weer andere biseksuele mensen hebben geen voorkeur. Dit maakt je niet meer of minder biseksueel. Biseksueel zijn en een relatie hebben met iemand van een andere gender maakt je trouwens ook niet meteen heteroseksueel.
Vooroordelen
Biseksuele mensen krijgen, binnen én buiten de LHBTIQ+ gemeenschap, te maken met vooroordelen. Een veelvoorkomend vooroordeel is dat biseksuele mensen geen monogame relatie zouden kunnen hebben. Niets is minder waar. Biseksuele mensen hebben evenveel monogame relaties als hetero-, homoseksuele en lesbische mensen. Een ander veelvoorkomend vooroordeel is dat biseksuele mensen in een fase zouden zitten waarin ze nog niet kunnen kiezen tussen hetero- of homoseksualiteit. Ook dit is niet waar. Mensen die nog zoekende zijn naar hun identiteit en hierin experimenteren noemen zich niet biseksueel, maar bi-curious of bi-schierig.
Onderzoek
Seksonderzoeker Alfred Kinsey zag homoseksualiteit en heteroseksualiteit als twee uitersten op een schaal. Ieder mens zou dan in verschillende levensfases op verschillende plekken op die schaal in te delen zijn. Seksualiteit zou op die manier niet permanent maar veranderlijk, oftewel vloeibaar zijn. Onderzoeker Ritch Savin-Williams gaat een stapje verder en zegt dat niemand honderd procent heteroseksueel is. Uit zijn onderzoek aan de Cornell University bleek dat de meeste mensen van beide seksen opgewonden raken. We zouden dus allemaal in bepaalde mate biseksueel zijn, maar volgens Savin-Williams is dat vooral voor mannen nog een taboe.
Wil je meer weten over seksualiteit? Neem een kijkje op https://www.rutgers.nl/
Geschreven door Eda Külekçi