X-Y-SEX #7 – HETEROSEKSUEEL | Feiten en Cijfers
- 3 minuten leestijd
In de zevende en laatste aflevering van X-Y-SEX vertelt Monica wat het voor haar betekent om heteroseksueel te zijn, wat ze heeft gemist bij seksuele voorlichting en wat ze graag aan anderen zou willen meegeven. Maar wat betekent het eigenlijk om heteroseksueel te zijn?
Heteroseksueel
Je bent hetero wanneer je een man bent en je aangetrokken voelt tot vrouwen, of wanneer je een vrouw bent en je aangetrokken voelt tot mannen. Het woord ‘hetero’ komt van het Griekse woord ‘heteros’, en kan vertaald worden naar woorden als ‘anders’, ‘verschillend’, ‘ongelijk’, ‘vreemd’, en ‘afwijkend’. Uit de LHBT-monitor 2018 blijkt dat 81,9% van de volwassenen zich uitsluitend aangetrokken voelt tot iemand van het andere geslacht of gender, en dus heteroseksueel genoemd kan worden.
Heteronormativiteit
Of het nu gaat om de media, het onderwijs, de politiek, de kunst of de gezondheidszorg. Overal lijkt heteroseksualiteit de norm te zijn. Dit betekent dat het hetero-zijn als normaal wordt gezien, en alles wat daarvan afwijkt wordt als ‘anders’ bestempeld. Dit noemen we ook wel heteronormativiteit. Het gevolg van een heteronormatieve maatschappij is dat mensen die onderdeel zijn van de LHBTIQ-gemeenschap constant uit de kast moeten komen als ‘anders’. Heb jij wel eens aan een hetero gevraagd wanneer die erachter kwam dat die hetero was?
Geschiedenis
Het idee dat we mensen in de hokjes ‘hetero’ of ‘niet-hetero’ kunnen stoppen, is bedacht door mensen. Vroeger bestonden heteroseksuele mensen niet. Homoseksuele, lesbische en biseksuele mensen bestonden trouwens evenmin. Er waren wel mannen die met mannen gingen, en vrouwen die met vrouwen gingen. Er werd alleen geen onderscheid gemaakt tussen deze mensen op basis van hun seksuele oriëntatie. Als homoseksualiteit al verboden was, ging het vooral om de handeling, en niet om wie je bent. Heteroseksualiteit of homoseksualiteit als identiteit bestond dus niet. Dit veranderde toen een Hongaarse journalist in 1860 de termen heteroseksueel en homoseksueel bedacht. Vanaf dat moment, met de kracht van taal, werd heteroseksualiteit gezien als ‘normaal’.
Bondgenoot
In een heteronormatieve maatschappij hebben heteroseksuele mensen altijd een stapje voor ten opzichte van niet-heteroseksuele mensen. Het feit dat je als hetero niet hoeft na te denken over wat je seksuele oriëntatie betekent voor je leven in deze maatschappij, is een goed voorbeeld hiervan. Als LHBTIQ’er kan je seksuele identiteit namelijk invloed hebben op je kansen op de banenmarkt, op de woningmarkt, in de gezondheidszorg en zelfs op je fysieke en mentale veiligheid wanneer je simpelweg boodschappen gaat doen. Als hetero kun je je privileges gebruiken om je als bondgenoot op te stellen voor de LHBTIQ-gemeenschap. Daar waar een LHBTIQ’er het lastig kan vinden om zich uit te spreken tegen discriminatie, kun je als hetero je steun betuigen door je uit te spreken tegen onrecht. Ook als hetero kun je helpen om de maatschappij te bewegen in een minder heteronormatieve richting.
Geschreven door Eda Külekçi