Zo eet je vlees met een schoon geweten
- 3 minuten leestijd
Eet jij zonder schaamte vooral kiloknallers en plofkippen? Of struin je de supermarkt af op zoek naar die 1-ster Beter Leven? Dan hebben we slecht nieuws voor je: beide opties zijn ongeveer even slecht voor dierenwelzijn. Maar als je je biefstukje niet kan opgeven, hoe doe je het dan wel goed?
Meeste vlees in de supermarkt krijgt onvoldoende
Loop een willekeurige supermarkt in en je ziet dat het meeste vlees uit Zuid-Amerikaanse landen komt. Juist dit vlees, met name rundvlees, scoort volgens dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht het allerslechtst. Ouch. Het vinden van een diervriendelijk stukje vlees is dus best een uitdaging.
Europees vlees het doet het trouwens niet veel beter. Minder dan één procent van de varkens in Europa wordt bijvoorbeeld biologisch gehouden.
Scharrelvlees, keurslager? Onzin
Dat het gros van de industrie geen hoog knuffelgehalte heeft, wisten we natuurlijk al wel. Maar de slager om de hoek, daar is het gras toch zeker groener? Niet altijd, zegt Lilouvan Lieshout, expert duurzaam eten van het Voedingscentrum: “Een slager verkoopt niet automatisch diervriendelijker vlees.”
Slagerijen kunnen hun eigen keurmerken en logo’s ontwikkelen, waarvan het moeilijk is om te weten of het ook echt beter is. “Een label zoals ‘keurslager’ wordt zelf ontworpen en beoordeeld. De slager keurt dan letterlijk zijn eigen vlees.” Ook de term ‘scharrelen’ is niet beschermd.
Een biologische slager is natuurlijk een ander verhaal. Dit moet gecontroleerd worden door een derde partij. Van Lieshout: “Het kan ook helpen voor je gevoel: dat je een mooi stukje vlees koopt bij de biologische slager, en daar ook meer van geniet.”
0,2 vierkante meter meer ruimte
Gelukkig zijn er ook labels in de supermarkt waar je met een gerust hart naar kunt zoeken. “Van biologisch en 2 en 3 sterren Beter Leven weten we dat het echt een verschil maakt in het leven van een dier”, zegt Van Lieshout. Dit zijn onafhankelijke Europese keurmerken voor dierenwelzijn.
Maar hoe zit het dan met die ene ster op je karbonaadje?“Het is feitelijk ietsje beter, maar niet veel. Eén ster is bijna gelijk aan de rest van de industrie zonder keurmerk.” Ter vergelijking: een varken krijgt bijvoorbeeld 0,2 vierkante meter meer stalruimte dan de gebruikelijke 0,8 vierkante meter. Terwijl dit bij 3 sterren bijna verdubbeld is.
Beter leven sterren
1 ster | 2 sterren | 3 sterren | ||
Koe | Kalf bij de moeder | 3 maanden | 5 maanden | 6 maanden |
Stal | 5,4m² | 6,6m² | 8,5m² | |
Weidegang | 5 maanden | 6 maanden | 7 maanden | |
Varken | Stal | 1m² | 1,1m² | 1,3m² |
Buitenruimte | 0,70m² | 1m² | ||
Staart afknippen | ja | nee | nee | |
Kip | Speelmateriaal | stro (wettelijk verplicht) | stro (wettelijk verplicht) | stro en springtafels |
Buitenruimte | nee | 6m² vrije uitloop | 10m² vrije uitloop |
Is biologisch echt beter?
Naast 3 sterren is het label ‘biologisch’ de heilige graal als je vleesschaamte hebt. “Biologisch vlees heeft ook bijna altijd 3 sterren. Het kent meer eisen, ook op het gebied van milieu.” Zo mogen varkens hun staart houden en is overmatige antibiotica verboden, net als het gebruik van kunstmest. Omdat het label ‘biologisch’ (met het groene blaadje) wettelijk geregeld is vanuit Europa, scoort deze ook het allerhoogste in de Keurmerkenwijzer van Milieucentraal.
Een onsje minder
Beter voor het dier is trouwens niet automatisch beter voor het klimaat, legt de expert van het Voedingscentrum uit. “Vaak zijn hetdieren die langzamer groeien, langer leven en meer ruimte krijgen. Hierdoor heb je meer hulpbronnen nodig voor dezelfde hoeveelheid vlees.”
Nog zo'n tegenvaller: de wereldbevolking kunnen we volgens Van Lieshout niet blijven voeden als alle productie bio wordt. We moeten dus ook gewoon minderen: “Het is niet alleen een kwestie van beter vlees eten, maar ook echt een onsje minder. Dat is aan het eind van de rit het beste, zowel voor het dier als de planeet én onze eigen gezondheid.”