Zo weinig vrouwelijke dj's draaien op jouw festivals
Zo weinig vrouwelijke dj's draaien op jouw festivals
- 3 minuten leestijd
In het publiek staan een hoop vrouwen, maar achter de draaitafels not so much.
Denk even goed na, hoe vaak zie jij een vrouwelijke dj op een festival?
Neuh, niet heel vaak toch? Dat kan wel kloppen. NOS op 3 zocht uit dat bij de tien invloedrijkste dancefestivals in Nederland gemiddeld genomen nog geen 10 procent van de programmering uit vrouwen bestaat. En dat is niet zo heel veel.
Hoe komen we hieraan?
Om tot de tien invloedrijkste dancefestivals te komen wilden we niet alleen naar omvang kijken. Ook de (internationale) reputatie telt mee, omdat dat vaak doorslaggevend is voor dj's. Hoe bekender het festival is, hoe vaker zij worden geboekt.
We hebben alleen gekeken naar de elektronische acts op de festivals, op basis van de blokkenschema's op hun sites. Dj-duo's zijn als één act geteld. Maakt een vrouw deel uit van zo'n duo, dan tellen we dat als vrouwelijke act.
Deze top tien is samengesteld met hulp van verschillende dance-journalisten, onder wie Atze de Vrieze van 3voor12. "Het zijn festivals met de grootste bekendheid in Nederland en - bij sommigen - daarbuiten."
Minder vrouwelijke producers en dj's
"Wij hebben niet bewust minder vrouwelijke dj's geboekt dan de andere festivals", zegt Marvin de Kater, programmeur van Dance Valley. "In de genres van de podia op Dance Valley komen we helaas minder vrouwelijke producers en dj's tegen. Als we in de toekomst bij het programmeren tegen de juiste vrouwelijk dj en producers aanlopen dan staan we daar zeker voor open."
Er gaan inmiddels steeds meer geluiden op in de dancewereld om vrouwen meer ruimte te geven achter de draaitafels. We spraken drie vrouwelijke dj's die wel een paar manieren weten om dat voor elkaar te krijgen:
DJ ISIS
"Het is een mannenwereld en dat is het altijd al geweest", zegt dj Hellie Berry. "Mensen verwachten minder snel van een vrouw dat ze gaat draaien. We hebben een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen waar we tegenop kunnen kijken."
Nederlands bekendste vrouwelijke dj is nog altijd Isis van der Wel, oftewel DJ Isis. Dit jaar vierde ze in Paradiso haar 25-jarig jubileum. "Het is niet persé een dj-ding. Mannen domineren al duizenden jaren en zetten zichzelf al gauw op de voorgrond. Wij als vrouwen moeten ons op alle fronten invechten", zegt de dj.
DJ Isis zit 25 jaar in het vak. Om middernacht is ze te gast in @vpronms: https://t.co/emT881G1HZ pic.twitter.com/UjYqjXytJ0
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) 18 april 2017
Ze zijn er gewoon minder
Zoë Xenia draait zelf al tien jaar en gaat zelfs nog een stap verder. Zij stelt een vrouwenquotum voor op festivals. "Ik ben er geen fan van, maar soms moet je er dingen doorheen drukken om het voor elkaar te krijgen. Het schiet zo niet op."
Anaïs d'Olivat, programmeur van het festival Mysteryland, vindt dat ze niet persé vrouwen hoeft te boeken. "Ik boek iemand die ik goed vind. Er zijn nu eenmaal minder vrouwen die ik kan boeken. Dat is een feit."