Die 5 dagen in mei
Documentaire•Serie
Documentaireserie in aanloop naar de herdenkingen rondom de Tweede Wereldoorlog, geregisseerd door vijf gerenommeerde filmmakers.Lees meer
Daar komen de buren
Afl. 1•52m
in aanloop naar de herdenkingen rondom de Tweede Wereldoorlog, geregisseerd door vijf gerenommeerde filmmakers. De laatste nog levende veteranen vertellen over hun strijd in Limburg.
Je kijkt naar
Helden zonder glorie
Afl. 2•52m
in aanloop naar de herdenkingen rondom de Tweede Wereldoorlog, geregisseerd door vijf gerenommeerde filmmakers. -Verhalen van overgebleven veteranen over de verschrikkelijke slag om de Grebbeberg.
De waarheid van Wons
Afl. 3•53m
In Duitse geschiedenisboeken over de Duitse invasie van Friesland werd beweerd dat de Friese verdedigers zich terstond uit de voeten maakten toen ze hun vijanden zagen aankomen.
De verloren overwinning
Afl. 4•53m
In mei 1940 wist een slecht georganiseerd en zelfs nog slechter bewapend Nederlands leger een kolossale Duitse luchtaanval in Den Haag, uitgevoerd door Duitse elitetroepen, te overleven.
Herinneringen aan vuur
Afl. 5•53m
Rotterdam heeft een hoop moeten doorstaan in de Tweede Wereldoorlog. Na de Duitse invasie verwoestte het immense bombardement op 14 mei 1940 een groot deel van het stadscentrum.
VPRO•NTR
Helden zonder glorie
Afl. 2•Apr 2013•52m
Vijfdelige documentaireserie in aanloop naar de herdenkingen rondom de Tweede Wereldoorlog, geregisseerd door vijf gerenommeerde filmmakers. Enkele van de weinige overgebleven veteranen vertellen hun verhalen over de verschrikkelijke slag om de Grebbeberg tijdens de Duitse invasie, vlak voor de capitulatie op 15 mei 1940. Een geschatte 2000 slecht bewapende en getrainde militairen moesten het opnemen tegen meer dan 20.000 Duitsers. Het Hollandse devies was 'Tot de laatste man en de laatste kogel.' Deserteurs werden niet gespaard: Nederlandse officieren dwongen hun troepen te schieten op Nederlandse soldaten die het strijdveld probeerden te verlaten. Weerloze gevangenen werden door de Duitsers als dekking gebruikt en naar het Nederlandse vuur gejaagd of mijnenvelden ingestuurd. Speciale aandacht is er voor het verhaal van de heer Jagtenberg die in mei 1940 als dienstplichtig militair betrokken was bij de strijd om de Grebbeberg. Hij wordt gevangen genomen door de SS en als menselijk schild voortgedreven over het strijdtoneel. Van de wonden die hij oploopt - lichamelijk en geestelijk - zal hij nooit meer helemaal genezen. Tot aan zijn overlijden in maart 2011 op hoogbejaarde leeftijd, streed Jagtenberg voor eerherstel voor de Nederlandse soldaten op de Grebbeberg. Aanleiding voor die strijd was een boek geschreven door de Sectie Militaire Geschiedenis van het Nederlandse ministerie van Defensie, getiteld Mei 1940, de strijd om Nederlands grondgebied, gepubliceerd in 1990. Daarin worden de Duitse oorlogsmisdaden op de Grebbeberg op één lijn gesteld met het optreden van de Nederlandse militairen op de Grebbeberg - onverteerbaar voor Jagtenberg en zijn medeveteranen. Een documentaire van Hans Pool.Lees meer