Fryslân DOK
Documentaire
Omrop Fryslân
Reeks documentaires gemaakt door Omrop Fryslân over actuele kwesties in Friesland. Elke week weer een nieuwe kijk op diverse zaken van grote diversiteit; van geschiedenis tot literatuur en van sport tot architectuur.Lees meer
Di Gojim
Afl. 1•30m
Dizze wike yn Fryslân DOK de dokumintêre ‘Di Gojim Roots’. De muzykgroep Di Gojim bestiet yn 2013 25 jier. Fryslân DOK giet mei de oprjochter, Jaap Mulder, werom nei syn roots yn Ljouwert.
Schipperen op het Wad
Afl. 1•30m
Het rommelt in de garnalensector: lage prijzen voor de garnalen en hoge onkosten. Verder worden er binnenkort op het Wad gebieden gesloten voor visserij. De vissers, natuurbeschermers en de overheid zijn op zoek naar oplossingen voor de toekomst. Zeker is dat de vissers moeten gaan nadenken over een duurzamere vorm van garnalenvisserij. Een blik in de toekomst met vissers en natuurbeschermers.
Je kijkt naar
Jan ten Boom
Afl. 1•55m
Het grote publiek kent hem waarschijnlijk niet, maar in de popscene is hij een belangrijke speler: Jan ten Boom uit Joure. Al 30 jaar is hij impressario van bands, vooral uit het alternative circuit.
Portret kunstenaar Le Roy: Jou Le Roy de tiid
Afl. 1•30m
Friese trompetten in Litouwen (1)
Afl. 1•30m
Collage van muziek, landschappen en ontroerende verhalen. Korpsdirigent Piet Visser uit Nij Altoana brengt kansarme kinderen in Litouwen in aanraking met muziek. Modestas Gorosko (12) is één van hen.
Friese trompetten in Litouwen (2)
Afl. 1•30m
Deel 2 Piet Visser is korpsdirigent. In zijn oldtimer Opel Ascona rijdt hij langs de basisscholen in Friesland. Zijn passie: jonge mensen enthousiast maken voor de dorpskorpsen. Vijftien jaar geleden kwam Visser in contact met leden van een voormalige Litouwse militaire kapel, die op zoek waren naar oude instrumenten om te kunnen blijven spelen. Piet Visser mobiliseerde de korpsen in Friesland en trok met een busje vol trompetten, bassen, baritons en andere blaasinstrumenten naar Panevezys.
Anne Zernike
Afl. 1•30m
De hân oan de ploech
Afl. 1•30m
Diel 1
100 jaar emigratie naar Carambei (1)
Afl. 33•30m
Deel 1: De Zuid-Hollanders In 1911 kwamen de eerste Friezen en Zuid-Hollanders naar Brazilië. De emigranten streken o.a. neer in de kolonie Carambei, in de provincie Paraná, om daar in het boerenleven te gaan werken. Enkele duizende inwoners hebben Friese roots en vaak wordt er in huis nog Fries gepraat. Aart Jan de Geus (1914) heeft zijn hele leven in de kolonie doorgebracht. De Geus komt oorspronkelijk uit 's Gravendeel en weet nog te vertellen over de strijd om een bestaan op te bouwen. Carambei heeft het 100-jarig jubileum van het jaar groots gevierd met herdenkingen, feest en sportevenementen.
Klooster Klaarkamp
Afl. 48•35m
Diel 3 Fryslân DOK zendt een driedelige serie over klooster Klaarkamp bij Rinseumageest uit. Van 1165 tot de reformatie in 1580 heeft het Cisterciën klooster Klaarkamp een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Noordoosthoek van Fryslân. Bernard van Clarivaux stichtte dit klooster in de twaalfde eeuw. Historicus Hans Mol van de Fryske Akademy neemt de kijker mee terug naar de tijd van de kloosters en de monniken. Deel 3: De monniken van Klaarkamp deden ook handel met steden aan de Noord- en Oostzee. Ze voeren regelmatig met koggen naar Bremen, Hamburg en andere steden. In het "Staatsarchiv" van Hamburg is te lezen hoe dat verliep. Historicus Hans Mol ging voor deze documentaire mee naar Hamburg en wist niet wat hij zag, toen hij een aantal voor hem onbekende aktes en zegels van Klaarkamp onder ogen kreeg.
Fryslân DOK
Afl. 56•30m
Need op Freed is de talk show van Omrop Fryslân met altijd weer spraakmakende gasten.
100 jaar emigratie naar Carambei (2)
Afl. 57•30m
Deel 2 Na de Tweede Wereldoorlog zochten een aantal Friese families meer ruimte en een betere toekomst in het buitenland. In Brazilië wilden ze graag emigranten hebben om het land op te bouwen. Het klimaat en de grond zijn er gunstig voor het landbouw en er zijn genoeg werknemers te krijgen. Voor de emigranten was het gemakkelijk dar er Nederlands kon worden gepraat. Nu hebben de Friese boeren grote moderne bedrijven en voelen zicht helemaal thuis in Brazilië. De oudere generatie kent het Fries nog, maar de jongeren zijn geïntegreerd in de Braziliaanse cultuur en daar is de voertaal Portugees.
De kleine school
Afl. 73•30m
Friesland heeft de meeste kleine scholen van Nederland. Mids de Marren in Gaastmeer heeft 22 kinderen; te weinig om te blijven bestaan. De school heeft er alles voor over om sluiting te voorkomen.

Dit item kan helaas niet worden afgespeeld
Omrop Fryslân
Jan ten Boom
Afl. 1•Jul 2012•55m
Boom. Het grote publiek kent hem waarschijnlijk niet, maar in de popscene is hij een belangrijke speler: Jan ten Boom uit Joure. Al 30 jaar is hij impressario van bands, vooral uit het alternative circuit. De laatste tijd maakt hij veel furore met singer-songwriter Tim Knol. In het verleden werkte hij ook met invloedrijke bands als The Serenes, Johan en Daryll-Ann. Programmamakers Janjelle Ringnalda en Timo Brinkman volgden Jan ten Boom zes maanden. Thuis achter de computer, maar ook in de concertzalen en op festivals.Lees meer