
Keuringsdienst van waarde
Informatief
Klopt het wat fabrikanten claimen en wat ze ons in reclames verkopen? De verslaggevers van de Keuringsdienst nemen de telefoon ter hand en duiken in de wondere wereld van ons voedsel.Lees meer
Ongefilterd pils
Afl. 20•Nov 2017•24m
Een kijker heeft een vraag voor de Keuringsdienst. Amstel heeft nieuw pils op de markt gebracht; ongefilterd, rechtstreeks uit het vat, bier zoals voorheen alleen de brouwer het kon proeven.
Zilvervliesrijst
Afl. 19•Nov 2017•24m
De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst.
All you can eat krokodil
Afl. 18•Okt 2017•24m
Marijn spreekt af met trouwe kijker Stefan in een all you can eat restaurant. Stefan heeft namelijk iets vreemds gezien. In steeds meer all you can eat restaurants kun je exotisch vlees eten.
Wijn met een krans
Afl. 17•Okt 2017•25m
Wil je een goede wijn dan koop je een wijn met een krans. Maar in het supermarktschap lijkt bijna elke wijn een prijswinnaar te zijn. Het stikt er van de bronzen, gouden en zilveren medailles.
Hazelnootpasta
Afl. 15•Okt 2017•25m
Een kijkersvraag: Er zijn verschillende potjes fairtrade hazelnootpasta maar de hazelnoten in de pasta zijn niet fairtrade. Hoe zit dat?
Kip
Afl. 14•Sep 2017•25m
Bijna alle supermarkten hebben tegenwoordig een nieuwe kip, van een langzamer groeiend ras met meer ruimte en afleidingsmateriaal.
Stremsel
Afl. 13•Sep 2017•24m
Om kaas te maken heb je stremsel nodig, maar wat is dat eigenlijk? En wat is vegetarische stremsel? De Keuringsdienst trekt eropuit.
Je kijkt naar
Aardbeien
Afl. 12•Sep 2017•25m
De zomer is aardbeienseizoen. Maar de Keuringsdienst van Waarde vindt de aardbeien niet meer zo smaken zoals vroeger. Waar je zoet en zacht verwacht, krijg je zuur en hard voor de kiezen.
Sardines
Afl. 11•Sep 2017•24m
De makers doen een vreemde ontdekking: in zowel blikjes ansjovis als blikjes sardine kan dezelfde vis zijn ingeblikt, de Engraulis Ringens.
Kokoswater
Afl. 10•Mrt 2017•25m
Nieuw in het schap! Kokoswater. Hydraterender dan water. En superduur. Waarom eigenlijk? De Keuringsdienst kraakt deze harde noot in een tropische aflevering.
Carpaccio
Afl. 9•Mrt 2017•25m
Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Wat is er in het Nederlandse supermarktschap over van het oorspronkelijke recept?
Melk (3)
Afl. 8•Mrt 2017•25m
Er is een groot prijsverschil tussen verschillende pakken halfvolle melk in de supermarkt. Zit er dan verschillende melk in de pakken, of is er iets anders aan de hand?
Paling
Afl. 7•Feb 2017•25m
Supermarkten hadden paling in de ban gedaan, want de vis moest worden beschermd. Maar hij is terug. De Keuringsdienst van Waarde vindt gerookte paling in het schap.
Saffraan
Afl. 5•Apr 2019•25m
Het is het allerduurste wat je kan vinden in de supermarkt: saffraan. Wat maakt deze specerij zo peperduur? En zijn alle rode sprietjes wel echt wat ze zeggen te zijn?
Vlinder
Afl. 4•Feb 2017•25m
Je vindt ze in een lijstje of in een stolp, voor aan de muur of op tafel: dode vlinders, ter decoratie. Maar wat voor vlinder is het eigenlijk die ons interieur op moet fleuren?
Pulled pork
Afl. 3•Jan 2017•24m
Een varkenslapje braden volstaat niet meer, er moet aan vlees getrokken worden. Pulled pork is het wat je krijgt als je een broodje varkensvlees bestelt bij een foodtruck.
Tapijt
Afl. 2•Jan 2017•25m
Tapijten. Mooi voor op de vloer, en warm voor onder de voeten. En de topper onder de tapijten komt natuurlijk uit Perzië. IKEA verkoopt ze ook. Handgeknoopt, staat erop.
Glühwein
Afl. 1•Jan 2017•24m
Tijdens de feestdagen heeft de Keuringdienst Van Waarde zich tegoed gedaan aan Glühwein en er viel iets op: de Glühwein is de goedkoopste wijn uit het schap. Maar wat voor wijn is dat dan?
Aardbeien
Afl. 12•Sep 2017•25m
De zomer is aardbeienseizoen. Maar de Keuringsdienst van Waarde vindt de aardbeien niet meer zo smaken zoals vroeger. Waar je zoet en zacht verwacht, krijg je zuur en hard voor de kiezen. Wat is er met de aardbei gebeurd? Marijn duikt de keuken in met tv-kok en patissier Rudolph van Veen en denkt met weemoed terug aan de tijd dat het zomerkoninkje zo van de volle grond op je beschuitje belandde. De aardbei van nu komt al lang niet meer uit de aarde. Teun gaat naar een aardbeienteler die zijn aardbeien in kassen opkweekt en proeft heerlijke zoete aardbeien. Waarom zijn ze dan in de supermarkt zo vaak zuur? In het zuiden van het land groeit nog een enkel aardbeitje in de volle grond en Ersin bezoekt hier een teler. Een aardbei uit een kas kan volgens hem niet tippen aan zijn echte aard-aardbeien. We zijn in Nederland kampioen aardbeienrassen bedenken en kweken. Daan bezoekt de veredelaar. Daar komt hij erachter dat de aardbei zoals wij hem kopen in de supermarkt niet op zijn best is. Supermarkten selecteren hun aardbeien op uiterlijk en houdbaarheid. Aardbeien worden daarom vaak onrijp geplukt. Na het plukken kleurt de aardbei nog wel roder, maar zoeter wordt hij niet. Smaak is in de aardbeienhandel een ondergeschoven kindje.Lees meer