Paramaribo pepers
Informatief
Eten is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Noni Kooiman reist door Suriname en bezoekt tantes, kennissen en onbekenden met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de gerechten blijken tradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis.Lees meer
Kronto bana en bojo
Afl. 6•Za 15 jun•30m
Noni verdiept zich in de creoolse keuken met tante Helen, een zus van Noni's vader. De opa van Noni werkte bij een bauxiet- en aluminiumbedrijf, dat een complexe rol speelde in Suriname.
Gudangan, kokosrijst en dawet
Afl. 5•Za 8 jun•30m
Noni gaat koken met tante Toemi. Zij kwam als baby met een van de laatste boten vol Javaanse contractarbeiders aan in Suriname. Noni gaat naar de kippenboerderij waar een kip voor haar wordt geslacht.
Je kijkt naar
Blaka supu en zoetzure varkenspoot
Afl. 4•Za 1 jun•30m
Met Tony Chang maakt Noni de geneeskrachtige soep met een kenmerkende zwarte kleur: blaka supu. Eerst bezoeken ze een van de beste Chinese supermarkten van Paramaribo, daarna een vleeshouwerij.
Roti met karhi
Afl. 3•Za 25 mei•29m
Noni bezoekt tante Rita, die haar leert hoe je een lekkere Hindoestaanse maaltijd bereidt. De grootouders van tante Rita kwamen begin vorige eeuw als contractarbeiders uit India aan in Suriname.
Pindarijst, hertenvlees en bakbanaan
Afl. 2•Za 18 mei•30m
Voordat Noni met kapitein Strijder op pad gaat, wordt ze met een paar druppels whisky gezegend. Kokkin Alma maakt het eten klaar: pindarijst met hertenvlees en bakbanaan.
Pepre watra en gerechten van de jungle barbecue
Afl. 1•Za 11 mei•30m
Tante Magda Indiaan heeft creools, Chinees en inheems bloed. Ze weet in de jungle een heerlijke avondmaaltijd in elkaar te draaien en laat Noni zien welke heerlijkheden er te oogsten zijn.

Dit item kan helaas niet worden afgespeeld
Blaka supu en zoetzure varkenspoot
Afl. 4•Za 1 jun•30m•
Met Tony Chang maakt Noni de geneeskrachtige soep met een kenmerkende zwarte kleur: blaka supu. Eerst bezoeken ze een van de beste Chinese supermarkten van Paramaribo, daarna een vleeshouwerij voor de zoetzure varkenspoot die ook op het menu staat. De vader van Tony liet een gezin achter in China en kwam met de boot in Suriname aan. Eenmaal in Suriname huwde hij een nieuwe vrouw, met wie hij ook kinderen kreeg. Hij liet zijn eerste gezin overkomen en de twee gezinnen hebben in harmonie met elkaar geleefd. Noni plukt in Tony's tuin kalamansi-mandarijntjes, een citrusvrucht die het gerecht zijn unieke zuurtje gaat geven.Lees meer