Amerikaanse verkiezingen
Op 5 november wint Donald Trump de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten. Hieronder kijk-, lees en luistertips van de publieke omroep. Wil je het laatste nieuws? Kijk dan op NOS.nl.
23 tips
Volg de Amerikaanse verkiezingsuitslagen met NOS Amerika Kiest - Kijk live op NPO Start
In de nacht en ochtend volg je de presidentsverkiezingen met NOS Amerika Kiest, zowel op televisie als op de radio. Met de uitslagen zodra ze binnenkomen, reportages, en live gesprekken met deskundigen, correspondenten, verslaggevers ter plaatse en Nederlandse Amerikanen.
Op NOS.nl en de NOS app vind je een realtime uitslagentool, waarop alle uitslagen van de verkiezingen te vinden zijn.
The Choice 2024: Harris vs. Trump - Kijk op NPO Start
The Choice neemt de presidentskandidaten Trump en Harris onder de loep. Waar komen ze vandaan, wat heeft hen en hun visie op Amerika gevormd? Hoe geven ze leiding en waarom willen ze solliciteren naar een van de moeilijkst denkbare banen? Gebaseerd op tientallen interviews van degenen die de kandidaten het beste kennen: vrienden en familie, adviseurs en tegenstanders.
Buitenhof VS verkiezingsspecial - Kijk op NPO Start
Nu de wereld op drift is en de machtspanelen schuiven, is het meer dan ooit van belang wie de nieuwe leider van de vrije wereld wordt. Buitenhof brengt exclusieve interviews rond Amerikaanse presidentsverkiezingen. Presentator Twan Huys is afgereisd naar Amerika en spreekt daar critici en analisten: Wie wordt de nieuwe president: Donald Trump of Kamala Harris?
Leer meer over de Amerikaanse verkiezingen - Naar NPO Kennis
Wie is Kamala Harris? Wie is Donald Trump? Hoe werkt het Amerikaanse kiesstelsel? En wat is democratie? Antwoorden vind je bij NPO Kennis.
Amerikaanse kiezers aan het woord - Naar NPO Radio 1
Amerikanen mogen 5 november naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Gaan ze stemmen of blijven ze thuis? En welke thema’s vinden ze belangrijk? NOS-correspondenten Rudy Bouma en Sjoerd den Daas trekken door de Verenigde Staten en spreken overal met Amerikanen. Beluister alle audioportretten op NPO Radio 1.
Zes docu's over de Amerikaanse politiek en verkiezingen - Naar 2Doc.nl
De Amerikaanse presidentsverkiezingen krijgen wereldwijd veel aandacht. Toch heerst er onduidelijkheid over hoe het kiesstelsel in de Verenigde Staten werkt, zijn er miljoenen niet-stemmers in het land en zijn niet alle Amerikaanse politieke figuren zo zichtbaar als de presidentskandidaten. 2Doc.nl zet zes documentaires en docuseries op een rij die je meenemen in de Amerikaanse politiek.
Amerika Kiest: op reis door de VS langs al het verkiezingsnieuws - Luister de podcast
Welke richting gaat Amerika op? Neemt Harris dezelfde route als Biden? Of neemt het land met Trump een hele andere afslag? In Amerika Kiest nemen NOS-correspondenten je mee op reis door de Verenigde Staten en langs al het verkiezingsnieuws.
Verkiezingen Verenigde Staten: de belangrijkste verhalen - Naar NOS.nl
De laatste weken van de verkiezingscampagne zijn aangebroken. Het verkiezingsjaar is tot nu toe vol onverwachte gebeurtenissen voor zowel de Republikeinen als de Democraten. De presidentsverkiezingen zijn op 5 november; op NOS.nl vind je de belangrijkste verhalen.
Zo krom is de Amerikaanse democratie - Kijk video
Dit zijn geen ‘normale’ verkiezingen in Amerika. Maar, waren ze dat ooit wel dan? Misschien. In deze video duikt NOS op3 in het Amerikaanse kiessysteem en het concept van The Winner Takes It All. En ze kijken terug op de chaos van vier jaar geleden en wat dat betekent voor de komende verkiezingen. Zó krom is de Amerikaanse democratie… of wat er van over is.
De USA Q&A - Kijk video's
Bureau Buitenland presenteert de USA Q&A. In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen vragen journalisten Laila Frank & Björn Soenens naar de thema’s die er dit jaar toe doen bij de Amerikanen.
Impact oorlogen Midden-Oosten op verkiezingscampagne VS - Luister op NPO Radio 1
Niet alleen in Gaza, ook in Libanon woedt nu oorlog. En dat heeft in verkiezingstijd effect op de Amerikaanse politiek. Met name in swing states is er veel woede onder de Arabisch Amerikaanse gemeenschap. En dat is nou net een kiezersgroep die vier jaar geleden cruciaal was voor de zege van Joe Biden. En nu weer heel bepalend kan zijn bij de presidentsverkiezingen. Bureau Buitenland legt uit.
Donald Trump draait in abortus-debat: hoe geloofwaardig is het? - Lees op NPO Radio 1
Op 5 november kunnen kiezers in tien staten ook stemmen over een abortus-referendum. Dat zou weleens heel bepalend kunnen zijn voor wie er straks wint, vertelt journalist Laila Frank in Bureau Buitenland.
De USA Q&A #1: Waarom is Florida de proeftuin van de abortuskwestie? - Luister op NPO Radio 1
Bureau Buitenland presenteert vol trots de USA Q&A: de rubriek én podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Iedere week vragen we naar de thema’s die er dit jaar toe doen. Niet de peilingen, maar de issues. In de eerste aflevering: waarom is Florida de proeftuin van de abortuskwestie? En wat betekent dat voor de vrouwelijke stem?
Kamala Harris vs Donald Trump in eerste debat - Luister de podcast
Amerika-deskundige Paul Verhagen bleef ervoor wakker: het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten in aanloop naar de verkiezingen in november. Een debat waar volgens hem, meer dan normaal, veel vanaf hing. In De Dag analyseert hij de sterke en zwakke momenten. Wie was de winnaar van het debat?
De wraak van Trump - Kijk op NPO Start
Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij van plan is om tijdens zijn mogelijk tweede ambtstermijn wraak te nemen op zijn tegenstanders. Voor de uitvoering van dat presidentschap ligt al een compleet plan klaar: het omstreden Project 2025. Zembla duikt in unieke bronnen rondom Trump en schetst op die manier wat de wereld te wachten staat als hij opnieuw gekozen wordt.
De online strategie van Kamala Harris - Kijk video
Gen Z is een belangrijke doelgroep in de strijd om het Witte Huis. Harris doet er alles aan om Gen Z te bereiken en voorlopig met succes. Human Rewind duikt in de strategie achter haar onlinecampagne. Ze belichten de drie belangrijkste pijlers en geven antwoord op de vraag of aandacht alleen voldoende is.
Meer over Human Rewind vind je hier.
Welkom in Washington: wat wilde George Washington met het land? - Luister de podcast
In Welkom in Washington neemt Amerikajournalist Laila Frank de afscheidsbrief van de eerste President van het land, George Washington, als uitgangspunt. Hij had ambities voor Amerika maar gaf ook fikse en nog altijd actuele waarschuwingen af: succes was niet gegarandeerd. Wat vertellen de verhalen van Amerikanen ons nu over het Amerika dat George Washington hoopte en vreesde?
Het eerste verkiezingsdebat, met een knipoog - Kijk video
10 september was het langverwachte verkiezingsdebat tussen Donald Trump en Kamala Harris. Soumaya Ahouaoui was voor ons in Washington! In De Avondshow met Arjen Lubach doet ze verslag.
Hoe het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika beïnvloedt - Kijk op NPO Start
In Ondergrondse sporen gaan we op reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Hoe zit het met de huidige stand van Amerika en hoe beïnvloedt het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika anno 2024?
Trump heeft het moeilijk: 'Hij is nu ineens de oude man' - Naar NPO Radio 1
Presidentskandidaat Donald Trump had zijn geschut al klaar staan om 'sleepy Joe' met de grond gelijk te maken. Maar dat pakte anders uit doordat Joe Biden het stokje doorgaf aan de veel jongere Kamala Harris. Trump is hierdoor wankelend op zoek naar een nieuwe strategie, zegt Amerikadeskundige Diederik Brink in WNL In de Kantine.
Was moordaanslag op Trump politiek gemotiveerd? "Zat niet zoveel achter" - Lees op NPO Radio 1
De schoten die werden gelost tijdens een campagnebijeenkomst van Trump hebben heel wat losgemaakt in de Verenigde Staten. De presidentskandidaat is gewond geraakt aan zijn oor, maar maakt het inmiddels goed. "Niet alleen Trump had geluk, ook wij hadden geluk", stelt Amerikadeskundige Frans Verhagen bij Spraakmakers.
Zoon van veroordeelde Capitoolbestormer waarschuwt voor opkomst extreemrechts - Kijk video
De 27-jarige Dakota Adams groeide op onder het juk van zijn extreemrechtse vader, Stewart Rhodes. Die zit een 18-jarige celstraf uit vanwege zijn leidende rol bij de Capitoolbestorming. Dakota is nu kandidaat voor de Democraten in Montana. Nieuwsuur gaat bij hem langs.
Hoe staat het met de steun van Amerikaanse christenen voor Donald Trump? - Kijk op NPO Start
Met de Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht, groeit opnieuw de populariteit van Donald Trump. Tijs van den Brink gaat in God, Jesus, Trump! naar de Amerikaanse Bible Belt en spreekt met christelijke Amerikanen: waarom blijven ze ondanks alle schandalen achter Donald Trump staan?