30 jaar Bijlmerramp
4 oktober 2022 is het dertig jaar geleden dat er een vrachtvliegtuig neerstortte op een flat in de Amsterdamse Bijlmermeer. 43 mensen overleden.
12 tips
Stilstaan bij de Bijlmervliegramp met geanimeerde korte film Voor altijd een gat in mijn hart - Kijk op NPO Start
Op 4 oktober 1992 werd de Bijlmer, één van de meest kleurrijke wijken van Nederland, getroffen door een vliegtuig dat zich boorde in de kroon van twee flats.
Voor altijd een gat in mijn hart is de geanimeerde short film waarin voorgeschiedenis, context en nieuwe inzichten worden gedeeld rondom de vliegramp in de Bijlmer. Een vervolg op de documentaire Een gat in mijn hart, die vertelt over deze gebeurtenis.
Sonya verloor haar goede vriendin tijdens de Bijlmerramp - Lees op EO.nl
“LY 1862 going down, going down.” Het zijn de allerlaatste woorden van de gezagvoerder voordat zijn vliegtuig op 4 oktober 1992 de Bijlmerramp veroorzaakt. Precies dertig jaar later blikt nabestaande Sonya van Zoest (74), die daarbij haar vriendin verloor, terug. “Soms schreeuw ik nog even keihard.”
Kijk- en luistertips van 2Doc over de Bijlmer - Ga naar 2doc.nl
Over wonen, werken, de Bijlmerramp en opgroeien in deze multiculturele stadswijk in Amsterdam Zuidoost. Verruim je blik op de Bijlmer met onze selectie van documentaires, podcasts en tv-programma's.
Rampvlucht: vijfdelige thrillerserie over de waargebeurde vliegtuigramp in de Bijlmer - Kijk op NPO Start
De Bijlmerramp is een van de meest controversiële vliegrampen van de twintigste eeuw. Dertig jaar na dato komt er een vijfdelige dramaserie: Rampvlucht. Een op werkelijkheid gebaseerde thriller die vanaf het najaar te zien is bij KRO-NCRV op NPO 1.
NPO3 vroeg jongeren in de Bijlmer wat ze weten van de Bijlmerramp - Lees op NPO3.nl
"Je moet vertellen wat er gebeurd is en de ramp elk jaar herdenken." Vijf jaar geleden ging NPO3 de straat op om jonge mensen te vragen wat zij nog weten van de Bijlmerramp.
Hoe de overheid faalde bij de Bijlmerramp - Luister op NPO Radio 1
In de serie Als de overheid faalt op NPO Radio 1 duikt het programma OVT in de geschiedenis van verschillende parlementaire enquêtes, met ditmaal de enquête over de Bijlmerramp. Slachtoffers en omwonenden eisten duidelijkheid over de inhoud van het vliegtuig, want veel mensen kregen last van allerlei gezondheidsklachten. Maar de overheid leek het maar niet te verschaffen.
Debuutdocumentaire van Omroep Zwart: Een Gat In Mijn Hart - Ga naar 2Doc.nl
Akwasi gaat samen met zijn lotgenoten de confrontatie met hun gedeelde trauma aan. Zij hebben de vliegramp in de Bijlmer van dichtbij meegemaakt. Welke plek hebben de ervaringen van toen vandaag de dag nog in hun leven? Is het trauma iets om op te lossen of juist iets wat de ruimte verdient om er te zijn?
Bijlmerramp: NOS op 3 laat in 3 minuten zien wat er gebeurde - Kijk op NOS.nl
Het is zondagavond 4 oktober 1992, iets na half 7 als een vrachtvliegtuig neerstort op een flatgebouw in de Bijlmer. Het is de grootste vliegramp ooit in Nederland...
Een digitale reconstructie van de bijlmerramp - Ga naar KRO-NCRV.nl
In Rampvlucht, een digitale reconstructie speur je in een 3D-ervaring mee naar de verzwegen geheimen rondom de Bijlmerramp.
Thrillerserie over de Bijlmerramp in Amsterdam - Ga naar KRO-NCRV.nl
Na de Bijlmerramp op 4 oktober 1992 startte een enorme journalistieke zoektocht naar de mysterieuze vliegtuigramp. In Rampvlucht, de podcast wordt dertig jaar later deze zoektocht gereconstrueerd.
Rampvlucht, de documentaire - Ga naar KRO-NCRV.nl
Na de Bijlmerramp bleven de geruchten in de media aanhouden. Daarom kwam er in 1998 een parlementaire enquête. In Rampvlucht, de documentaire staat deze enquête centraal en komt aan bod welke lessen er zijn geleerd voor de toekomst. De documentaire is vanaf 29 september vooruit te kijken op NPO Plus en op 5 oktober om 22.18 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.
Close up over Kleiburg, de laatste Bijlmerflat - Ga naar Avrotros.nl
In de jaren 80 raakt de Bijlmer in verval en lijkt de Amsterdamse wijk als stedenbouwkundig experiment mislukt. De gemeente Amsterdam gaat aan de slag, maar voor de aanpak van de laatste originele Bijlmerflat, Kleiburg, is in 2011 geen geld meer. Dan nemen de gebeurtenissen echter een verrassende wending...