Lees

Wat als wegkijken geen optie meer is?

Abdel Daoudi’s nieuwe voorstelling 233 ºC duikt diep in depressie en verlangen naar verbinding

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 30 januari 2024, 00:00

Naomi (Urmie Plein, winnaar van de Colombina 2023) woont in een slaperige buitenwijk waar de buren veelal op zichzelf zijn gericht. Dat verandert als haar zoon Jason (Dalorim Wartes) bij haar intrekt. Jason wordt geteisterd door psychoses, die hij bezweert door ’s nachts luidkeels te zingen en spullen in brand te steken. Vuur (Lotte Driessen) is zijn enige toevlucht – het geeft hem rust. De komst van Jason brengt een golf van onrust teweeg in de wijk. Want terwijl de buurtbewoners zoeken naar een manier om met Jason om te gaan, komen alle relaties in de wijk op spanning te staan. 


Wat doe je als wegkijken geen optie meer is? Wie is waar verantwoordelijk voor? En hoe vind je elkaar als iedereen vooral met zichzelf bezig is? De theatervoorstelling 233 ºC belicht een eenzame gemeenschap die steeds verder doordraaft in individualisme. Maar als je verbinding met je omgeving verliest, verlies je uiteindelijk ook de verbinding met jezelf.

Schermafbeelding 2024 01 28 om 13 47 32

Voor 233 ºC sloeg regisseur Abdel Daoudi de handen ineen met schrijvers Elly Scheele en Maxine Palit de Jongh. Voor Daoudi is 233 ºC een persoonlijk verhaal. Zijn broer is gevoelig voor psychoses, hij ziet van dichtbij wat dit met hem en zijn omgeving doet: “In de omgang met mijn broer ligt de nadruk erg op het zoeken naar oplossingen. Doordat we zijn problemen enkel met medicatie benaderen, negeren we zijn andere behoeften die minstens even belangrijk zijn. Ik geloof niet dat zijn pijn alleen een biologisch defect is. Net als iedereen zoekt hij verbinding, wil hij van waarde zijn, een doel hebben. Met het maken van deze voorstelling heb ik geprobeerd mijn broer wat beter te begrijpen.”

Op NPO Cultuur Intergram en TikTok nemen we een kijkje achter schermen tijdens het maakproces van 233 ºC. Deze productie van Rose Stories is nog t/m 6 april te zien in het hele land.

Schermafbeelding 2024 01 28 om 13 47 41
Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur