Video

Een hartverscheurende liefdesgeschiedenis

Het boek ‘Normale Mensen’ van Sally Rooney (1991) neemt de lezer mee in de liefdesgeschiedenis van Marianne en Connel. Over de diepgaande invloed die de geliefden op elkaars leven hebben naarmate de jaren verstrijken.

NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Geplaatst op donderdag 23 november 2023, 15:20

Marianne en Connell groeien beiden op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, dat is hun enige overeenkomst; ze bevinden zich in verschillende werelden die slechts overlappen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Connell is populair op de middelbare school, en Marianne is liever alleen. Wanneer de twee in gesprek raken in de keuken van Mariannes huis, raken hun beider levens in een stroomversnelling. Als ze naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd.

De Ierse schrijver heeft meer dan één miljoen exemplaren verkocht. ‘Normale Mensen’ is de opvolger van Rooney’s veelgeprezen debuutroman ‘Gesprekken met Vrienden’.

In 2020 is er een serie van het boek gemaakt door BBC met in de hoofdrollen Daisy Edgar-Jones en Paul Mescal. Een prachtige én vooral pijnlijke serie waar ik maar naar blijf terugkeren. De teller staat ondertussen al op vier keer, iets wat een serie nog niet eerder in mij naar boven heeft gehaald. 

Bekijk de serie ‘Normal People’ op NPO Plus:

Normal People (12 afleveringen)

Een school ergens in West-Ierland. Connell ziet er goed uit, heeft veel vrienden en is sportief. Marianne is zijn tegenpool: ze is niet populair, recalcitrant en ze vermijdt contact met klasgenoten. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, is dat het begin van een onuitwisbare band tussen de twee tieners.


NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Gewapend met haar Cinevillepas is redacteur Bo minimaal twee keer per week in een filmhuis te vinden. In haar weekenden staat er altijd wel een voorstelling of concert op de planning. Of ze danst het liefst tot in de vroege uren in de club op elektronische muziek. Kunst speelt zich voor Bo dus veelal in het donker af en zo duikt ze voor even een andere wereld in.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur