Lees

Een pleidooi voor meer improviseren!

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op vrijdag 19 januari 2024, 00:00

De Franse trompettist Ibrahim Maalouf is bij Janine Abbring te gast in de laatste aflevering van Wintergasten (VPRO) Je kent de muzikant misschien van de hits True Sorry en Una Rosa Blanca.. Maalouf vermengt in zijn muziek alle muziekstijlen en is daar wereldberoemd door geworden.

Ik heb genoten van de uitzending, waar meerdere parels van momenten in te vinden zijn. Maalouf opent met een fragment van zijn vader in het bekende Franse programma Le Grand Échiquier’. Nassim Maalouf, een man die ooit vluchtte vanuit Beiroet, speelt op een door hem uitgevonden trompet met een vierde ventiel. Nassim Maalouf is met niets begonnen en uiteindelijk een bekende trompettist geworden in Frankrijk. De lat lag hoog voor de jonge Ibrahim, waardoor hij beter ging presteren en uiteindelijk de carrière heeft gekregen die zijn vader van hem verwachtte met het talent dat hij bezat.

Verder geniet ik in de aflevering van een fragment uit de documentaire Kind of Blue. Je krijgt een kijkje in de keuken van het maakproces van Miles Davis bij de totstandkoming van zijn gelijknamige album, wat Davis volledig heeft geïmproviseerd en waarbij alleen maar eerste takes op het album terecht zijn gekomen. Heel wonderlijk en uitzonderlijk in de muziekwereld. Maalouf pleit hier om in het leven meer te improviseren. Een fout wordt nu vaak als iets negatiefs gezien en bij een improvisatie kan niks fout gaan, aldus de muzikant.

Het moge duidelijk zijn: uitzending zit bomvol wijsheden van Maalouf. Elk fragment brengt je dicht bij de kunstenaar, die pleit voor improvisatie, de dialoog met elkaar en het hebben van een drive vanuit je verleden. Kortom: een prachtige wintergasten (VPR0) om te bekijken.

Benieuwd? Check de aflevering op NPO Start.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur