Lees

Perfect Days van Wim Wenders

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op zaterdag 20 januari 2024, 07:00

Heb je in deze druilige maand zin om te genieten van een rustige, wonderschone film? Dan is Perfect Days een aanrader!

De Duitse regisseur Wim Wenders neemt de kijker mee in de eerste nadagen van de lockdown in Tokio. Daar volg je een man genaamd Hirayama in zijn leven als ‘eenvoudige’ schoonmaker van openbare toiletten. Je ziet alles door de bril van dit personage: zijn vaste gewoontes en rituelen, maar ook verschillende –kleine- verhalen van het leven op straat in de drukke hoofdstad van Japan.

De manier waarop Wenders alles heeft gefilmd is erg poëtisch en al kijkend naar Hiayama als hoofdpersoon, denk je na over je eigen leven, met je eigen vaste gewoontes.

Als je van design houdt is dit écht een film om naar toe te gaan. Het klinkt een beetje gek, maar de meest mooie en fancy toiletblokken komen voorbij.

Hieronder een paar van die openbare design toiletten die te zien zijn in de film:

317536
2057110
2430440
Efeg2 Vu Xo A Eiy7n jpg large

De film heeft ook nog een heel belangrijk ander element. Namelijk: muziek. De muziek die is gekozen draagt bij aan de dromerige wereld die Perfect Days weergeeft. Denk aan nummers van Patti Smith, The Rolling Stones, Nina Simone en Lou Reed. Ze passeren allemaal de revue! Heerlijk om bij achterover te zakken in de bioscoopstoel.

Perfect Days is een oase aan rust. De poëzie en de eenvoud in de film is prachtig. De film draait nog een tijdje in alle filmtheaters door heel Nederland.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het masterbrein achter deze film en wil je meer weten over Wim Wenders? Dan raad ik je de documentaire Tiger Eyes van de VPRO aan. In deze docu worden diepgaande gesprekken met filmregisseurs gevoerd en Wim komt ook aan bod!

Kijk Tiger Eyes hier, via NPO Start

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur