Fysiek theater is sexy
Fysiek theater saai of preuts? Daar denkt DeRonde/Deroo duidelijk anders over. Het theatercollectief liet recent alle schroom — en bijna alle kleren — vallen voor een suggestieve naaktkalender. Hun missie: fysiek theater sexy maken. Vanaf 12 februari duiken ze weer het theater in met TRANSIT, een voorstelling over het universele gevoel van vastzitten in een transitzone.

Wat dat precies inhoudt, legt Nick Deroo, een van de oprichters, aan mij uit: “Het is een gevoel van stilstaan en niet weten waar je naartoe moet. De inspiratie kwam uit gesprekken met vrienden in Amsterdam, waar het soms voelt alsof je nooit echt geland bent — een soort tussenzone. Later ga je toch weer ergens anders heen.”
Precies dat gevoel, dat je 'nog niet bent waar je zou willen zijn', herkent vrijwel iedereen. "Als ik een relatie krijg, ben ik pas gelukkig. Als ik meer geld had, zou mijn leven leuker zijn. Als ik die tien kilo afval, ben ik eindelijk mooi." Volgens Deroo draait het bestaan vaak om het najagen van doelen zonder dat we beseffen wanneer we ze bereiken: “Er is altijd weer een nieuw doel in zicht. Je leeft continu in de toekomst en vergeet het nu.”
In TRANSIT verbeelden Deroo en zijn collega Tom de Ronde dat gevoel op een absurde manier. “De voorstelling begint met een motorongeluk dat steeds opnieuw gebeurt. Alleen elke keer verandert er iets — alsof je vastzit in een timeloop in parallelle universa. Het wordt steeds absurder, alsof je in een David Lynch-film terechtkomt.”
Die absurditeit is een herkenbaar element in het werk van het duo. Door juist de zinloosheid van het leven te omarmen, laten ze zien dat álles mogelijk is — zolang je de regels van het hier en nu durft los te laten.

Wat opvallend is aan het werk van DeRonde/Deroo: hun voorstellingen zijn vrijwel volledig tekstloos en dat is een bewuste keuze. “Wij voelen dat verhalen zonder tekst universeler worden,” vertelt Deroo. “Mensen kunnen dan meer associëren of fantaseren. Je raakt de onderbuik eerder dan bij een voorstelling met tekst.”
Dat fysieke theater vaak als 'niet sexy' wordt gezien, vinden Tom en Nick onterecht. "Mensen denken dan meteen aan pantomime, maar dat is precies het tegenovergestelde van wat wij doen." De suggestieve naaktkalender die ze onlangs uitbrachten, bewijst dat. Elke maand toont een beeld waarin een hele sfeer wordt gecreëerd — alsof je naar een stilstaande scène uit een film kijkt. Het laat zien dat je geen woorden nodig hebt om een verhaal te vertellen.

Met de tour van TRANSIT op de agenda denken Tom en Nick alweer na over hun volgende project. Hoewel de plannen nog in ontwikkeling zijn, staat één ding vast: hun voorstellingen blijven een eigenzinnige mix van fysieke expressie en prikkelende absurditeit. Zonder woorden, maar met verhalen die de verbeelding blijven uitdagen.
Vanaf 12 februari is TRANSIT in theaters zoals SPOT in Groningen, LUX in Nijmegen en de Goudse Schouwburg in Gouda te zien.

Remi Kerkhoven
Is onmogelijk aan te treffen zonder een boek op zak, muziek op haar oren (als er maar enige vorm van groove in zit) of filosoferend over de talloze films die ze in kleine filmhuizen heeft gezien. Het liefst op de hoogte van alle nieuwtjes in het culturele landschap, zodat ze kan opscheppen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!