Read

Heimwee naar Hollandse meesters

Heb je alle musea in Nederland gezien? Of zin in culturele verrijking tijdens je stedentrip? In Ik ben er weg van geeft NPO Cultuur redacteur en treinreisfanaat Bart je de beste tips voor een dagje cultuur over de grens.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Geplaatst op maandag 26 februari 2024, 09:30

Bekijk het videoverslag

Braunschweig

Vermeer laat met zijn werk een grote indruk achter. Dat zal geen geheim zijn voor wie probeerde een tijdsslot te bemachtigen voor de grote Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum vorig jaar. 27 van de 37 werken van de Hollandse meester waren daar te zien. Één van de werken die afwezig waren was de Dame en twee heren. Waarom kon het Herzog Anton Ulrich museum dit werk niet uitlenen? Dat zie je in Het Uur van de Wolf: Dicht bij Vermeer (NTR). Er zit niets anders op voor wie dit werk met eigen ogen wil aanschouwen: op naar Braunschweig.

Münster
LWL Landes Museum

Münster is een prachtige oude stad waar het LWL Landes Museum huishoudt. Daar vind je een bonte collectie van alle kunstvormen die in de geschiedenis voorbij zijn gekomen. Stuk voor stuk pakkende werken in een architectonische setting waar je mond van open blijft vallen, kamer na kamer.

Münster

Hannover
Sprengel

In Hannover mag je als liefhebber van moderne kunst het Sprengel museum niet overslaan. Hier vind je werken van binnen- en buitenlandse grootmeesters zoals Gerhard Richter, Alexander Calder en Donald Judd. Of de vliegende giraffe hierboven van Christiane Mobus, die met een humorvolle maar melancholische blik naar het leven van alledag kijkt.

Hannover

Treintip

Onderweg naar Berghain en een tussenstop maken in Münster, Hannover of Braunschwein? Dat kun je in je treinreis boeken bij de Deutsche Bahn. Geen zorgen, hun website kun je ook in het Nederlands vertalen met de knop rechtsboven. Voer je vertrek- en bestemming in, onder de datumselectie vind je de knop “Tussenstop”. Hier kun je de stad selecteren waar je een tussenstop in wilt plannen. Met het aantal uren selecteer je hoe lang je pitstop duurt. Je kunt dan op hetzelfde ticket je reis maximaal 24 uur later weer cultureel opgeladen hervatten.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Reist per trein binnen- en buurland af, op zoek naar de mooiste tentoonstellingen met stoelen, impressionisme of fotografie. Staat net zo graag in de club of op een festival.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur