Lees

Je eigen kunstverzameling beginnen?

Kunst verzamelen. Waar begin je überhaupt? Neem eens een kijkje op de Kunstmarkt Noord en schaf jouw eerste item voor de collectie aan?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op vrijdag 12 april 2024, 08:00

Beluister de aflevering hier!

Deze week in Tussen Kunst en Katers (NTR): Sien duikt samen met Guilliano en Akua in de wereld van het verzamelen van kunst. Zijn ze zelf kunst aan het hamsteren? Of hebben ze andere verzamelcollecties? Guilliano zoekt naar de drijfveer achter het verzamelen van kunstwerken en spreekt met een hoogleraar die daar alles van weet. Sien gaat in Utrecht op bezoek bij de jonge kunstverzamelaar Sander. Kan hij haar overtuigen om ook een collectie te beginnen? En Akua neemt eens onder de loep wat bij haar thuis aan de muur hangt.

Van illustraties tot schilderijen, en van foto’s tot beeldhouwwerk. In het Expocafé Zamen bezoek je in april de zesde editie van de Kunstmarkt Noord. Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een plek waar jonge of beginnende kunstenaars de ruimte hebben om te professionaliseren, een netwerk op te bouwen en natuurlijk hun werk te verkopen en te laten zien.

Met de Kunstmarkt wil Expocafé Zamen kunst toegankelijk maken, zowel financieel als op sociaal gebied. Als kunstliefhebber kan je rekenen op een oneindig aanbod van hoogwaardige kunstwerken. Je hoeft geen extreme bedragen of prijzen te verwachten, want de beginprijs is vaak maar een tientje! En het is niet alleen maar kijken en nog meer kijken. Onder het genot van enkele DJ’s en een uitgebreide keuze aan hapjes en drankjes is het Expocafé een extensie van je huiskamer. 

Kunstmarkt 2

Op de Kunstmarkt kun je zeker je favoriete kunstwerken vinden want er zijn allerlei verschillende kunstenaars aanwezig: schilders beeldhouwers, fotografen, maar ook illustratoren, digital artists en mixed media artists. Voor wie nog een dichter kijkje wil nemen in het leven van deze kunstenaars zijn er ook ‘Open Studio’s’. Hier kan je kennismaken met de kunstenaars die op het Zamenhofterrein hun atelier hebben opengesteld. Je kan naast hun werken bezichtigen ook direct vragen hoe zij te werk gaan én kunst rechtstreeks bij de kunstenaars kopen. Bovendien kan je ook voor een schappelijk prijsje een workshop volgen om zelf eens te proeven wat de kunstenaars inspireren. Blakka Tarra organiseert bijvoorbeeld een workshop Street Art en bij Noni Madeleine kan je een workshop zelfportret volgen.

De Kunstmarkt Noord kan je bezoeken deze maand op zondag 28 april in het Expocafé Zamen in Amsterdam en beluister de aflevering van Tussen Kunst en Katers (NTR) op je favoriete podcastapp.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur