Lees

Mamma Mia here we go again!

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op woensdag 10 januari 2024, 13:25

Vijftig jaar geleden brak ABBA door met het nummer Waterloo op het Eurovisie Songfestival in 1974. Vanaf dat moment heeft ABBA altijd wereldwijd in alle hitlijsten gestaan, een uitzonderlijke prestatie in het muzikale landschap. Over dit succes is de documentaire ABBA silver ABBA gold gemaakt.

ABBA Forever 4 shot bar1

Het viertal woonde tijdens hun doorbraak in Zweden en bleef daar ook altijd wonen. Voor het schrijven van de nummers hadden ze de perfecte plek gevonden: beide stellen huurden een huisje aan de rand van het eiland. De gezinnen zaten vlak bij elkaar waardoor ze non-stop muziek konden maken. Hun tijdloze nummers maakten ze mede dankzij de relatieve isolatie waarin ze in Zweden werkten, ver weg van Amerikaanse invloeden.

Nadat allebei de stellen gingen scheiden maakten zij een van hun mooiste nummers. ABBA was verleden tijd, dacht men. Ben en Bjorn waren rusteloos en schreven voor bekende musicals als Chess(De bloedstollende schaakstrijd tussen schakers Spasski en Fischer) en Kristina från Duvemåla (De bekende roman van een Zweedse familie die vertrokken naar De Verenigde Staten). Na het succes van deze twee musicals kon het niet uitblijven dat Mamma Mia de musical er zou gaan komen. Met als klap op de vuurpijl twee Mamma Mia films.

Waar kwam ABBA vandaan en hoe zijn ze zo enorm succesvol geworden? Je ziet het in de documentaire ABBA silver ABBA gold (NTR) op NPO Start.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur