Ga

Dans in de buitenlucht

Naast openluchtconcerten en -films kan je natuurlijk ook van dansvoorstellingen genieten in de buitenlucht. In het Vondelpark in Amsterdam beleef je in juli bijvoorbeeld een dubbele double bill aan dans. Twee dansvoorstellingen op een zomerse avond.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 22 mei 2024, 08:00

5 juli: Fantasie Minor en AeReA

De fantasievolle, romantische klanken van Schubert zijn het strijdtoneel voor Fantasie Minor van choreograaf Marco da Silva Ferreira. Vier voeten van twee hiphopdansers nemen je mee op reis door de diverse facetten van urban en klassieke dans. Het is een balans van uitersten, de muziek én dans wordt gemixt door de performance. In een kleine beweegruimte zoekt het duo elkaar vaak op met nauwe interacties, waar hun creativiteit flink wordt uitgedaagd.

In AeReA van Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi is staat de vlag centraal. Een belangrijk symbool voor strijd, liefde voor het land en hét teken voor de overwinning. Maar wat blijft er over wanneer je dat lapje stof stript van zijn betekenissen? De vlaggen in de performance zijn niet zo kleurrijk als de meeste vlaggen, ze zijn monochroom zilverkleurig en eigenlijk gewoon saai. Ze worden hierdoor teruggebracht tot de essentie van het object: een blanco canvas waarop alles kan ontstaan, beginnen of verdwijnen.

Danstips 1

Foto: Gianluca Di Ioia

12 juli: Étude des Hommes en Taranto Aleatorio

De studie van de man vanuit een vrouwelijke visie. Dat is de voorstelling Étudedes Hommes van Patricia van Deutekom. Het duet is een fysiek krachtig en emotioneel dialoog tussen twee vrouwen in de dans. Ze dagen elkaar uit door diep in de omgangsvormen te duiken die staan voor mannelijkheid. Wat wordt er eigenlijk bedoeld met het begrip ‘mannelijkheid’? Kunnen we eigenlijk wat leren van mannelijk gedrag? De dans is een echte krachtmeting, alle menselijke emoties worden met ruwheid uitgedrukt met een herkenbare danstaal.

De Taranto Aleatorio is een vorm van de bekende dans flamenco die palo wordt genoemd, afkomstig uit het mijngebied van Almería. Het is een simpel, soms ook droog lied, ontstaan uit de behoefte om zelfstandig te zingen. Het is een samenspel van choreografe en danseres María del Mar Suárez en zangeres Lola Dolores, hun aanpak is willekeurig en zo omarmt het duo ongemakkelijkheden en brengt de performance vol met humor. Op momenten is het fragiel en heel timide maar soms ook creatief losbandig, een waar feest voor de zintuigen. 

Beide double bill voorstellingen zijn gratis te bezoeken op 5 en 12 juli in het Vondelpark in Amsterdam.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur