Lees

Poezieboys x Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber

Poezieboys Jos en Joep nodigen je uit in de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec.Vol spelletjes, regels, puzzels en valluiken!

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 12 maart 2024, 00:00

De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en doen dat op geheel eigen wijze: met dampende en joelende zalen voor de dichtkunst. In hun nieuwe voorstelling PEREC staat Georges Perec centraal. 

Wie was Georges Perec?

Schrijver Georges Perec (1936 – 1982) was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met alles wat hij schreef wilde hij zijn eigen grenzen en die van de poëzie en literatuur verleggen. Met als hoogtepunt het prijswinnende boek Het leven een gebruiksaanwijzing, vol stiekeme citaten van andere schrijvers, puzzels en raadsels. Tot op de dag van vandaag worden er over de hele wereld nog nieuwe ontdekkingen gedaan in dit meesterwerk. 

Perec had een grote fascinatie voor de normale dingen om ons heen. De dingen die zo gewoon zijn geworden dat we ze haast niet meer opmerken. Hij noemde die dingen het ‘ondergewone’. In veel van zijn werk wil hij ons die dingen weer laten zien, en vooral hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Hij dwingt de lezer tot vertragen en tot kijken naar onszelf en de dingen om ons heen.

“Wat een schitterende uitvinding is de mens! Hij kan in zijn handen blazen als hij die wil warmen en op zijn soep als die te warm is.”

Georges Perec

Kun je naar buiten kijken? Wat zie je daar?

Met de voorstelling PEREC presenteren de Poezieboys een enthousiaste en humoristische ode aan deze bijzondere schrijver. In de speelse geest van Perec gaan Jos en Joep op zoek naar nieuwe theatervormen die ons vertragen en ons weer bewust maken van de aller normaalste dingen om ons heen. We leven in een tijd van grote verandering, maar om de dingen te veranderen moet je ook goed leren kijken naar wat er al is. 


Lees je deze tekst met een bril op? Hoe ziet deze bril eruit? Zit je ergens binnen en kun je naar buiten kijken? Wat zie je daar? Wat denk je dat anderen daar al gezien hebben? Heb je vandaag koffie op? Hoe smaakte die koffie? Draag je schoenen? Van welk materiaal? Is dit het eerste wat je leest vandaag?

Je ziet de voorstelling PEREC van de Poezieboys t/m 12 mei 2024 door het hele land. 

Concept, tekst en spel: Joep Hendrikx en Jos Nargy. Regie: Silke van Kamp. Schrijfstage: Bibi Roos. Vormgeving: Pleun Verhees en Sjaan Hofstede. Foto: Gordon Meuleman.

Schermafbeelding 2024 03 04 om 17 45 27
Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur