Ga

Week 3: wat zijn de culturele must-sees?

We glibberen het ijzige weekend door en maken ons klaar voor een nieuwe week. Of je zin hebt in een indrukwekkende tentoonstelling of klassieke muziek bomvol verrassingen: I've got you! Dus blok je agenda, pak je OV-kaart en bereid je voor op een culturele roadtrip langs Den Haag, Zwolle en Utrecht.

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Geplaatst op zondag 12 januari 2025
Metgezwel NPO Cultuur
Foto: Metgezwel

1. Metgezwel van REINDIER en Sander Plukaard

We beginnen in Den Haag met Metgezwel. Muziektheater van musicus REINDIER (Reinier van Harten) en acteur Sander Plukaard, in samenwerking met muzikant Sergio Escoda. Een voorstelling over liefde, over vergankelijkheid, over verbinding, over zorgen voor de ander. Want hoe overleeft de liefde als een van de partners een hersentumor heeft? Een intieme voorstelling die zich het best laat omschrijven als poëzie op muziek. Met kwetsbaar spel, waar - hoewel de scenes soms rauw en confronterend zijn - de liefde tussen Plukaard en Van Harten vanaf spat. 

REINDIER studeerde in 2017 af aan het Conservatorium van Amsterdam, afdeling pop voor zang en piano. Zijn stijl? Een mix van elektronische beats, poëtische teksten en een bijna theatrale performance. Zijn muziek voelt als een innerlijke monoloog die live tot leven komt. Sander Plukaard zag je de afgelopen jaren op de planken in een aantal geestige maar ook gevoelige personages. Zo speelde hij in de theaterhit COCK  van Theater Oostpool en Antigone  van Het Nationale Theater, waar hij sinds dit seizoen vast lid van het ensemble is.

Metgezwel  voelt als een intieme lovestory  maar ook als een reis door de donkere kamers van de menselijke geest – een tocht die confronterend, eerlijk en tegelijkertijd troostend is. De muziek van REINDIER is dromerig en melancholisch, terwijl Plukaard met zijn intense spel dwars door alle lagen heen prikt. Samen slepen ze je mee in een wereld die je niet snel gaat vergeten.

Kortom: zet Metgezwel  in je agenda. De voorstelling kreeg niet voor niets lovende recensies op theaterfestival De Parade in 2023. Het drietal tourt nog door heel Nederland tot en met 19 mei 2025.

Luister naar REINIER en Sander over 'Metgezwel' in 'Volgspot' (KRO-NCRV)

2. Marianne von Werefkin – Pionier van het expressionisme in Museum de Fundatie

Tweede stop: Zwolle. Voor platte vormen, oneindig felle kleuren en veel theatraliteit. Want voor het eerst in Nederland is er een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Marianne von Werefkin (1860–1938) – een pionier van het expressionisme. Ik kende haar werk vooral uit kunstboeken, maar toen ik het deze week in het echt zag, overviel het me compleet: haar kracht, haar kleurgebruik en vooral de manier waarop ze emoties vangt in bijna magische momenten.

Ik genoot het meest van de beelden van het nachtleven in München. In haar schilderijen én schetsboeken voel je de energie van de stad, de mensen, de nachtelijke ontmoetingen. Ze legt niet alleen wat ze ziet vast, maar ook wat ze voelt en dat maakt haar werk zo bijzonder.

Schermafbeelding 2025 01 05 om 18 31 26

Marianne von Werefkin groeide op in een welgesteld gezin in Rusland, waar ze al op jonge leeftijd alle kansen kreeg om haar artistieke talenten te ontwikkelen. Op haar twintigste werd ze zelfs al "de Russische Rembrandt" genoemd. In Sint-Petersburg ontmoette ze de schilder Alexej von Jawlensky, met wie ze eind 19e eeuw naar München vertrok. Terwijl Jawlensky zich verder bekwaamde aan de kunstacademie, opende Von Werefkin een salon die al snel uitgroeide tot een belangrijk ontmoetingspunt voor de culturele elite van die tijd. In 1906 pakte Von Werefkin zelf de penseel weer op, na een pauze van bijna tien jaar. Als vrouw in een door mannen gedomineerde kunstwereld brak ze met de academische tradities en ontwikkelde ze een unieke stijl die baanbrekend was in haar gebruik van kleur en het weergeven van gevoel. Ze is een van de eerste expressionistische kunstenaars.

In Zwolle bekijk je niet alleen haar schilderijen, maar stap je ook binnen in De Roze Salon, de plek waar Von Werefkin kunstenaars uit allerlei disciplines uitnodigde om ideeën uit te wisselen. Dichters, dansers, beeldend kunstenaars, muzikanten, wetenschappers en restaurateurs kwamen hier samen om te discussiëren over kunst en cultuur. Museum de Fundatie blaast dit concept nieuw leven in met een digitale versie van De Roze Salon. Kunstenaars van nu reflecteren hierin op Von Werefkins werk en leven, waardoor haar invloed verder reikt dan alleen de schilderijen aan de muur.

De tentoonstelling Marianne von Werefkin – Pionier van het expressionismeis nog te zien tot 16 maart 2025 in Museum de Fundatie in Zwolle. Laat je vooral verrassen door haar kleuren en verhalen. Eén ding is zeker: je gaat gegarandeerd met nieuwe ogen naar de wereld kijken!

Hoor meer over de tentoonstelling in het programma 'Opium' (AVROTROS)

Marianne von Werefkin, Tragische stemming, 1910, Fondazione Marianne Werefkin, Museo Comunale d'Arte Moderna, Ascona
Foto: Museum de Fundatie

3. SopraanElisabeth Hetherington in TivoliVredenburg

Benieuwd naar klassieke muziek maar geen idee waar te beginnen? Of wil je iets wat absoluut niet saai is? Ik ga deze week in Utrecht naar het concert van Elisabeth Hetherington (sopraan) en Paolo Gorini (piano en elektronica) voor een klassiek-meets-pop-concert. Met een biertje en sfeervolle verlichting is dit meer een kroegavond dan een stereotype klassieke muziekavond. 

Elisabeth Hetherington (Toronto, 1992) is een van mijn lievelingszangers op dit moment. De Canadese sopraan slaagde in 2018 cum laude voor haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze heeft iets heel dansant in haar lichaam dus het allerliefst zie ik haar in een combinatie van zang en dans op het podium, bijvoorbeeld nu in de voorstelling EUTERPIANS  van LeineRoebana. Hetherington kreeg in 2024 nog de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een klassiek musicus van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jury roemde de “souplesse en helderheid” waarmee zij zich door “uiteenlopend repertoire van de renaissance, barok, tot de nieuwste gecomponeerde muziek” beweegt. En dat ga je vrijdag 17 januari 2025 in TivoliVredenburg ook horen! Op het programma staat onder andere muziek van Chappelll Roan, Billie Eilish, Monteverdi en Radiohead.

Ondertussen al benieuwd naar Elisabeth Hetherington? In oktober 2024 was zij te gast in het programma Podium Klassiek (NTR). Begeleid door het Belgische ensemble B’Rockzingt Hetherington onder andere La Calisto van de Italiaanse barokcomponist Francesco Cavalli. 

Elisabeth Hetherington and Paolo Gorini NPO Cultuur
Foto: Elisabeth Hetherington

Kijk hier naar Elisabeth Hetherington in 'Podium Klassiek' (NTR)

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. 

Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!