Lees

Op reis in een bewegend schilderij

In zijn nieuwe voorstelling Rijnreisje neemt theatermaker en beeldend kunstenaar Steef de Jong je mee op reis in een bewegend schilderij van levensgrote pop-up decors

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 20 februari 2024, 00:00

Twee waternimfen nemen je mee langs de ontstaansgeschiedenis van de rivier, langs de Hongerstenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien, via de grootste waterval van Europa tot een ontmoeting met Lorelei, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers betovert. Maar de Rijn is in beweging. Onder de fantasierijke verhalen sluimert het gevaar van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Bereiken de twee zalmen ooit nog de oorsprong van de Rijn?

In Rijnreisje van de Toneelmakerij ga je mee op avontuur. Een barre tocht van honderden kilometers, om via de belangrijkste rivier van Nederland prachtige mythen en verhalen te ontdekken. 

Drie acteurs zingen, dansen en spelen alles: de zalmen, rivier, dorpen, steden, legendes, bewoners, toeristen, goden, nimfen, boten, stenen, dieren, fabrieken, waterval en de zee. Rijnreisje is een visueel overrompelende voorstelling van Steef de Jong, die als een bewegend schilderij aan je voorbij trekt.  

Steef de Jong is theatermaker en beeldend kunstenaar. Opvallend zijn zijn zelfgemaakte kartonnen decors, die openvouwen, uitklappen en uitschuiven. Op ingenieuze wijze weten ze mij altijd te verrassen. Als levensgrote pop-up boeken ontvouwt zich zijn voorstellingen letterlijk voor je ogen.

Rijnreisje Sanne Peper 1240x814

RIjnreisje is voor iedereen vanaf zes jaar. Je kunt de voorstelling nog t/m 21 april zien in het hele land. 

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur