Kijk

Wat maak je? Ferhat Kaplan

Acteur en theatermaker Ferhat Kaplan maakt en toert door Nederland met de voorstelling Kind van het Licht, over de religieuze minderheid waar hij het kind van is: de Alevieten.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op zaterdag 6 januari 2024, 17:21

Kaplan was drie jaar geleden nog marketeer. Nu verovert hij in rap tempo de theaters met een authentiek, autobiografisch verhaal waarin hij niets en niemand spaart, ook zichzelf niet. Zijn eerste voorstelling, Kind van het Licht, gaat over angsten en depressie, over zijn Turkse achtergrond en over de Alevieten, die nooit een boom zullen kappen om een huis te bouwen.

Kind van het licht s1920x1080 q80

Ferhat Kaplan is van Turkse afkomst, geboren in Bergen op Zoom. Met een achtergrond in commercial economics en marketing science werkte hij tot drie jaar geleden als marketeer op een kantoor. 'Ik miste een bepaalde passie in mijn leven en stelde mijzelf de vraag: wanneer was ik voor het laatst echt gelukkig? Dat was als kind toen ik acteerde! En dus besloot ik het roer om te gooien.' Nu acteert Kaplan in allerlei voorstellingen. Maar hij vertelt ook zijn eigen verhaal als theatermaker. 'Nu ben ik fulltime acteur en theatermaker. Daar ben ik heel trots op.'

'In mijn werk ben ik kritisch naar de maatschappij, omdat ik vind dat we heel veel steken laten vallen. In mijn vrije tijd teken en schilder ik graag. Ik hou erg van de natuur en van kunst. Ik hou van rust, maar ook de drukte van de stad heb ik nodig.'

07122023 kind van het licht fotografie bas de brouwer naamsvermelding altijd verplicht 2328774965

'De voorstelling Kind van het Licht is ontstaan vanuit de gedachte dat ik mensen bekender wil maken met de religieuze minderheid waar ik het kind van ben: de Alevieten. Dit is een mystieke stroming in de Islam die onder andere in Turkije veel voorkomt. Tijdens het onderzoek voor deze voorstelling mocht ik naar Turkije en heb ik met veel mensen gesproken. Ik kwam erachter dat ik zelf misschien wel geen echte Aleviet ben. Dit heeft te maken met de belofte die je moet doen aan het licht en de veertig stappen die je moet doorlopen. In mijn voorstelling ga ik die veertig stappen af en blik ik terug op wat ik in mijn leven allemaal gedaan heb. En stel ik mijzelf de vraag: Ben ik een goed mens?'

Ferhat neemt je mee op zijn zoektocht naar zijn wortels. Naar de mystieke stroming uit Turkije waar natuur, muziek, dans en kunst de kern van het geloof zijn. Naar een bevolkingsgroep die al eeuwen wordt vervolgd en gewantrouwd, en naar de ouderen in kleine dorpen die de geheimen van het volk waar Ferhat deel van uitmaakt bewaren. Een reis door de geschiedenis, die een antwoord geeft op de vraag waar we nu staan.

Meer zien? Kaplan en zijn voorstelling zijn te gast in On Stage (VPRO)

De voorstelling zie je nog t/m 22 februari nog in Almere, Rotterdam, Enschede, Amsterdam en Bergen op Zoom!

Credits: Ferhat Kaplan (spel en tekst). Yahmani Blackman(dramaturgie), Leila Sahir (regie), Touki Delphine (lichtkunstwerk/decor en muziek). Kind van het Licht is een productie van SADETTIN K.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur