Ga

Zelfliefde boven alles

Ben je die zelfhulpboeken een beetje beu? En al die influencers op social media met hun goedbedoelde adviezen (en verkooppraatjes) ook? Maar kun je wél wat levenswijsheid gebruiken? Doe eens gek, denk out of the box en duik een avondje het theater in! Queen Angelito is namelijk here to help! Ze steekt met haar eerste voorstelling A Night with Queen Angelito zelfhulp in een nieuw, jazz-achtig jasje. En geloof me, dat wil je niet missen!

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 29 mei 2024, 10:00

Een kleine nachtclub, muziek van jazzlegende Eartha Kitt en een snufje van een zelf-hulpbijeenkomst. Dat is de nieuwe, excentrieke voorstelling van acteur én theatermaker ‘Ntianu Stuger: A Night with Queen Angelito, haar alter ego. Het is geen voorstelling die je van regulier theater kent, achterover leunen is er bij haar niet bij. Je wordt meegetrokken in alle geloftes en teksten van Queen Angelito, misschien kiest ze jou wel uit de zaal! Een must see voor ieder die van het breken van de theatercodes houdt.

"I, QUEEN ANGELITO, pledge that I will Guide you on your Journey towards becoming the most Beautiful Child of the ~COSMOS~.”

Queen Angelito

Met gedimde lichten, rode accenten en een grote bontjas heeft de setting veel weg van een authentieke jazzclub. Je beleeft iets wat lijkt op een moderne goeroe, compleet met zelfhulp-technieken die je ook wel op sociale media kan vinden en speelse nummers. Het geheel is een ode aan jezelf, een passend satire op de online zelfhulp-influencers waar het niet meer gaat om collectieve liefde en verantwoordelijkheid maar om het individu. Ze deelt de pijn over haar eigen gebroken harten met het publiek en vraagt ook soms naar de ervaringen uit de zaal, zoals een goeroe dat zou doen.

Angelito 1

Foto: Bas de Brouwer

De performance van ‘Queen Angelito’ is echter maar een deel van de voorstelling. Daarachter zie je een fragiele Stuger die schuilt gaat achter dit losbandige persona. Haar bontjas ruilt ze in voor een losse, comfortabele trui en het zwierige Engels voor diepe Nederlandse monologen. Ze citeert bijvoorbeeld andere zwarte artiesten zoals bell hooks en Audre Lorde. Het decor transformeert zonder alle toeters en bellen van de nachtclub in een soort kooi. Vast in de liefde, de overgave en vast in de binaire frames van de maatschappij. Ze stelt romantiek en stigma’s eromheen aan de kaak en schuift de schuld van de ongelukkigheid in de liefde naar het patriarchaat. Stuber speelt gelijk twee ijzersterke rollen in één voorstelling.

Wil je zelf de muzikale one woman show A Night with Queen Angelito van dichtbij beleven? De voorstelling is nog tot en met 8 juni te zien in verschillende theaters door het land. Of beluister een fragment van Opium (AVROTROS) met een gesprek met 'Ntianu Stuger.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur