Stiekem spieken: een derde van de jonge vrouwen controleert de telefoon van haar partner
- Artikel
- 27 jul 2022
- 3 minuten leestijd
Maak je je wel eens zorgen over dat je partner met een ander tussen de lakens duikt? Je bent niet de enige: 43 procent van de jongeren is wel eens bang dat de wederhelft vreemdgaat. Iets meer dan de helft (53 procent) zegt dat dat direct het einde van hun relatie zou betekenen.
Door die angst zegt 20 procent van de jonge mannen en 32 procent van de jonge vrouwen wel eens de telefoon van de ander te controleren. “Toen hij nog bij zijn vorige vriendin was, waren wij ook al actief aan het appen”, vertelt een deelnemer. “Dus als hij vaak op zijn telefoon zit en veel berichten krijgt, dan check ik wel eens stiekem zijn berichtjes, puur voor mijn eigen zekerheid.”
Iemand die zegt nooit in de telefoon van de partner te kijken, vindt die controle ‘giftig’: “Zodra je dat doet is het vertrouwen weg en is je relatie eigenlijk al klaar.”
‘Ze was mijn alles’
Een derde van de deelnemers (30 procent) is zelf ooit bedrogen, vrouwen vaker dan mannen: 37 procent tegenover 24 procent. Op de vraag hoe dat voelde, antwoorden deelnemers vrij duidelijk: ‘kut’.
“Ze was mijn alles, mijn wereld stortte in toen ik er achter kwam”, vertelt een deelnemer. “Ik zag echt een mooie toekomst met haar en dacht dat alles goed zat. Het heeft jaren geduurd voor ik weer iemand kon vertrouwen.”
To leave or not to leave?
Vrouwen zijn minder vergevingsgezind als ze bedrogen worden. Bijna de helft (46 procent) zette er direct een punt achter, een derde (34 procent) na een tijdje. Bij bedrogen mannen betekende het in een derde van de gevallen (32 procent) direct het eind van de relatie en bij nog een derde (37 procent) was het na een tijdje toch klaar.
Een deelnemer zegt daarover: “Het heeft geen zin om bij iemand te blijven die jou heeft bedrogen. Als iemand het een keer doet, is ‘ie er nog een keer toe in staat. Direct vertrekken als je het ontdekt!” Een minderheid is het daar mee eens: 31 procent is van mening dat mensen die één keer vreemdgaan, dat altijd zullen blijven doen.
Iemand uit zijn omgeving vertelde het aan me omdat ze het zielig voor mij vond
‘Iedereen wist het al’
Nog pijnlijker is het als je partner niet eerlijk is over het bedrog. De helft (50 procent) van de bedrogen deelnemers moest er zelf achterkomen, een kwart (25 procent) moest het van iemand anders horen. “Iemand uit zijn omgeving vertelde het aan me omdat ze het zielig voor mij vond”, zegt iemand. “Toen kwam ik er ook achter dat heel veel mensen wisten dat ik bedrogen werd. Al vrij lang, ook. Zo pijnlijk, ik voelde me daardoor echt extra bedrogen.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 8 tot en met 20 juli 2022, deden 2.541 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.