4 op de 10 jongeren mijden regelmatig nieuws: ‘De wereld gaat naar de kolere. Daar hoef ik niet 24/7 aan herinnerd te worden’
- Artikel
- 12 dec 2024
- 3 minuten leestijd
Beelden van verwoeste steden, politieke chaos in de landen om ons heen, de zoveelste bosbrand of het reïntegreren van Omzigt. Het gaat hier vaak over in het nieuws. Maar laten dit nou juist de onderwerpen zijn (oorlog, buitenlandse politiek, klimaat en binnenlandse politiek) die jullie het meest mijden.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. 8 op de 10 (79%) mijdt nieuws over oorlog: “Zeker toen het nieuws over Gaza naar buiten kwam, maakte me dat zo verdrietig om zoveel ellende te zien. Ik wil mijn ogen niet sluiten, maar mezelf ook niet in een depressie storten vanwege mijn empathie.”, laat een panellid weten. Een andere deelnemer geeft aan: “Soms moet ik het wegleggen, omdat de beelden uit Palestina en Libanon hartverscheurend zijn.”
‘Altijd negatief’
Een ruime meerderheid (59%) vindt het nieuws te negatief. Maar dat betekent niet dat ze het nieuws helemaal niet interessant vinden. Iemand uit het onderzoek vertelt: “Het nieuws is over het algemeen altijd negatief. Dat gaat in je lijf zitten, terwijl ik een vrolijk persoon wil zijn. Zaken die ik belangrijk vind, volg ik wél. Zoals de politiek in zekere mate en ontwikkeling met betrekking tot klimaat. Maar nieuws over terrorisme vermijd ik wel actief, dat hoef ik écht niet te weten, dat is een soort zelfbescherming.”
Mentaal gezond
Zoveel negatief nieuws is voor sommigen slecht voor hun mentale gezondheid: “Alleen maar dood en verderf, ik kreeg last van mijn mentale gezondheid”, geeft een panellid aan. Het levert ze meerdere mentale klachten op, zo vertelt een deelnemer: “Ik word er alleen maar depressief van, want de hele wereld gaat naar de kloten.”
Nieuws kijken doe je zo
Psycholoog Thijs Launspach ziet dat mensen last hebben van de hoeveelheid negatief nieuws. Hij geeft tips:
1. Vermijd liveblogs
“Een liveblog geeft de indruk dat er iets heel belangrijks aan het gebeuren is, waar het echt de bedoeling is dat je van minuut tot minuut op de hoogte gehouden wordt. Het suggereert dat je elke seconde moet volgen, maar dat is natuurlijk niet zo.”
2. Doseer je nieuws-inname
“Kijk bijvoorbeeld één journaal per dag, niet zes, of lees één krant”
3. Lees de krant, online of offline
“Als je een beetje gevoelig bent en je voelt je snel opgejaagd, dan is misschien televisie kijken of je nieuws via social media volgen niet zo handig. Dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een krant te lezen.”
4. Zorg voor een breed beeld
“Als je alleen maar uit jouw politieke kant nieuws volgt, dan krijg je oogkleppen op.”
Nepnieuws
De meesten (71%) maken zich zorgen over de verspreiding van nepnieuws. Voor 45% heeft dit ook invloed op hun vertrouwen in de media. Zo vertelt een panellid: “Ik heb minder vertrouwen in de media omdat ze steeds minder controleren om de snelste te zijn, omdat ze feller zijn en regelmatig gekleurd lijken.”
Anderen focussen zich juist op gezichten van traditionele media die ze vertrouwen: “De opkomst van nepnieuws en de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) zorgt ervoor dat je juist een aantal media nodig hebt die je weet te kunnen vertrouwen”, vertelt een panellid “Bijvoorbeeld als Xander van der Wulp zegt ‘Oh ik was daarbij, Wilders droeg helemaal geen geel hoedje’ weet ik dat de foto die ik zie AI is, want ik vertrouw van der Wulp.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan onderzoek, gehouden van 25 tot en met 28 november, deden 1.329 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.