Bij vrouwen gaan salarisonderhandelingen vaker mis dan bij mannen: zo zorg je dat jij je doel wél bereikt
- Artikel
- 13 nov 2024
- 3 minuten leestijd
Durf jij over je salaris te onderhandelen? Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat 45% van de jongeren dat weleens heeft gedaan - mannen (54%) vaker dan vrouwen (36%). Maar dat betekent niet dat het ook altijd lukt. Daarom: tips om te zorgen dat jij salarisverhoging krijgt!
Bij de mensen in het onderzoek die weleens hebben onderhandeld, ging het lang niet altijd goed. Vooral vrouwen zeggen dat ze na onderhandelingen geen hoger salaris kregen.
Maar hoe zorg je nou dat het jou wél lukt, als je dat gesprek aangaat met je baas of toekomstig werkgever? Arbeidsrechtadvocaat Mirjam De Blécourt geeft je 5 tips.
Tip 1: goede voorbereiding is het halve werk
Kom voorbereid! Weet wat de salarismogelijkheden binnen het bedrijf zijn en weet wat je waard bent. Vraag niet aan de leidinggevenden wat zij redelijk vinden, volgens De Blécourt doen vooral vrouwen dat vaak. Dit geeft namelijk de werkgever de mogelijkheid om lager in te zetten. Zet duidelijk op een rijtje waarom jij het geld echt waard bent.
Tip 2: Wees zelfverzekerd
Twijfel niet of je wel goed genoeg bent. Vertel tijdens het gesprek wat je al gedaan hebt. Hoe meer jij vertelt, hoe makkelijker de onderhandeling wordt. Vaak is een leidinggevende druk en heeft hij of zij nog geen tijd gehad om zich helemaal in te lezen. Dan helpt het ontzettend als jij goed je CV kan samenvatten.
Tip 3: Niet te negatief
Bij de vraag ‘Wat zijn je negatieve eigenschappen?’ moet je natuurlijk niet met een waslijst aankomen. De Blécourt geeft aan dat ze dat toch vaak ziet bij een sollicitatie. “Dat mensen super eerlijk zijn is natuurlijk heel prijzenswaardig, maar op een sollicitatiegesprek niet heel handig.” Wees je bewust van je negatieve eigenschappen, maar belicht ook de positieve kant van die eigenschap. Als je bijvoorbeeld een drammer bent, kun je ook aangeven dat je dingen wel voor elkaar krijgt.
Stap 4: Wees duidelijk
Als je al ergens werkt en je wil een hoger salaris, plan dan een moment in met je leidinggevende. Laat weten dat je het over jouw toekomst binnen het bedrijf wilt hebben en dat het gesprek niet langer dan 10 minuten hoeft te duren. Zo weet je leidinggevende waar die aan toe is en zal die je niet zomaar wegsturen. Geef aan dat je toe bent aan de volgende stap en zorg dat je dit kan onderbouwen.
Stap 5: Heb een backup plan
Mocht het salaris dat je in je hoofd had toch niet lukken, wees dan flexibel. Als je leidinggevende aangeeft dat er geen ruimte is voor een salarisverhoging, kun je ook om extra kansen vragen, of om arbeidsvoorwaarden. Wil je bijvoorbeeld een maand in het buitenland werken? Een bepaalde cursus doen, of op reis? Zorg wel dat je kan onderbouwen waarom deze dingen jou zouden helpen groeien binnen het bedrijf.
Tot slot:
Mocht je het nu nog steeds spannend vinden, oefen je gesprek dan met je ouders of vrienden. Ga niet totaal onvoorbereid een gesprek in. Als je zorgt dat je goed voorbereid bent, zul je zien dat onderhandelen best leuk kan zijn.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Dit onderzoek is gehouden van 6 tot en met 12 november 2024. Er deden 1204 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.