Meeste jongeren vonden seksuele voorlichting op school slecht of hebben er zelfs geen les in gehad: 'Meer geleerd van TikTok dan op school'

- Artikel
- 31 maa 2025
- 3 minuten leestijd
Bijna de helft van de jongeren beoordeelt de seksuele voorlichting op school als (redelijk) slecht, en één op de vijf zegt er zelfs helemaal geen les over te hebben gehad. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt onder ruim 1500 jongeren tussen de 16 en 34 jaar. Ze misten vooral thema’s als consent, grenzen aangeven en seksuele diversiteit.
Deze week is het op veel scholen de Week van de Lentekriebels , de jaarlijkse themaweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit op basisscholen. Sinds een paar jaar is er veel discussie over die week: er circuleert veel desinformatie over de inhoud van de lessen, en sommigen vinden dat kinderen te jong in aanraking komen met onderwerpen rondom seksualiteit.
‘Ongemakkelijk’ en ‘niet inclusief’
Veel jongeren hadden juist méér voorlichting willen hebben op school. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren de lessen ‘minimaal’, ‘ongemakkelijk’ of zelfs ‘schadelijk’ vonden. "We kregen één les waarin een condoom over een houten penis werd gerold. Daarna was het klaar," schrijft iemand. Een ander vertelt: "Er werd alleen gepraat over voortplanting en soa’s, niet over seks als iets plezierigs of over relaties."
Ook vinden deelnemers de seksuele voorlichting die ze op school hadden niet heel inclusief: "Als queer persoon voelde ik me totaal niet aangesproken. Alles ging uit van heteroseks."
Deze content is geblokkeerd.
Klik hier om de social media-cookies om deze content alsnog te accepteren.
Les van TikTok
Vooral vrouwen zijn niet te spreken over de lessen die ze hebben gekregen. Zij hadden meer willen weten over bijvoorbeeld menstruatie en hoe hun eigen lichaam werkt, hoe je grenzen aangeeft, hoe je communiceert met een partner en dat plezier óók onderdeel mag zijn van het gesprek. "Praat over wat fijne seks is en hoe je dat samen ontdekt, niet alleen over wat er mis kan gaan," schrijft een deelnemer. Anderen willen juist praktische tools: "Leer ons hoe je consent bespreekt, hoe je een veilige sfeer creëert, hoe je respectvol met elkaar omgaat."
Veel mensen in het onderzoek zijn zelf maar actief op zoek gegaan naar informatie over seks, omdat het op school volgens hen niet voldoende was. "Ik heb meer geleerd van YouTube en TikTok dan van school," aldus een deelnemer.
Beter dan thuis
Ongeveer een derde van de deelnemers vond hun lessen op school wél prettig. Omdat de goeie dingen aan bod kwamen, omdat de docent open stond voor alle vragen, of omdat er bij hen thuis geen aandacht aan seks besteed werd: “Ik ben erg conservatief en streng religieus opgevoed. De voorlichtingslessen op school waren mijn primaire bron van seksuele kennis. Een veel betere en veiligere manier dan het kijken van films of dingen horen van vrienden. Ik wist direct goed hoe het werkte en hoe SOA's worden verspreid en hoe anticonceptie belangrijk is. Zonder de voorlichting op school zou ik niet weten waar ik nu zou zijn”, legt iemand in het onderzoek uit.
Pointer Checkt heeft uitgezocht wat de feiten en fabels zijn rondom de Week van de Lentekriebels:
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 27 tot en met 31 maart, deden 1526 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.