Complete afleveringen van
Trippers vind je op NPO Start.
Amerikaanse politie | Trippers
- 5 minuten leestijd
Denk je aan Amerika en aan politie dan denk je al snel aan dure auto’s, lekkere wijven, indrukwekkende explosies en stoere achtervolgingen. De werkelijkheid is helaas iéts anders.
Agenten in de VS maken 700 keer meer kans om het einde van de dag niet te halen dan hun Nederlandse collega’s. Daar bovenop kampt de Amerikaanse politie met een imagoprobleem. Een groot deel van de bevolking heeft het niet zo op de mensen in het blauw en ziet de politie eerder als vijand dan als vriend. Niet zo gek dat het aantal aanmeldingen voor de politieacademie ieder jaar afneemt.
Minder agenten
Amerika heeft bijna 330 miljoen inwoners en 900.000 agenten die moeten zorgen dat ze zich aan de regels houden. Maar de afgelopen jaren zijn de aanmeldingen op de politieacademie sterk afgenomen, alleen al in Cincinnati is het aantal aanmeldingen gedaald van 5000 naar 2000. Eén van de redenen is de aantrekkende economie, die zorgt ervoor dat er makkelijkere manieren zijn om een boterham te verdienen dan met de lange lat de zwaarbewapende drugscriminelen te bestrijden en vervolgens te worden gewantrouwd door de meerderheid van de bevolking.
Tegen de politie
In bepaalde delen van het land heerst een sterk anti-politiesentiment. Incidenten waarbij burgers zijn doodgeschoten door politieagenten versterken dit gevoel. Alton Sterling, Ezell Ford en Tamir Rice; zomaar een paar voorbeelden van jonge mensen die zijn neergeschoten door de politie, waarna erg veel commotie is ontstaan. Men denkt dat de politie in veel gevallen te snel en te extreem handelt. Zo ook in 2014 in de Amerikaanse staat Missouri, in Ferguson.
Het Ferguson-effect
Het Ferguson-effect is het idee dat politieagenten minder snel durven op te treden, omdat ze bang zouden zijn aangeklaagd te worden door hun acties. Dit idee is ontstaan in 2014, toen Michael Brown in Ferguson is neergeschoten nadat hij vermoedelijk een overval had gepleegd in een buurtwinkel. Brown, een afro-Amerikaanse man, overleed nadat hij door een blanke politieagent werd neergeschoten. De racisme-discussie laaide weer op in Amerika. De discussie leeft nog steeds hevig onder Amerikanen en de media speelt hier een belangrijke rol in. Alles wat fout gaat wordt uitgelicht, en over goede dingen wordt minder gesproken.
Niet als in de film
Op tv en in de film zien we regelmatig agenten voorbij komen die ons hart sneller doen kloppen. Snelle jongens in strakke pakken arresteren de ene na de andere boef en houden er ook nog een seksueel geladen relatie met een mooie dame op na. Hoe anders is de realiteit. Tijdens het draaien van de Trippers reportage kwamen we geen Sonny Crocket, James Bond, zelfs geen Cagney of Lacey tegen. We zagen wel hoe Nate en Tammy iedere dag hun leven in de waagschaal stelden om Cincinnati een beetje veiliger te maken.
Wat doet de politie
Wat doet een agent nou precies? Dat ligt vooral aan het type agent. In Amerika heb je sheriffs, Highway Patrol, University Police, etc. Een doorsnee agent doet min of meer hetzelfde als in Nederland, alleen zijn er in Amerika veel meer gevaarlijke gebieden. In Cincinnati horen schietpartijen bij de orde van de dag en is de politie constant in aanraking met geweld. De politie patrouilleert, arresteert en bestrijdt criminaliteit aan de lopende band. Maar zo nu en dan komen ze ook verrassend uit de hoek; omdat het regelmatig voorkomt dat mensen een overdosis aan drugs nemen, zijn Amerikaanse politie-eenheden hier tot in de puntjes op voorbereid met een zogenaamde Narco-kit. Daarmee kunnen ze junks met een overdosis weer terughalen from the other side.
Cincinnati vs. Nederland
Hoewel Cincinnati even groot is als de stad Utrecht, zijn de misdaadcijfers er vele malen hoger. In 2017 hebben er 70 moorden plaatsgevonden, in Utrecht waren dat er 4. In Cincinnati vinden er dagelijks shootings plaats, gelukkig vallen daarbij in de meeste gevallen geen doden.
Hoe word je agent?
Om agent te worden in Amerika moet je ten eerste je diploma halen van de middelbare school. Daarna heb je een aantal andere eisen waaraan je moet voldoen, zoals het bezitten van een rijbewijs, geen strafblad hebben en de minimumleeftijd (meestal 21) bereiken. Daarna heb je een ‘Law Enforcement Entrance Exam’, dat je moet afleggen voordat je wordt toegelaten op de Police Academy. De opleiding duurt meestal zes maanden en is erg intensief. Na het afronden van deze academie kun je officieel politieagent worden. Door de jaren heen bouw je ervaring op en kun je promoveren naar hogere functies in de politiewereld.
Trippers in 60 seconden? Volg Trippers op Instagram!
TRIPPERS: US POLICE
BNNVARA's Trippers: meer info!