Alle sushi freaks opgelet: hier komt wasabi en sojasaus binnenkort vandaan
- Artikel
- 19 okt 2023
- 3 minuten leestijd
De Healthy Sisters vragen zich af wat meer toekomstgericht is: wasabi of sojasaus? Verrassing: beide producten zijn nu van Nederlandse bodem te verkrijgen. Hollandse sushi? Jazeker dus.
Waarom dippen?
Sushi is al duizenden jaren oud. Het begon ooit als manier om vis lang goed te houden. Vis werd gezout en in een vat met gefermenteerde rijst gelegd. Maar waarom is men er sojasaus en wasabi bij gaan eten?
Wasabi doodt mogelijk gevaarlijke bacteriën van de rauwe vis. Het is dus niet alleen heel lekker, maar ook heel slim om een klein beetje wasabi bij een stuk vissushi te serveren. En de hartige smaak van sojasaus haalt de smaak van sushi enorm omhoog. Let wel op: dip je sushi met de viskant naar beneden in de sojasaus – anders zuigt de rijst teveel saus op en valt die uit elkaar.
Functionele én lekkere ingrediënten dus, maar toekomstbestendig? Ook daar is iets op gevonden.
Donnie doet in Restaurant van de toekomst alvast voor hoe je met stokjes eet: 'Als een trekhaak'
Wasabi of mierikswortel?
Zoals bij Keuringsdienst van waarde al eerder bleek, is de meeste ‘wasabi’ die in de Nederlandse super te vinden eigenlijk gemaakt van een mix van mierikswortel, mosterd en kleurstof. Maar hoe komt dat toch?
Tot voor kort was er geen wasabi van Hollandse grond te verkrijgen; de plant groeit vooral dichtbij Japanse bergrivieren. Niet heel duurzaam om het plantje hier te eten, dus. Daarbovenop bederft wasabi snel, wat het hartstikke kostbaar maakt. Dus wat deed een Nederlandse kweker? De wasabi hiernaartoe halen!
Kweker Sander van Kampen legt het uit in Restaurant van de toekomst: ‘Niemand in Nederland teelde wasabi. En toen wilde ik het graag doen. Want het wordt maar in heel beperkte oplage geproduceerd, en dan wordt het vervolgens ingevlogen. Nu hoeft dat niet meer.’ De plant mag dan gevoelig zijn voor ziektes, het slurpt niet meer water dan andere soorten. Dus geeft Van Kampen het extra TLC en dan heeft-ie na 18 maanden een mooie volgroeide wasabiplant. Mooi meegenomen is dat ook de stelen en de bladeren van de wasabiplant eetbaar zijn.
Echte wasabi eet je meteen; na 20 minuten gaat de smaak er namelijk af
Bonen uit Roffa
Bovendien is er nu sojasaus van Nederlandse grond beschikbaar. De sojabonen worden geteeld in Rotterdam, en daar ook verwerkt tot sojasaus. Wow! En hoe maak je de sushi van de toekomst af? Check daarvoor het recept voor Hollandse sushi – je mag ons later bedanken.
Restaurant van de toekomst kijken
Benieuwd hoe Donnie en de Healthy Sisters hun sushi van de toekomst vinden? Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.