• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Alle sushi freaks opgelet: hier komt wasabi en sojasaus binnenkort vandaan
    Terug naar Best Bites

    Vergeet frikandel sushi: met deze Hollandse sushi maak je écht indruk

    Hoe smaakt 3D-geprinte garnaal?
    • 0:47

    Hoe smaakt 3D-geprinte garnaal?

    Is dit vis of heb ik het mis?
    • 1:06

    Is dit vis of heb ik het mis?

    Alle sushi freaks opgelet: hier komt wasabi en sojasaus binnenkort vandaan

    • Artikel
    • 19 okt 2023

    De Healthy Sisters vragen zich af wat meer toekomstgericht is: wasabi of sojasaus? Verrassing: beide producten zijn nu van Nederlandse bodem te verkrijgen. Hollandse sushi? Jazeker dus.

    Vergeet frikandel sushi: met deze Hollandse sushi maak je écht indruk

    • Artikel
    • 19 okt 2023

    Hollandse sushi? Dat hoor je niet vaak in één zin. Maar een befaamde sushichef maakt indruk met een typisch Hollands ingrediënt op zijn rijstbolletje. Weten welke?

    • Artikel
    • 19 okt 2023
    • 3 minuten leestijd

    Hollandse sushi? Dat hoor je niet vaak in één zin. Maar een befaamde sushichef maakt indruk met een typisch Hollands ingrediënt op zijn rijstbolletje. Weten welke?

    Een scheermes... om te eten?
    De meest populaire vissoorten voor sushi zijn zalm en tonijn. Hartstikke lekker! Maar door de grote internationale vraag naar deze vissen is het slim om ook te kijken naar ander vissoorten die op grote schaal lokaal te verkrijgen zijn.

    Zo heb je in Zeeland volop mesheften – ook wel scheermessen genoemd. Deze schelpdieren worden lokaal gevist maar in Nederland niet veel gegeten, al zien ze het in Zuid-Europa en China als een delicatesse. Daarom wordt bijna alles geëxporteerd. Zonde, toch?
    RVDT mesheften hollandse sushi
    In Restaurant van de toekomst probeert Sosha Duysker rauwe mesheften, zo uit 't vuistje

    Sushi van Hollandse Nieuwe
    Nu is er nóg een lokale vissoort die gek genoeg hartstikke populair is, maar nog niet in de Japanse keuken. De haring is te koop in ieder visstalletje door Nederland heen, en leent zich daarnaast bijzonder goed voor sushi. De Japanse chef Kuniyoshi Ohtawara is niet alleen hoofdjurylid in Restaurant van de toekomst; hij weet ook zelf te verrassen met dit heerlijke recept. Bij zijn sushirestaurant in Nederland staat het lekkere hapje al op de kaart. Volg de stappen en je treedt in de voetsporen van de befaamde sushichef!

    Tip: check of jouw vis duurzaam is door de VISwijzer van GoodFish te checken. Hiermee zie je eenvoudig op welke keurmerken je kunt letten, hoe er wordt gevist en in welke maanden een vissoort in het seizoen is.
    haring sushi futureproof recept


    Ingrediënten
    Voor 4 personen

    • 150 g kortkorrelige Japanse rijst
    • 30 ml rijstazijn
    • 5 g zout
    • 1 tl suiker
    • Het groene deel van ½ bosui, heel fijn gesneden
    • 1 tl geraspte gember
    • 10 verse haringfilets, gehalveerd
    • Sojasaus, voor erbij

    Bereiding 

    1. Was de rijst in een kom met ruim water. Ververs het water 4 - 5 keer, tot het water helder blijft. Giet daarna af.
    2. Laat de rijst 30 minuten in vers water weken. Giet daarna af.
    3. Meng de rijst met de 175 ml water in een pan. Dek de pan af met de deksel en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst in 7 - 10 minuten bijna droog. Draai het vuur daarna hoog en kook nog 30 seconden, tot al het vocht verdampt is. 
    4. Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 - 15 minuten, met de deksel op de pan, rusten.
    5. Verwarm ondertussen de rijstazijn met het zout en de suiker in een steelpan. Roer tot het zout en de suiker opgelost zijn. Laat het azijnmengsel afkoelen en schep daarna door de rijst.
    6. Meng het groen van de bosui met de gember. 
    7. Snijd de haringfilets met een scherp mes kruislings in.
    8. Rol met natte handen 20 ovale balletjes van de rijst. Leg de haring over de balletjes en garneer met het bosui-gembermengsel. 
    9. Serveer de sushi met sojasaus.
    RVDT hollandse sushi kuniyoshi ohtawara
    Wat vinden juryleden Mara Grimm en Kuniyoshi Ohtawara van de futureproof sushi in Restaurant van de toekomst?

    Restaurant van de toekomst kijken
    Wil je de aflevering van Restaurant van de toekomst kijken? Dat kan! Restaurant van de toekomst is iedere donderdag om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start.

    Meer recepten?
    Iedere week hebben we een futureproof recept gedeeld. Nog meer weten over het eten van de toekomst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten.

    • 19-10
    • Restaurant van de toekomst
    • Koken/eten
    • Deel
    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord