Er zit een giftige stof in jouw chocopasta!
- Artikel
- 04 dec 2022
- 2 minuten leestijd
Sterker nog, in olie, sojasaus en zelfs babyvoeding kan dezelfde giftige stof zitten. De schadelijke stof kan ontstaan bij de verwerking van voedingsmiddelen. Maar wat is het precies en hoe schadelijk is het?
Wat is het?
3-MCPD staat voor 3-monochloropropane-1,2-diolen is een procesverontreiniging. Een stof die niet opzettelijk aan het
voedsel is toegevoegd, maar ontstaat tijdens het koken,
verwarmen of zuiveren van voedsel of ingrediënten.
Waar zit het in?
Uit onderzoek van
de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop bleek dat in 24 van de 25
potten hazelnootpasta 3-MCPD zat. Maar de stof is ook aanwezig in veel oliën, vetten en producten waar deze dingen in verwerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan
margarine, halvarine en sauzen als mayonaise en knoflooksaus. De hoogste
hoeveelheden 3-MCPD zijn gevonden in palmoliën en –vetten. De stof ontstaat bij
het raffineren. Dit proces is nodig om olie en vet te maken dat aan de kwaliteit-
en veiligheidseisen voldoet, maar laat dus vaak wel een beetje 3-MCPD achter.
Andere producten
Andere producten
waar de schadelijke stof in is gevonden zijn koekjes,
gebak en cakes, babyvoeding, gefrituurde of gebakken aardappelproducten en geroosterde
cacaobonen. Maar ook: in noten, gerookt vlees, gerookte vis en chemisch gebrouwen sojasaus.
Hoe schadelijk is het?
Het grootste gevaar
van te veel 3-MCPD is nierbeschadiging. Ook is bekend dat het kankerverwekkend
kan zijn. Volgens onderzoek van het RIVM in 2016 lopen vooral kinderen door hun
lagere lichaamsgewicht het risico om te veel 3-MCPD binnen te krijgen. Harde
conclusies heeft het RIVM echter niet getrokken, omdat er nog te weinig
onderzoek is gedaan. Bovendien zijn er maar weinig producten die boven de veilige
marge zitten.
Toelaatbare dagelijkse inname
Opvallend is dat de
European Food
Safety Authority (EFSA) de toelaatbare
dagelijkse inname (TDI) van 3-MCPD nog in 2019 heeft verhoogd. Deze was 0,8
microgram per kilo lichaamsgewicht en is nu 2 microgram.
Honger naar meer?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Van handige hacks tot eenpansgerechten en van boodschappentips tot tuinieren; wij helpen jou met (bewuster) eten. En wie wil dat nou niet?