Bruin waldkornbrood, is dat nou echt zo gezond?
- Artikel
- 12 okt 2022
- 2 minuten leestijd
Er ligt brood in de supermarkt met een Duitse naam: waldkorn. De bakkers bij onze oosterburen lijken er echter nog nooit van gehoord te hebben. Maar waarom ligt er dan een voor de Duitsers onbekend Duits brood in de schappen? En hoe gezond is dit bruine brood eigenlijk?
Wat is het?
De basis voor het maken van brood is simpel: bloem, water, gist en zout. Maar variaties zijn er genoeg, zoals het populaire donkere brood Waldkorn. De letterlijke vertaling komt neer op woudgraan. Anders dan de naam doet vermoeden, komen de granen van het welbekende Waldkornbrood van een akker. En die akker ligt niet per se in Duitsland.
Walkdorn is geen graansoort, maar een merknaam. Wie het label bekijkt, ziet dat Waldkorn eigenlijk niet zoveel verschilt van een Nederlands meergranenbrood. Hoewel er in de praktijk nauwelijks verschil in zit, kan de dorpsbakker op de hoek een Waldkornbrood niet zomaar maken. Ze moeten het doen met een mix die alleen bij de fabrikant af te nemen is. De mix zelf namaken mag niet, aangezien Waldkorn een geregistreerde merknaam is. Zo lijkt Waldkorn de Coca-Cola onder de broden te zijn.
Nederlands brood
De merknaam doet dan wellicht anders vermoeden, maar er is helemaal niets Duits aan dit brood. Navraag bij het Duitse broodinstituut leert dat onze oosterburen het welbekende Waldkornbrood niet kennen. Ruim dertig jaar geleden besloot een Nederlandse fabriek om Waldkorn op de markt te brengen. Er is dus behalve de naam helemaal niets Duits aan. Het is zelfs zo populair, dat er zelfs crackers, graanrepen en croissants van de welbekende Waldkorn graanmix wordt gemaakt.
Duitse naam
Een Nederlands brood met een Duitse naam, hoe zit dat nu precies? Het Duitse broodinstituut vermoedt dat de naam komt van de waldstaunrogge. Dat is een hele oude graansoort die tegenwoordig niet meer grootschalig wordt verbouwd.
De keuze voor deze donkere naam lijkt niet toevallig. Donker brood is namelijk erg populair in Nederland. Van jongs af aan wordt ons geleerd dat donker brood gezonder is dan wit brood. Het zou beter zijn voor onder andere de stoelgang. Maar er zitten ook genoeg ingrediënten in Waldkorn die niet direct een gezonde associatie hebben, denk aan suiker en mosterd. Volgens de fabrikant probeert Waldkorn ook niet het gezondste brood te maken, maar het meest smaakvolle.