Dít is het anusgoedje (van de bever) in jouw vanille ijs
- Artikel
- 19 sep 2023
- 2 minuten leestijd
Geniet jij ook zo van lekkere zoete snacks zoals cake, roomijs en koekjes? Nou, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je óók ‘bevergeil’ eet. Een stofje dat naar vanille smaakt en afkomstig is van de anus van bevers. Jep, dat lees je goed.
Wat is bevergeil?
De anaalklieren van bevers zijn bijzonder: ze geven een goedje met een sterke geur af. Niét een geur zoals die jij in de wc achterlaat, want het goedje ruikt lekker zoet. Dit stofje heet bevergeil (ook wel castoreum genoemd) en komt uit de castorklier van de bever. Dat is de geurklier tussen hun anus en edele delen. Het is donkerbruin en harsachtig.
Dat goedje wordt soms als smaakstof gebruikt voor producten met vanillesmaak, want het is een stuk goedkoper dan echte vanille. De knaagdieren zelf gebruiken het om hun vachtje vet te houden én om hun territorium af te bakenen.
Van bips tot in je eten
Als de bever dood is, wordt de anaalklier uit het lichaam gehaald en gedroogd. Zo kan deze later worden gebruikt om het goedje als zoete aroma te verwerken in voedingsmiddelen en sigaretten. Klinkt lekker, hè? En geloof het of niet, maar het is wettelijk toegestaan om bevergeil als aroma te gebruiken in levensmiddelen, sigaretten en cosmetica. Vanwege de zoete geur wordt bevergeil ook gebruikt in parfum. Misschien wel in jouw favoriete luchtje?
Aristoteles en de Oudere: castoreum in de filosofie
Hoe en door wie bevergeil precies ontdekt is, is niet zeker. Als je aan het goedje denkt, denk je in elk geval vast niet aan de Griekse filosofie. Toch was de beroemde filosoof en wetenschapper Aristoteles al één van de eersten om het bevergoedje te vermelden. Zo zou hij de bever Κ?στωρ genoemd hebben. In het Latijn is dat ‘castor’. Van castoreum, dus. Nóg verder terug in de tijd zou de filosoof Pliny de Oudere het goedje al genoemd hebben. In zijn boeken omschrijft hij hoe bevergeil een medicinale werking zou hebben. Zo zou het helpen bij constipatie en astma.
Kun je bevergeil vermijden?
Vind je het maar een goor idee, dat je iets eet dat van een anaalklier komt? Begrijpelijk. Het is helaas wel lastig te zeggen in welke producten bevergeil (castoreum) precies zit. Op productlabels wordt het namelijk vaak omschreven als ‘natuurlijke smaakstof’ of ‘natuurlijk aroma’. Bij parfum mag het gewoon worden omschreven als ‘parfum’. Dus wie weet…