Dít is hoe je motten buiten de kledingkast houdt
- Artikel
- 07 dec 2023
- 3 minuten leestijd
Gaten in je wollen trui? Grote kans dat kleermotten eitjes tussen jouw kleren hebben gelegd en hun larven daaraan knagen. Zoals het nummer gaat, zitten motten graag in je oude jas. Kleermotten wonen namelijk het liefste op donkere plekken waar ze niet worden gestoord. Maar wat te doen?
Hoe herken je kleermotten?
Motten zijn kleine insecten die er onschuldig uitzien, maar veel schade kunnen aanrichten. Denk aan bij textiel, of in je voorraadkast. Net als bij andere insecten bestaan er allerlei soorten motten, zoals de bruine huismot, de meelmot en… de kleermot.
Kleermotten zijn (nacht)vlinders van klein formaat. Ze hebben goudkleurige vleugels en komen vooral ’s avonds tot leven. Hun larven hebben een lengte van (ongeveer) één centimeter en een wit lijf met bruin kopje. De cocons waar ze zich inspinnen lijken op zijden kokertjes. En die liggen misschien wel in jouw kledingkast…
Waarom eten motten graag kleding?
Waar voorraad- en meelmotten graag eitjes in (de buurt van) eten leggen, doen kleermotten dat graag in textiel. Een warme wollen trui of jouw lievelingstapijt: motten trekken er graag in. Maar hoe komt het dat motten graag tussen jouw kleren en stoffen leven?
Eerst moeten we één fabel uit de wereld helpen. Motten eten jouw kleren namelijk niét op. Dat doen alleen hun larven! Die mottenlarven halen eiwitten uit materialen zoals die in jouw kast, en zo kunnen ze groeien tot een volwassen mot. Daarbij eten ze niet zomaar iedere stof, maar ze hebben een heus smakenpalet.
Wol en leer als favoriete kostje
Die eiwitten halen ze namelijk vrijwel alleen uit dierlijke materialen. Buitenshuis halen ze eiwitten uit (bijvoorbeeld) resten van dieren. Maar: in jouw huis zullen ze het met jouw kleren moeten doen en zijn materialen als wol, leer, zijde, veren of bont hun favoriete kostje. Het is dus geen toeval dat juist jouw wollen trui vol met gaten zit, want een stof als wol heeft veel voedingswaarde.
Motten of zilvervisjes?
Kleding van honderd procent plantaardige stoffen (zoals katoen), dié laten mottenlarven liever staan. Hetzelfde gaat op voor synthetische stoffen als nylon en acryl. Daar kunnen ze simpelweg niét op leven. Als die stoffen dan toch motten aantrekken, komt dat door vuil die nog aan de stoffen zat. Geen kleren te vies voor de mot, dus.
Zilvervliesjes vreten katoenen kleding overigens wél graag aan. De enge platte insecten zijn gek op warme en vochtige ruimtes. Ze leven van achtergebleven voedselresten en schimmels, zoals die op een badkamervloer. Maar… ook jouw kledingkast slaan ze niet af.
Tips tegen (kleer)motten
Kledingmotten houden niét van licht en niet gestoord worden. Ze leggen hun eitjes daarom op donkere, rustige plekken. Plekken waar jij ze niet vaak stoort, zoals in kleren die je achter in de kast hebt opgeborgen. Je kunt een aantal dingen doen om motten buiten de (kast)deur te houden:
1. Was je kleren voordat je ze opbergt.
2. Berg je kleren voor een lange tijd op? Doe dat dan in een afgesloten zak.
3. Zet je kastdeuren regelmatig open. Zo komt er ook zonlicht in – daar houden kleermotten niet van.
4. Kleding met mottengaten? Hang deze in de zon, was dit heet (zestig graden) óf leg de kleding een paar nachtjes in de vriezer.
5. Wil je weten of je echt motten hebt? Leg dan een wit papiertje op de bodem van jouw kast. Liggen er korrels op? Dan zitten er waarschijnlijk mottenlarven tussen jouw kleren.